POSLJEDICE POTRESA

JUTARNJI S KALINIĆEM U OBILASKU POTRESOM NAJRAZRUŠENIJIH INSTITUCIJA 'Pogledajte ovaj zid, ovdje cigla jedva drži drugu ciglu...'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Iako su prošla više od dva mjeseca od strašnog potresa koji je Zagrepčane 22. ožujka u rano jutro izbacio iz toplih postelja, posljedice se još zbrajaju.

Statičari diljem grada obilaze teren, mnoge zgrade potpuno su neuporabljive, a tisuće ljudi još uvijek nemaju osnovne stvari poput plina. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić poveo je ekipu Jutarnjeg lista u ekskluzivni obilazak nekih od najpogođenijih institucija - zgrade Muzeja za umjetnost i obrt na Trgu Republike Hrvatske, kao i objekta Akademije likovnih umjetnosti u Ilici, nedaleko Britanskog trga.

Stanje je u oba objekta zastrašujuće.

Poštujući sve mjere morali smo nositi zaštitne kacige, a od nedostatka svjetla "branili" smo se posebnim baterijskim svjetiljkama koje su bile na šljemovima. Kalinić nam je pritom rekao kako obje zgrade trebaju temeljitu obnovu.

- Ovdje moramo napraviti ne samo obnovu, već i rekonstrukciju na način da slijedeći potres ne napravi veću štetu. Pogledajte ovaj zid, ovdje cigla jedva drži drugu ciglu. Kod najmanjeg potresa ovo će se srušiti. Nakon velikog potresa u ožujku, pa do danas, u Zagrebu smo imali više od 1000 manjih potresa. Novi potres sigurno će doći i zato moramo biti spremni - rekao nam je Kalinić.

Kaže kako osobno zagovara zakon kakav je donesen nakon potresa u Dubrovniku.

- Po tom bi zakonu država dala 60 posto za obnovu, a grad bi pomogao sa 15 posto, ostalo je na vlasniku nekretnine. Problem je što se država u ovu situaciju trebala uključiti maksimalno 48 sati nakon potresa, a prošla su dva mjeseca. Zakon nije donesen, Vlada je raspuštena i sve je više jasno da će se sa rješenjem problema čekati jesen - nezadovoljan je Kalinić koji smatra kako treba hitno donijeti zakonski okvir za obnovu grada. Kaže kako će restauracija pojedinih dijelova ALU i Muzeja za umjetnost i obrt trajati godinama.

Što smo još zabilježili pogledajte u ekksluzivnom video-obilasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:35