REPORTAŽA

JUTARNJI U POGONU KOJI JE PROIZVEO VIŠE OD 30.000 KACIGA ZA HV Kako su proizvodi iz Preloga ušli u upotrebu sigurnosnih snaga u više od 70 država

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Superiorne. Tako u tvrtki Šestan - Busch iz međimurskog Preloga opisuju svoje kompozitne zaštitne kacige od aramidnih materijala koje koriste mnogi vojnici, policajci, vatrogasci, rendžeri, djelatnici hitnih medicinskih službi i tvrtki za razminiravanje te drugih hitnih službi diljem svijeta. Nose ih, među ostalima, i sigurnosne snage u Španjolskoj, Engleskoj, Italiji, ali i Turskoj, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Kazahstanu, Kolumbiji, Čileu i Meksiku.

Nose ih, naravno, i hrvatski vojnici jer su za Hrvatsku vojsku dosad proizveli gotovo 30 tisuća borbenih kaciga. U tvrtki Šestan - Busch s ponosom ističu da se superiornost njihovih kaciga ogleda u zaštiti, udobnosti, kvaliteti i psihičkoj izdržljivosti korisnika te da su tu superiornost, osim u Hrvatskoj, prepoznali i u NATO-u te u više od 70 zemalja svijeta, na području Europe, Bliskog istoka, Afrike i Južne Amerike, u koje su izvezli svoje kacige.

Vlastite inovacije

Dosad su osmislili i proizveli čak 25 tipova zaštitnih kaciga za razne namjene u koje su implementirali desetak svojih inovacija koje ih čine posebnima u odnosu na druge proizvođače, a u protekle 23 godine u svojim pogonima proizveli su više od 2,2 milijuna kaciga koje se sada koriste diljem svijeta.

No tu ne namjeravaju stati. I dalje neumorno rade na razvoju svojih zaštitnih kaciga, ali i drugih proizvoda iz svog asortimana, poput opreme i strojeva za proizvodnju kaciga, antibalističkih oklopa, univerzalnih pribora za osobnu dekontaminaciju, plastičnih dijelova za minsko-eksplozivna sredstva i drugih raznih tehničkih proizvoda od plastičnih masa za specijalnu namjenu.

Tvrtka Šestan - Busch danas je jedan od lidera i najvećih brendova hrvatske obrambene industrije te jedan od najvećih, oni s ponosom ističu i najkvalitetniji proizvođač kompozitnih antibalističkih borbenih kaciga u svijetu. Danas svoje kacige izvoze u više od 70 zemalja svijeta, a do 2025. godine cilj im je broj država s kojima surađuju povećati na 150.

- Ako je biznis utakmica, onda mi trenutačno, zbog visoke kvalitete svojih proizvoda, igramo Ligu prvaka. Svakodnevno pratimo svjetske tendere, borimo se za svoj dio kolača na svjetskom tržištu i mogu reći da smo uspješni, a to ne bi bilo moguće da nismo kvalitetni. Na razvoju naših proizvoda svakodnevno radi tridesetak inženjera. Naša nova antibalistička kaciga izrađena od aramidnih materijala, koju mogu koristiti i vojska i policija, ali i svi drugi kojima je potrebna zaštita glave, napredan je proizvod u koji smo ugradili više od 10 svojih inovacija i patenata.

Kaciga je otporna na proboje različitih vrsta zrna te bitno smanjuje ne samo mogućnost smrtnog stradavanja korisnika, nego i mogućnost ozljeda glave.

Pri udaru zrna ili šrapnela, naša se kaciga s unutarnje strane gotovo ne deformira, a i tu malu deformaciju koja nastaje neutralizira unutarnja oprema kacige koja je naša inovacija. Kaciga je istodobno izuzetno udobna za nošenje, ali i multifunkcionalna i na nju se, bez dodatnih bušenja školjke kacige ili sličnih intervencija, lako mogu integrirati svi uređaji i oprema poput vizira, zaštitne plinske maske, kamere, baterija, svjetiljki, termovizijske kamere, naočala za noćno gledanje, mikrofona i druga oprema.

Zaštite s čipom

U nju je ugrađen i čip Pozitron Plus koji štiti korisnika od štetnog zračenja koje proizvode svi ti uređaji tako da se tako poboljšava i psihofizička izdržljivost korisnika - s ponosom ističe direktor tvrtke Šestan - Busch Alojzije Šestan.

