SAMOUBOJSTVO U PULI

JUTARNJI SAZNAJE Ubio se USKOK-ov pouzdanik iz slučaja Maestro, Joško Kuzmanić

Kuzmanić je iza sebe ostavio oproštajno pismo, a život si je oduzeo hicem iz vatrenog oružja
 Srećko Niketić/CROPIX

Joško Kuzmanić, poznat ponajviše kao pouzdanik USKOK-a u antikorupcijskoj akciji Maestro, u subotu je u Puli izvršio samoubojstvo. Kuzmanić je iza sebe ostavio oproštajno pismo, a život si je, prema neslužbenim informacijama, oduzeo hicem iz vatrenog oružja.

Joško Kuzmanić rodio se i odrastao u Splitu, odakle se 1993. godine doselio u Pulu, gdje se bavio privatnim biznisom. Prije pet godina, 2007., našao se u središtu USKOK-ove akcije Maestro, usmjerene na razbijanje korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Suradnja s Rusima

Naime, uz jednog ruskog državljanina, dobio je status pouzdanika USKOK-a i kontaktirao s vodećim ljudima HFP-a predstavljajući se kao suradnik ruskih investitora zainteresiranih za kupnju i izgradnju turističkih objekata u Hrvatskoj. Kuzmanić je na sastanke s dopredsjednicima HFP-a odlazio ozvučen i opremljen videokamerom skrivenom u ručnoj torbici. Tako je i snimio prijašnjeg potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića kako zahtijeva provizije u milijunima eura od Rusa za pomaganje u svladavanju birokratskih prepreka i rješavanju mogućih problema. Kao pouzdanik USKOK-a snimio je famoznu izjavu Josipa Matanovića nakon što je preuzeo 50.000 eura mita: “Ovo je za kavicu”.

Iskaz za Pešu

Matanović je u međuvremenu pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora. No, to nije bio slučaj i s drugim optuženicima u toj aferi jer su prvostupanjske presude uglavnom ukidane i suđenja za većinu optužbi još nisu pravomoćno okončana. Drugi bivši dopredsjednik HFP-a Robert Peša, koji je prvo bio osuđen zbog Kuzmanićeva iskaza, a potom oslobođen optužbe za dogovaranje 200.000 eura mita, protiv njega je podnio i kaznenu prijavu za davanje lažnog iskaza. Kuzmanić je, naime, tvrdio da je Peša na jednom sastanku 2007. godine kimanjem glave potvrdio dogovor o mitu. No, bilo kakav Pešin pristanak na snimci se nije ni čuo, ni vidio. Kuzmanić, koji je tijekom suđenja u slučaju Maestro imao zdravstvenih problema, na koncu je i osuđen za davanje lažnog iskaza u odnosu na Pešu. Presuda do danas nije postala pravomoćna. Nekoliko dana Kuzmanić je proveo i u pritvoru zbog neodazivanja na sudske pozive.

Suvlasnik tvrtke

Kuzmanić se i kao suvlasnik tvrtke Legal Soft našao na udaru Državnog odvjetništva koje je 2008. pokrenulo istragu protiv njega i još dvoje suokrivljenika zbog utaje poreza i makinacija s putnim nalozima. Teretilo ih se da su oštetili državni proračun za više od pola milijuna kuna. Te je godine provaljeno i u Kuzmanićev stan u Puli.

Kako se o aferi Maestro sve manje govorilo u medijima, tako je i Joško Kuzmanić sve manje bio pod povećalom javnosti. Čime se bavio zadanjih godinu-dvije, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:52