U METKOVIĆU

JUTARNJI U MJESTU ROĐENJA MOSTA 'Priklonit će se HDZ-u jer i oni dolaze iz ropotarnice HDZ-a. Sada će ih pokušati rasturiti kao bugarsku skupštinu...'

Građani Metkovića puno očekuju od stranke u čijem je vodstvu gradonačelnik njihova grada Božo Petrov
Metkovic, 091115.Gradjani Metkovica dan nakon izbora o rezultatima Mosta nezavisnih lista i Boze Petrova.Foto: Denis Jerkovic / Cropix
 Cropix

Spektakularna pobjeda Mosta nezavisnih lista i dan nakon parlamentarnih izbora tema je broj jedan na metkovskim ulicama, kafićima, na tržnici. Veliki uspjeh Bože Petrova i 19 osvojenih mandata doveli su u Metković novinarske ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa čak i iz cijele regije. Svi žele znati kako Metkovci komentiraju neočekivani uspjeh političke opcije koja je krenula baš iz njihova grada.

- Drago mi je da postoji i treća stranka u Hrvatskoj koja može utjecati na politička zbivanja. Teško mi je reći kome će se prikloniti Most. Ajmo reći da sam ipak orijentiran prema HDZ-u. Bilo bi mi draže da koalira s njima i da provedu reforme - kaže ugostitelj Nikola Vrnoga. Molimo ga da komentira pobjedu HDZ-a u Metkoviću.

- Prevladala je majka Hercegovina. Ne znam je li itko tamo ostao i ne znam je li bilo praznih autobusa jer da oni nisu došli, Most bi i ovdje dobio - dodaje.

Radikalne promjene

Za susjednim stolom također žustra rasprava o izbornoj noći. Sjede glasač iz Bosne i Hercegovine i domaći ljudi. Prvi iz dijaspore prosvjeduje zbog malog broja glasačkih mjesta u susjednoj zemlji. Negira prijave dvojnog prebivališta jer kaže, tko je prijavljen, ovdje i živi.

- Meni je drago da je Most osvojio ovoliko glasova premda sam simpatizer Milana Bandića. Volio bih da su i ove male stranke nešto osvojile. Petrov će postaviti uvjete, a ove dvije stranke će morati u radikalne promjene - kaže Zlatko Vego.

- Nadam se da će u Dolini biti nešto bolje, puno nam znači imati svoje ljude u Saboru, vrijeme je da Dolina procvjeta, nadam se da će dr. Petrov voditi računa o svojim ljudima i da nas neće iznevjeriti. Bilo bi mi drago da se ne prikloni nikome i da ostane ono što je obećao - smatra stomatolog Goran Pehar, koji šutnjom komentira pobjedu HDZ-a u Metkoviću.

Denis Jerkovic / Cropix
Metkovic, 091115.Gradjani Metkovica dan nakon izbora o rezultatima Mosta nezavisnih lista i Boze Petrova.Foto: Denis Jerkovic / Cropix

Foto: Denis Jerković / Cropix

U jednom od kafića za stolom susrećemo zanimljivo društvo. Sjede državni službenici, umirovljenici, gospodarstvenici, privatni poduzetnici. Rasprava o izborima i rezultatima dovodi do usijanja.

- HDZ-ovac sam i što bih trebao reći? Ovo je sada takav trend i gotovo. Glas za Most je glas protiv HDZ-a i SDP-a - kaže službenik.

- To je ta glava koja tako razmišlja. Što je vrijedilo prije deset godina, ne vrijedi danas - dodaje umirovljenik.

- Vi koji imate sinekure koje nisu vidjele betonsku miješalicu uvijek ćete glasovati za ono što vam je dao bivši sustav. Lako je razgovarati kada dobiješ jedan stančić od sto tisuća eura i što god vam ne valja, idete na Cvjetni trg - kaže službenik umirovljeniku. Gorljivo raspravljaju i o tome kome će se prikloniti Božo Petrov sljedećih dana.

Ići će s HDZ-om

- Priklonit će se HDZ-u jer i oni dolaze iz ropotarnice HDZ-a. Sada će ih pokušati rasturiti kao bugarsku skupštinu. Možda ponovo pođemo na izbore - kaže umirovljenik, dok HDZ-ovac dodaje da je zapravo došlo do pat-pozicije i teško je predvidjeti što će biti dalje. Ni ovo društvo ne čudi pobjeda HDZ-a u Metkoviću jer je, kako reče umirovljenik, dvije tisuće došlo autobusima.

Pitamo ih gdje je danas bivši gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, je li ga tko vidio ovih dana. Kažu, kao da je propao u zemlju.

- On upravo muze krave. Ima ih sto. Bacio se na agronomiju. Uzgaja kivi i mandarine, bacio se na agronomiju kao svaki normalan Hrvat - dodaje jedan od sugovornika.

Iako dolazimo pred kraj radnog vremena, i na gradskoj tržnici se raspravlja o rezultatima izbora. Trgovkinja kaže da je baš briga hoće li se Petrov prikloniti HDZ-u ili SDP-u, samo da se zaposle mladi. Razgovoru se priključuje umirovljenica, kaže da ništa ne očekuje, i dalje će imati mirovinu tisuću i pet stotina kuna i to je to.

- Svi su obećavali, a na kraju ništa - dodaje, ali ne krije da je ponosna na Petrova.

Božo očekivao uspjeh

U Metkoviću susrećemo i Ivana Petrova, brata Bože Petrova, koji kaže da je predviđao šest ili sedam mandata, a da ni u snu nije mogao očekivati ovoliko.

- Kako se kampanja približavala kraju, Božo je govorio da će biti dvoznamenkast broj. Nisam vjerovao, ni sada ne vjerujem. Njih ne zanimaju fotelje, njih izvan politike čeka njihov pravi posao. Ne ovise o politici, imaju svoje mišljenje. Traže reforme i to je to - kaže Ivan Petrov i dodaje da ne vjeruje da će netko iz Mosta samostalno prijeći jednoj od političkih opcija. Vjeruje u njihovu homogenost iako se dogodi da ljudi nekad padnu pod “pritiskom nekih ponuda”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:30