REPORTERI PRATILI PROCES UKLJUČIVANJA

JUTARNJI U AKCIJI SA ŽIVIM ZIDOM Otkrivamo kako aktivisti vraćaju struju kućanstvima

'Ne krademo električnu energiju. Brojilo će se i dalje vrtjeti i HEP će obračunati svoju tarifu'
Ilustracija
 CROPIX

U stanu na zagrebačkoj periferiji, u Stenjevcu, svjetlo ne gori već tjednima. Otkako je ostala bez supruga, hrvatskog branitelja, naša sugovornica (podaci poznati redakciji) od skromne invalidske mirovine ne može uredno podmirivati sve račune. Zbog toga joj je HEP isključio struju. Dug se popeo na nekoliko tisuća kuna. Pokušala je sve - molila je HEP da joj dopusti obročnu otplatu, a htjela se i zadužiti, no dug nije uspjela riješiti.

Stoga je, vidjevši informaciju da aktivisti Živog zida uključuju struju dužnicima, odlučila pozvati ih, a oni su se spremno odazvali.

Ozbiljna lica

Reporteri Jutarnjeg jedini su u Hrvatskoj bili nazočni ilegalnoj akciji aktivista Živog zida. S obzirom na to da je riječ o prekršaju kažnjivom globom do pedeset tisuća kuna, akcija je morala biti izvedena vrlo oprezno. Stupili smo u kontakt s čelnikom Živog zida Ivanom Viliborom Sinčićem koji nam je u nekoliko dana organizirao susret s članovima pokreta zaduženim za struju. Lokacija uključenja do posljednjeg je trenutka bila tajna. Aktivisti, naime, ne žele dovesti u probleme ni sebe ni obitelji kojima uključuju struju pa ništa ne prepuštaju slučaju.

Nalazimo se u Stenjevcu. Uzmite auto i dođite. Imate sat vremena da stignete - kazao nam je muški glas preko mobitela.

Troje aktivista Živog zida dočekalo nas je u hodniku zgrade. Ozbiljnih lica upoznali su nas s gospođom koja je bez struje i objasnili da će joj sada uključiti struju.

Morate shvatiti da nije riječ o krađi električne energije. Brojilo će se i dalje vrtjetiti, dakle, HEP će obračunati svoju tarifu. Mi samo pomažemo ovoj ženi da ne živi u mraku - rekli su.

Gospođa je pomalo zabrinuta. Iza nje su tjedni bez električne energije. Od susjede je uspjela “posuditi” malo struje produžnim kablom, koju koristi navečer kada se želi otuširati, da ne bude u mraku, no ne rade joj televizor, hladnjak ni rasvjeta u stanu.

- Kada mrak padne, osjećam se kao da sam u mrtvačnici. Grozan je to osjećaj. Znam da sam dužna, ali trenutno nikako ne mogu platiti, a ne mogu više živjeti ovako. Zato sam nazvala Živi zid. Dragi dečki, hvala im što to rade za sve nas, dužnike - govori nam.

Dežuranje na ulazu

Za to vrijeme, aktivisti se pripremaju za akciju. Jedan od njih, iskusni električar, na ruke navlači bijele gumene rukavice kako na brojilu ne bi ostavio otisak prstiju. Prema Zakonu o energiji, tko se priključi na energetski sustav bez odobrenja može biti kažnjen novčano, i to u rasponu od pet do čak pedeset tisuća kuna. Aktivisti to dobro znaju. Iz džepa vade ključ kojim će otvoriti ormarić u hodniku zgrade. Jedan od njih dežura na ulazu u zgradu kako bi na vrijeme vidio eventualni dolazak HEP-ovaca ili policije. Na leđima mu je prepoznatljiv slogan Živog zida - Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost.

Sam postupak traje samo nekoliko sekundi. Uz pomoć univerzalnog ključa, koji su aktivisti nabavili i koji otvara sve ormariće HEP-a u Hrvatskoj, pristupaju glavnom brojilu. Blokirani osigurač zamjenjuju novim i u samo nekoliko trenutaka u stenjevačkom stanu ponovno gori svjetlo i zuji hladnjak.

Nije uopće točno da ljude dovodimo u opasnost uključivanjem struje. Ovdje nema ničeg opasnog, naprosto ih vratimo na elektromrežu. HEP to neće shvatiti sve do idućeg očitanja električne energije, za nekoliko mjeseci. Za to vrijeme ova će gospođa normalno živjeti. Ali nema veze kada shvate, ako joj i sutra isključe struju, ponovno ćemo doći. Svaki dan, ako treba - objašnjava mladi aktivist.

Stav Živog zida je kako je električna energija jednostavno potreba koju se čovjeku ne može uskratiti. Na svojim su internetskim stranicama objavili i video kako se uspješno priključiti na električnu mrežu nakon isključenja. Očigledno je kako nemaju nikakve namjere prestati s tim aktivnostima.

Dužnici zovu

Imamo pedesetak ljudi koji znaju spojiti struju. Možemo ih u svakom trenutku aktivirati na razini cijele Hrvatske, a sve je gotovo za nekoliko trenutaka. Nećemo stati. Telefoni nam stalno zvone, zovu nas dužnici iz cijele zemlje - rekao je aktivist ne otkrivajući, radi sigurnosti, svoj identitet. U tom trenutku, zvoni mu mobitel.

- Sesvete? Da, dolazim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:28