PREVARE S PRIMANJIMA

JUTARNJI OTKRIVA: POLICIJA U HZMO-u Provjeravaju se isplate tisuća lažnih mirovina, istraga će trajati mjesecima

Do sada je podneseno pet kaznenih prijava
 Ronald Goršić/CROPIX

Policijska istraga oko primanja lažnih mirovina širi se i prema zaposlenima u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, neslužbeno doznajemo od izvora bliskih istrazi.

U policiji su provjeravali podatke za oko 980 mirovina. Za tristotinjak korisnika koje su oni provjeravali, doznajemo, uopće nije bilo podataka u MUP-ovoj evidenciji. Riječ je o ljudima koji nemaju OIB, a već je utvrđeno i 13 umrlih. Dosad je već podneseno pet kaznenih prijava.

Najdrastičniji je slučaj iz Zagreba. U centru Zagreba poštar je 20 godina nosio mirovinu na kućnu adresu obitelji, a da je korisnik preminuo.

Samo na tom slučaju proračun je oštećen za gotovo pola milijuna kuna. Oni su uspjeli prevariti državu jer je korisnik u nekom trenutku prijavio vjerojatno fiktivnu adresu. Kad je preminuo, obitelj je sama trebala obavijestiti HZMO o prestanku isplaćivanja mirovine. Da je živio u Hrvatskoj, bolnica bi u trenutku smrti to prijavila i HZMO bi obustavio isplatu mirovine. Upravo zbog toga, istraga se širi i na zaposlene u HZZO-u.

Nezakonito isplaćivanje mirovina otkriveno je nakon što je u rujnu prošle godine HZMO konačno povezan sa sustavom OIB-a. Kad je cijeli postupak počeo od 1,2 milijuna umirovljenika, njih čak 125.867 nije imalo OIB. Budući da im je prijetila neisplata mirovina, već u listopadu je broj umirovljenika bez pripadajućeg OIB-a smanjen na 49.586, uglavnom inozemnih korisnika.

Dodatnim umrežavanjem podataka s Poreznom upravom, Ministarstvom uprave i MUP-om na dan 8. travnja 2014. ostale su obustavljene 9593 mirovine. Od tog broja čak 9108 ih je iz inozemstva, a 485 je u Hrvatskoj. Oni se sada nastavljaju kontrolirati, a istraga se očigledno širi i na institucije izvan HZMO-a. Šteta za proračun u konačnici bi mogla biti i puno veća od za sada otkrivenih 1,3 milijuna kuna. Rezultati istrage za sve 9593 obustavljene mirovine bit će poznati u lipnju.

Lažne ozljede za olakšice za kupnju auta ili cestarinu

Osim u slučaju lažnih mirovina koje se intenzivno istražuju, na zaposlene u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje širi se i istraga u vezi s utvrđivanjem eventualnih nepravilnosti oko utvrđivanja tjelesnog oštećenja.

Slična istraga već je ranije počela i u sustavu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Riječ je o utvrđivanju tjelesnog oštećenja kod osoba zaposlenih u sustavu HZMO-a i HZZO-a koji su manipulirali ocjenama tjelesnog oštećenja da bi na temelju toga stekli imovinsku korist.

Te su osobe time ostvarivale pravo na niz olakšica, kao što su porezne olakšice kod uvoza automobila ili pak besplatnu vožnju autocestom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:18