- Visoku razinu kvalitete održavamo stalnom suradnjom s kompanijama Teijin Aramid i DuPont koje proizvode materijale za proizvodnju kaciga i njihovim razvojnim laboratorijima te sa stranim znanstvenim i drugim institucijama, a sve svoje proizvode testiramo u najmodernijem antibalističkom testnom laboratoriju koji smo uredili u pogonu tvrtke u Prelogu.

Sve nove materijale koje osmisle proizvođači prvo pošalju nama, zatim mi od tih materijala izradimo kacigu i testiramo je i pošaljemo im rezultate. Ništa nam ne može promaknuti. Imamo apsolutnu kontrolu. Mi smo i jedina tvrtka u svijetu koja istodobno proizvodi i kacige i opremu za proizvodnju kaciga, odnosno preše, kalupe i sve ostalo što je potrebno za proizvodnju. Svaka naša kaciga je u principu unikat jer je ručni rad, što nam omogućava da imamo sustav kontrole u baš svim fazama proizvodnje. Kod nas “škart” ne postoji i svaka kaciga koja iziđe iz proizvodnje spremna je za upotrebu - naglašava Šestan.

A sve je počelo 1993. godine, u jeku Domovinskog rata, kada je Alojzije Šestan, tada kao vlasnik tvrtke Koplast-Šestan koja se bavila izradom proizvoda od plastike te je u to vrijeme, među ostalim, za Hrvatsku vojsku proizvodila plastične dijelove za minsko-eksplozivna sredstva, od Hrvatske vojske dobio i nalog da izvrši remont doniranih im metalnih kaciga. Rodila se tada kod njega ideja i da njegova tvrtka sama počne proizvoditi vojne kacige, a ubrzo je stigla i narudžba od Hrvatske vojske za proizvodnju 1000 novih borbenih antibalističkih kaciga.

Težak početak

- Brzo sam shvatio svu složenost proizvodnje borbenih antibalističkih kaciga. Nije isto proizvoditi majice, hlače, cipele ili borbene kacige. Glava je najosjetljiviji i najnezaštićeniji dio ljudskog tijela i kaciga zato mora biti izuzetno visoke kvalitete da bi mogla izvršiti svoju funkciju, a to je zaštita glave i samim time i zaštita zdravlja i života korisnika.

Treba naglasiti da je proces proizvodnje antibalističkih borbenih kaciga izuzetno složen jer svaka kaciga ima 280 do 300 dijelova. Stupio sam zato u kontakt s vlasnikom tvrtke Busch iz njemačkog Gütersloha. Gospodin Busch prvu je kompozitnu kacigu proizveo 1974. godine, a njegova je tvrtka već tada bila jedan od vodećih europskih proizvođača antibalističkih borbenih kompozitnih kaciga proizvedenih iz aramidnih materijala. Predložio sam mu suradnju i 1994. godine osnovali smo tvrtku Šestan - Busch koja je počela raditi u Prelogu - prisjeća se čelnik tvrtke Alojzije Šestan.

Prvih 1000 testnih kaciga za Hrvatsku vojsku proizvedeno je u pogonima kompanije Busch u njemačkom Güterslohu, a nakon što su se u Hrvatskoj vojsci uvjerili da se radi o kvalitetnom proizvodu, stigla je i narudžba za proizvodnju 3000 kaciga i to je bio poticaj za udruživanje hrvatske i njemačke tvrtke i osnivanje tvrtke Šestan - Busch u Prelogu. Tvrtka Busch osigurala je potrebnu opremu za proizvodnju i bio je to tada, u jeku Domovinskog rata, prvi prijenos tehnologije ratne industrije iz neke države u Hrvatsku.

U početku je to bila mala tvrtka koja je proizvodila 10 do 15 kaciga na dan, odnosno oko 3000 kaciga godišnje, i to isključivo jedan tip kacige i samo za potrebe Hrvatske vojske.

Danas zapošljavaju od 60 do 80 radnika i proizvode više od 1000 kaciga na dan, odnosno više od 250 tisuća kaciga godišnje, i to 25 različitih tipova, ne samo borbenih kaciga nego i zaštitnih kaciga koje koriste policajci, vatrogasci i druge hitne službe.

