12 GODINA JU SILOVAO

JUTARNJI OTKRIVA Zbog ovog je suca pedofil bio na slobodi!

Osobno sam u to vrijeme radio na 80-ak drugih predmeta, a imao sam i kompleksan slučaj rješavanja ubojstva, kaže sudac Igor Pavlic

Sudsko vijeće varaždinskog Županijskog suda jučer je donijelo odluku o zahtjevu slovenskog Ministarstva pravosuđa da Tomo D. (58), hrvatski državljanin koji je u Sloveniji osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja pokćerke, kaznu odsluži u Hrvatskoj.

Prema neslužbenoj informaciji, Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Igor Pavlic, potvrdilo je odluku Vrhovnog suda Slovenije koji je Tomu D. osudio na 11 godina. Kao što je Jutarnji list jučer objavio, Tomo D. je nakon izricanja presude u Sloveniji iskoristio dvojno državljanstvo i sa suprugom pobjegao u rodno mjesto Struga kod Varaždina, gdje je mirno živio punih šest godina. Ministarstvo pravosuđa Slovenije tek je pet godina nakon izricanja presude hrvatskom Ministarstvu pravosuđa poslalo zahtjev za služenje kazne u Hrvatskoj.

SILOVAO POKĆERKU 12 GODINA! Pedofil iz Slovenije krije se u Varaždinu! Vlada to zna i 340 dana ništa ne poduzima!

Ako bude potvrđeno

Sudsko vijeće u Varaždinu jučer nije donijelo odluku o pritvoru za Tomu D., iako bi prema Zakonu o kaznenom postupku osoba koja je napravomoćno osuđena na kaznu veću od 5 godina odmah morala ići u pritvor. Tijekom postupka u Sloveniji Tomo D. proveo je kratko vrijeme u pritvoru.

No, prema sporazumu između Slovenije i Hrvatske, hrvatski sud osuđenika ne može staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na zakonodavstvo i sudsku praksu u Sloveniji. Kako u Sloveniji zakonski nije propisano da se nepravomoćni osuđenici na kaznu zatvora dulju od 5 godina zadrže u pritvoru do pravomoćnosti presude, varaždinski sud mu nije mogao odrediti pritvor do izricanja pravomoćne presude.

Stoga je već jučer Tomi D. upućena pisana odluka o presudi na koju on može podnijeti žalbu Vrhovnom sudu. Žalbu u takvim slučajevima Vrhovni sud razmatra po ubrzanom postupku. Ako presuda bude potvrđena, Tomo D. će biti sproveden na odsluženje kazne.

Šest godina za zahtjev

Općinski sud u Ljubljani punih je šest godina čekao da hrvatskom Ministarstvu pravosuđa pošalje zahtjev za odsluženje kazne u Hrvatskoj. Glasnogovornica tamošnjeg suda tvrdi kako se nisu ranije sjetili te mogućnosti. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zahtjev je primilo 13. veljače 2012., a tek je 25. travnja poslalo zamolnicu Županijskom sudu u Varaždinu za pokretanje cijelog slučaja.

U Ministarstvu pravosuđa takvu sporost objašnjavaju činjenicom da u Odjelu za međunarodnu pravnu pomoć radi između 5 i 7 ljudi koji mjesečno rade na oko 1000 predmeta. Uz to postupci koji se odvijaju u sklopu međunarodne pravne pomoći zbog svoje kompleksnosti traju dugo. Osim toga, slovensko ministarstvo na dokumentaciju nije stavilo oznaku hitnosti.

Tri mjeseca za prijevod

Sud u Varaždinu predmet je dobio 30. travnja ove godine, a odluka je donesena sedam i pol mjeseci poslije. Igor Pavlic, drugostupanjski sudac na Županijskom sudu u Varaždinu koji je zaprimio predmet, tvrdi da je spis “težak” oko 50 strana. - Cijeli spis je bio na slovenskom jeziku i morao sam ga dati prevesti. Sudskom tumaču dao sam nalog u kolovozu, nakon što sam se vratio s godišnjeg odmora - objašnjava Pavlic.

Na pitanje zbog čega je čekao čak četiri mjeseca da spis dade na prijevod, Pavlic odgovara da on kao drugostupanjski sudac ima i druge predmete. - U to vrijeme osobno sam radio na 80-ak drugih predmeta, a istovremeno sam imao kompleksan slučaj rješavanja ubojstva u Sloveniji - dodao je.

S obzirom na kompleksnost predmeta, sudskom je tumaču trebalo oko tri mjeseca da spis prevede na hrvatski. - Ovjereni prijevod sa slovenskog na hrvatski zaprimljen je 7. studenoga, dakle prije nešto više od mjesec dana. Veliki i komplicirani spis uspjeli smo proučiti te razmotriti sve što smo morali razmotriti da zadovoljimo zakon. Odmah nakon što sam proučio spis, prije mjesec dana zakazao sam sjednicu vijeća za 11. prosinca - tvrdi Pavlic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:11