NAKON 31 GODINE

Jutarnji sutra poklanja čitateljima specijalno izdanje omladinskog kultnog magazina Val

Za Val pišu Vedrana Rudan, Velid Đekić, Goran Lisica Fox i drugi, a prvi put objavljuju Jurica Pavičić, Boris Jokić i Dragan Petric
Specijalni broj magazina Val

Nakon 31 godine, sutra, na Dan grada Rijeke, izlazi novi, 289. broj kultnog omladinskog magazina Val, koji Jutarnji list poklanja svojim čitateljima.

Specijalno izdanje Vala na 16 stranica napravila je iznova okupljena redakcija s glavnim urednikom Bojanom Mušćetom. Za novi broj pišu Vedrana Rudan, Velid Đekić, Goran Lisica Fox i drugi valovci iz osamdesetih, a prvi put u tom magazinu objavljuju Boris Jokić, Jurica Pavičić i Dragan Petric. Kao i nedavno objavljenu monografiju "Kad je život bio novi val" Edija Jurkovića, novi Val grafički je opremio Ivica Oreb, a na naslovnici se našla Vesna Grbac, koja je pozirala poznatom riječkom fotografu Rini Gropuzzu. Vesna, koja danas živi u Milanu, bila je Valov model na naslovnici 181. broja 1984. godine. Nova naslovnica iz serije je Gropuzzovih fotografija koje slave ljepotu žena iznad pedesete.

image
Magazin Val
Jutarnji list

Val je bio magazin kojeg je 1975. pokrenuo SSOH i izlazio je do 1990. godine, a u 15 sezona kroz redakciju je prošlo više od tisuću ljudi, od kojih su mnogi poslije razvili ozbiljne novinarske karijere. Bio je to prvi magazin u Jugoslaviji koji je pisao o punku, a djelovao je kao platforma za nove ideje u glazbi, kazalištu, stripu, filmu, ali i politici, gospodarstvu i ekologiji, te je pokrenuo priču o promišljanju riječkog identiteta.

image
Magazin Val
image
Magazin Val

Novi Val, pak, s odmakom od 31 godinu, ponovo kontekstualizira važne riječke teme - promašaje u razvoju grada, naslijeđe subkulture iz osamdesetih i "kulturalnih ratova" koji su se tada vodili, obrazovanje, umjetnost... Nova iznenađenja - Ideja je nastala spontano, a inicirao ju je Goran Lisica Fox. Počeli smo se družiti preko Zooma i na tim našim sastancima Fox je predložio da, paralelno s Edijevom monografijom, napravimo i novi broj. Intencija je bila da pomirimo Val otprije 30 godina, i koncepciju i svjetonazor, s time kako bi Val trebao izgledati i što bi trebao biti danas, sa svježim, aktualnim temama. Želimo promjene nabolje i uvijek istina mora imati glavnu ulogu - kaže Mušćet.

Valovci su se, kaže Mušćet, skupili sa svih strana - od Hrvatske, preko Slovenije, do SAD-a i Mauricijusa. Sastanci redakcije preko Zooma vode se svaka dva tjedna, tako da bi se od dobro raspoloženih valovaca mogla očekivati i nova iznenađenja.

image
Magazin Val
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:26