- Kad smo počeli s proizvodnjom, shvatili smo da možemo uspjeti samo ako budemo najbolji, ako usvojimo i uspostavimo najbolju tehnologiju u suradnji sa znanstvenim institucijama i ispitnim laboratorijima diljem svijeta i ako budemo spremni ulagati u svoje ljude i njihovo znanje. S ponosom mogu reći da smo u tome i uspjeli i da danas proizvodimo najkvalitetnije antibalističke borbene kacige na svijetu, ali i razne druge tipove kaciga, i to po najvišim civilnim i vojnim standardima. Izvozimo više od 98 posto svojih proizvoda na sve kontinente - naglašava čelnik tvrtke.

Širenje proizvodnje

Priznaje da razmišljaju i o drugim razvojnim projektima i otvaranju pogona i u nekim drugim zemljama.

- U Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge zemlje u Perzijskom zaljevu izvezli smo više od 300 tisuća kaciga i plan nam je tamo, u suradnji s nekim od domicilnih partnera, otvoriti pogon koji bi se bavio remontom i montažom. Razmišljamo i o otvaranju sličnog pogona u Južnoj Americi s obzirom na to da dosta radimo i za Kolumbiju, Čile i druge južnoameričke zemlje. Proizveli smo antibalističke borbene kacige i za jednu američku sigurnosno-vojnu tvrtku i dobili smo izuzetno pozitivne recenzije pa je otvorena i mogućnost za suradnju s američkom vojskom, ali preduvjet za to je da kacige budu proizvedene u SAD-u. Prilike imamo i u Indiji, koja ima najveću vojsku na svijetu, ali i oni traže od nas da kacige budu proizvedene u njihovoj zemlji. No, nemoguće je da baš u svakoj zemlji koja je zainteresirana otvorimo pogon za proizvodnju jer tako ne bismo mogli kontrolirati kvalitetu, a to bi i usporilo razvoj. U tom slučaju morali bismo predati i svoje patente i inovacije koje nas čine posebnim u odnosu na konkurenciju, a to ne želimo. Da nemamo takvu politiku od početka proizvodnje, danas ne bismo bili tu gdje jesmo jer bi nas veliki igrači jednostavno “pojeli” - ističe Alojzije Šestan.

- Naš novi projekt je proizvodnja multifunkcionalne kacige koja će biti dostupna svima koji se bave obranom i zaštitom, ne isključivo vojsci. U tom smislu, želimo implementirati svoje iskustveno inženjersko znanje s akademskim znanjem i institucijama i u Hrvatskoj i u svijetu - zaključuje Šestan.

Zbog nas je i MORH ishodio NATO-ov certifikat AQAP 2120

Tvrtka Šestan - Busch danas je, naime, osim certifikata proizvodnje ISO 9001, nositelj i AQAP 2120 standarda proizvodnje. Riječ je o certifikatu koji dodjeljuje NATO. - Zasad smo jedina hrvatska tvrtka koja je nositelj AQAP standarda. Prije nekoliko godina izgubili smo posao u Španjolskoj zato što nismo imali taj certifikat i nakon toga sam se osobno javio našem Ministarstvu obrane i zamolio da nas certificiraju. No, ni MORH u tom trenutku nije bio certificiran pa su prvo oni morali sami sebe certificirati da bismo i mi mogli dobiti taj certifikat - ističe Alojzije Šestan. Tvrtka danas, osim u Prelogu, ima i pogone u Njemačkoj, Italiji i Češkoj u kojima zapošljavaju oko 350 ljudi. U Njemačkoj je smještena proizvodnja opreme za proizvodnju kaciga, u Italiji proizvode zaštitne kacige za policiju, a u Češkoj je smješten remontni centar.

- Otvorile su nam se i mogućnosti u Rusiji. Netom prije uvođenja embarga u toj zemlji udružili smo se s jednim malim ruskim proizvođačem kaciga, ali taj posao zbog embarga stoji jer ne možemo onamo izvoziti ni materijale ni gotove proizvode pa razmišljamo o tome da taj proizvodni pogon preselimo u Kazahstan iz kojeg ćemo moći servisirati zemlje bivšeg SSSR-a s kojima dobro surađujemo - ističe Šestan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:16