KAOS U VOJNIM ŠKOLAMA

Jutarnji otkriva raskalašenoponašanje: Droga, alkohol, krađe,neposluh... postani KADET HV-a!

Otkad je Vlasta Zekulić na čelu Kadetske bojne, disciplina je podignuta na višu razinu, kažu u MORH-u

ZAGREB - Neopravdano ili nepotpuno izvršenje zapovijedi, krađe, konzumacija lakih droga i alkohola, loše ocjene, samo su dio prekršaja koje su u ovoj školskoj godini počinili pripadnici Kadetske bojne Oružanih snaga. Riječ je o kadetima koji se u sklopu civilno-vojnog školovanja u programu školuju kako bi jednog dana postali časnici Oružanih snaga. Program “Kadet” provodi se već osmu godinu i u javnosti se svih ovih godina stvarala slika o mladim polaznicima koji naporno uče i bespogovorno obavljaju vojničke zadatke kako bi nakon završenog školovanja postali kvalitetni časnici za kojima vape Oružane snage.

Svjesni lošeg stanja

Naravno, ima i puno takvih, no slika ni u najmanju ruku nije idilična. To danas priznaju i u Ministarstvu obrane. “Tijekom 2010. i 2011. godine pripadnicima Kadetske bojne izrečeno je ukupno 77 stegovnih mjera”, stoji u u službenom odgovoru MORH-a na naša pitanja o stanju u spomenutoj postrojbi. Mjere su u glavnom izrečene zbog gore navedenih prekršaja. “Najteže dokazano kršenje vojne stege do sada je bilo počinjenje kaznenog djela krađe, za što je kadet isključen iz programa”, tvrde u MORH-u.

Niska razina

U sklopu Kadetske bojne danas se školuje 217 polaznika. Raspoređeni su u Splitu, Zadru i Zagrebu. S obzirom na broj polaznika, ispada da je svaki treći kadet tijekom ove školske godine dobio stegovnu opomenu. No, situacija je još gora. Pojedini su kadeti zbog svog ponašanja zaradili nekoliko stegovnih mjera, ali su i dalje u postrojbi. Prema tvrdnjama pojedinih polaznika s kojima smo razgovarali, disciplina unutar bojne više je godina na niskoj razini - bježanje iz vojarni u grad, konzumacija lakih droga i alkohola u u sobama, izbjegavanje vojničkih zadaća kao što je postrojavanje i vježbanje te loše ocjene karakteristična su slika Kadetske bojne.

Posve zapušteni

Takvih slučajeva najviše je u Zagrebu, a manje u Splitu i Zadru, s obzirom na to da u potonjim gradovima ima i manje polaznika. Među njima se i danas prepričava pljačkanje vikendice u okolici Zagreba u kojoj su sudjelovali kadeti te preprodaja marihuane u prostorijama vojarne na zagrebačkom Črnomercu. Da su kadeti bili “zapušteni”, govori i podatak da je prošle godine prolaznost kadeta na motoričkim vježbama bila oko 40 posto, što je katastrofalan rezultat. Ništa bolja stvar nije ni sa školskim ocjenama. Kadeti istodobno polaze civilni fakultet i da bi ostali u programu moraju uredno završavati fakultetsku godinu. No, mnogima se toleriralo neredovito ispunjavanje fakultetskih obveza. Tome je svakako pridonijela i inertnost časnika zaduženih za obuku, školovanje i nadzor kadeta te je disciplina bila daleko od one vojničke.

Zadovoljni prolaznošću

Prošle godine nadležni u MORH-u i Oružanim snagama tome su odlučili stati na kraj, te je za zapovjednicu Kadetske bojne imenovana bojnica Vlasta Zekulić. U MORH-u tvrde kako je od njenog postavljenja disciplina unutar bojne podignuta na znatno višu razinu.

Od 2003. ugovore s MORH-om potpisalo je 543 kadeta. Od toga je 130 kadeta završilo školovanje, a odustalo je ukupno 196 kandidata. Iako se ovakvi rezultati čine jako loši, u ministarstvu tvrde kako je broj studenata koji završe studij kroz program “Kadet” u postotku veći od broja ostalih studenata koji završavaju fakultete izvan ovog programa.

Odnedavno se penju na Sljeme

Postavljanjem bojnice Vlaste Zekulić na mjesto zapovjednice u Kadetskoj bojnoj se uvela disciplina, pohvalili su se u MORH-u.

To nam potvrđuju i naši sugovornici kadeti. S njenim dolaskom uveden je znatno stroži režim rada. Drugim riječima, vraćen je klasičan vojnički život: postrojavanja su redovita, nedisplina i bježanja izvan vojarne u noćne izlaske te ispijanje alkohola po sobama više se uopće ne toleriraju. Kadetima je uvedeno i redovito hodanje na Sljeme ili na Mosor, što je donedavno bilo nezamislivo. Nastoji ih držati u kondiciji i popraviti loše rezultate na motoričkim vježbama. Nadređeni časnici sada puno veću brigu vode o učenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:27