EKSKLUZIVNO

JUTARNJI OTKRIVA MEĐUNARODNI SKANDAL NA HRT-u: DRAGO ĆOSIĆ POD ISTRAGOM FIFA-e! Naš poznati TV komentator dilao karte za finale SP-a u Moskvi?

 
fotografija ulaznice je ilustrativna
 Ranko Šuvar / CROPIX, Carl Recine / REUTERS

Poput groma iz vedra neba u srijedu navečer je odjeknula informacija da je naš ugledni televizijski voditelj, koji je iz Rusije za HRT izvještavao sa Svjetskog nogometnog prvenstva, navodno, sudjelovao u prodaji ulaznica za nogometne utakmice na crnom tržištu.

Cijena jedne takve nelegalno prodane ulaznice za finale između Francuske i Hrvatske iznosila je gotovo 20.000 eura, a priča se da su na crnom tržištu nuđene čak četiri karte za tu utakmicu. Karte, doznajemo, u konačnici ipak nisu bile prodane, jer je njihova prodaja bila u posljednji tren blokirana od FIFA-e.

Pokrenuta istraga

Cijela priča zakotrljala se zahvaljujući Fédération Internationale de Football Association (FIFA), koja je od European Broadcasting Uniona (EBU) zatražila očitovanje o tome zbog čega se ulaznice koje su dodijeljene EBU na crnom tržištu prodaju po vrtoglavim iznosima. EBU je potom zatražio očitovanje od HRT-a, jer su, prema serijskim brojevima, to bile ulaznice koje je dobio HRT, naša javna radiotelevizija, koja je pronosila sportski spektakl iz Rusije. EBU je potom kontaktirala ravnateljstvo HRT-a, tražeći objašnjenje.

Članovi ravnateljstva u prvi tren nisu mogli povjerovati onome što čuju, jer pojma nisu imali da je netko u ime kuće zatražio i dobio ulaznice. Odmah je pokrenuta istraga te su na razgovor pozvana dva HRT-ova djelatnika. Radi se o sportskom komentatoru i međunarodnom koordinatoru, a neslužbeno doznajemo da je riječ o Dragi Ćosiću i Saši Dediću.

- Prozvani kolege ravnateljstvu su kazali kako su oni ulaznice za utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu podijelili svojim prijateljima te da pojma nemaju jesu li ih ti njihovi prijatelji iskoristili za odlazak na stadione ili su ih prodavali. Međutim, daljnja istraga pokazala je da je u ime HRT-a čak četrdeset ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo zatraženo nekoliko mjeseci prije početka tog velikog sportskog događaja, kao i da nitko službeno s HRT-a nije znao da je netko te ulaznice tražio. Sigurno je nadalje da karte nisu dobili ni djelatnici HRT-a, niti naši poslovni partneri - kaže naš izvor s HRT-a, koji ističe kako je ovaj skandal ogromna mrlja na ugledu Hrvatske te samog HRT-a.

Bez znanja HRT-a

- Preko EBU i FIFA-e doznali smo da su dva naša djelatnika u ime HRT-a, bez našeg znanja, tražila i dobila ukupno četrdeset ulaznica, kojima su potom raspolagali prema vlastitom nahođenju - dodaje naš izvor sa zagrebačkog Prisavlja, koji napominje kako je u tijeku disciplinski postupak protiv dva HRT-ova djelatnika koji bi, predviđa, mogao završiti najstrožom mogućom mjerom - otkazom.

Na HRT-u zasad službeno ne žele komentirati skandal:

- Nemamo komentara, ali možemo potvrditi da je interni postupak u tijeku - rekli su nam s Prisavlja. O cijeloj priči, kažu nam s HRT-a, obaviješten je i DORH.

Što na sve ovo kaže Drago Ćosić?

- Žao mi je, ali baš ništa na ovu temu ne mogu niti kazati, niti komentirati - rekao nam je Ćosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:19