REPORTAŽA

JUTARNJI SA STANOVNICIMA PIRANSKOG ZALJEVA 'Moji su svi u Osijeku, navijam za Hrvatsku, ali mislim da RH ovaj put pretjeruje'

 
Jani Jurčić (lijevo), Marijan Bogovčić i supruga Bibi (u sredini) i Danilo Latin (desno)
 Goran Šebelić / CROPIX

Hrvatski ribari, koji su u petak kao i inače lovili do polovice Piranskog zaljeva, tvrde da nije bilo nikakvih incidenata i čude se kako su neki portali objavili da ih je slovenska policija tjerala jer se to, rekli su nam u Savudriji, nije dogodilo.

Hrvatska granična policija, koja u savudrijskoj luci ima svoje patrolne čamce, doznajemo, nije imala ništa više posla nego prethodnih dana. Slovenija, prema svemu sudeći, nije krenula u provedbu odluke arbitražnog suda po kojoj bi morska granica u Piranskom zaljevu trebala prolaziti mnogo bliže hrvatskoj obali.

S jednostranom provedbom odluke Slovenija bi, kako najavljuju tamošnji mediji, trebala početi danas, nakon isteka šestomjesečnog roka za njezinu pripremu. Prema pisanju medija, Slovenija s implementacijom presude namjerava početi u vodama Piranskog zaljeva jer smatra da je tu situacija “najjasnija” i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Po sredini

Hrvatski policajci jučer nisu primijetili da slovenski kolege primjenjuju novu graničnu crtu, odnosno i hrvatska i slovenska policija su se držale granice na sredini Zaljeva. Bilo je nekoliko ulazaka slovenskih ribara u hrvatske vode, ali su se povukli nakon što su ih presreli hrvatski patrolni čamci. Ni više ni manje nego drugih dana.

- Bez potrebe se stvara panika. Uredno smo bili do polovice Zaljeva i nitko nas ništa nije pitao, kao što nas ni inače ne pita - kaže sportska ribarica Amalia, koju susrećemo u savudrijskoj luci.

Ribar Ezio Kocijančić ističe da je u petak ujutro između 6.30 i 9 sati bio jedini ribar na granici na sredini Vale. Kao uvijek je, otkriva, došao slovenski patrolni brod, ali mu policajci nisu ništa rekli jer je bio na hrvatskoj strani.

Upute MUP-a

- Sve je normalno kao svaki drugi dan. Očekujem da će tako biti i sutra. Od naše policije dobili smo upute da ne prelazimo preko sredine, ali hrvatski ribari to ne rade ni inače. Slovenci oduvijek prelaze na našu stranu, a posljednjih šest mjeseci više nego prije. Hrvatska policija ih evidentira, ali oni i dalje dolaze - kaže Kocijančić.

- To su dječje igre. Naša policija ima deset glisera, Slovenci nam ne mogu ništa, mi znamo gdje je granica, a sve ostalo su njihove igre - komentira jedan savudrijski ribar.

I slovenski ribari, s kojima smo u petak razgovarali u Piranu, tvrde da je sve isto kao i prije i da nisu primijetili nikakve promjene u graničnom režimu. Ribar Mare Bajc kaže da ga politika ne zanima, a njegov kolega Jani Jurčić, koji ribari već 35 godina, tvrdi da nikada ne prelazi na hrvatsku polovicu Zaljeva i da nikada nije imao problema s policijom. Smatra da političari namjerno dižu tenzije. A ribe je u Zaljevu, dodaje, sve manje.

- Moji su svi u Osijeku, navijam za Hrvatsku, ali mislim da Hrvatska ovaj put pretjeruje i previše komplicira oko tog komadića mora. I jedni i drugi prave cirkus. Mi ovdje stoljećima zajedno živimo i nikad nije bilo problema - govori gospođa Bibi iz Baranje, koja je 1978. došla živjeti u Piran, gdje je 40 godina radila u hotelima, a sada je u mirovini. Udala se, kaže, za čistokrvnog Slovenca.

Piranska fešta

- Nijedan komadić zemlje ne vrijedi kao ljudski životi i sreća. O granici na kraju neće odlučiti ni arbitraža, ni Haag, ni Plenković, ni Cerar, nego ljudi. Neće nas politika nikad razdvojiti - dodaje Bibin muž Marijan Bogovčič, koji na piranskoj rivi peče ražnjiće i prodaje brudet u sklopu fešte koju organizira turistička zajednica.

Oko 13 sati u luku je uplovio policijski brod, no slovenski policajci nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima.

Tri hrvatske ribarice isplovile, s ulovom se vratile u matičnu luku

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more, mreže su podigli te se s ulovom vratili u matičnu luku, potvrdio je Hini načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

"Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske policije odnosno slovenske ribarske inspekcije, no nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku", kazao je načelnik Kozlevac Hini.

Dodao je kako tijekom dana ne očekuje nikakve slične događaje jer su, kako je rekao, "ribari u razgovoru s policijom kazali kako u subotu ne namjeravaju više isplovljavati".

"S hrvatske strane ne očekuju se nikakva isplovljavanja ribara. Hoće li tijekom dana doći do povrede crte razgraničenja sa slovenske strane, ostaje da se vidi", rekao je Kozlevac.

Načelnik sektora za granicu istarske PU u petak navečer novinarima je rekao da je hrvatska policija kod svake povrede crte razgraničenja od strane slovenskih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama. Nakon upozorenja slovenski su brodovi svaki put napustili teritorijalne vode Republike Hrvatske. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:06