OPORBA NA POTEZU

Jutarnji u posjedu dokumenta: Evo koje ustavne promjene o referendumu predlaže HDZ

Iz HDZ-a su danas svim oporbenim klubovima poslali i pisani, okvirni prijedlog promjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu

Andrej Plenković, Branko Bačić

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u petak iz Splita da će se razgovori HDZ-a sa saborskom oporbom oko ustavnih promjena voditi samo oko pitanja referenduma te da se neće širiti na druge teme.

"Prijedlog HDZ-a odnosi se samo na ovu temu, ne dirajući bilo koju drugu temu, to je vrlo jasno iskomunicirano svim klubovima u Hrvatskom saboru. Tko želi poboljšati okvir za referendum, mislim da će se priključiti ovoj inicijativi, tko želi to sada ponovno politikantski politizirati, taj neće. I to je odgovornost onda tih, a ne nas", rekao je Plenković u Splitu odgovarajući na novinarsko pitanje što će HDZ učiniti ako oporbene stranke centra i ljevice svoju podršku inicijativi za promjenu ustava oko referenduma budu uvjetovale zahtjevom da se u Ustav vrati odredba izbačena 1990. - o pravu žena na pobačaj.

"Mi želimo kvalitetno regulirati referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, omogućiti da prije nego se krene u skupljanje potpisa prethodno provjeri je li neko pitanje u skladu s ustavom i je li uopće dopušteno da bude predmetom referendumskih inicijativa", rekao je dodajući da HDZ predlaže kvalitetno rješenje. Oni koji neće htjeti sudjelovati u toj inicijativi, kazao je Plenković, "neka objašnjavaju svoje pozicije".

Potpredsjednik saborskog kluba SDP-a Arsen Bauk u četvrtak je nakon razgovora s HDZ-om o ustavnim promjenama novinarima kazao da će oporbene stranke centra i ljevice naći načina da pitanje prava žena na prekid trudnoće podignu na ustavnu razinu, ali nije želio otkriti na koji način to namjeravaju učiniti.

Danas je Bauk za Jutarnji list izjavio kako je blok saborskih oporbenih stranaka centra i ljevice osmislio više scenarija o tome na koji način pravo žena na slobodno odlučivanje o pobačaju podići na ustavnu razinu. Na naše pitanje koji su to scenariji odgovorio je sljedeće:

"Bitan element taktike jest da ne otkrivamo taktiku jer bismo time izgubili taktičku prednost koju bismo dobili primjenom te taktike".

I dok su jučer sa svojim prijedlogom ustavnih promjena upoznali predstavnike većih oporbenih saborskih stranaka, predstavnici HDZ-a danas su o tome razgovarali s manjim oporbenim klubovima.

Iz HDZ-a su danas popodne svim oporbenim klubovima poslali i pisani, okvirni prijedlog promjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, čiji primjerak Jutarnji list posjeduje. Prijedlog je oporbi upućen pod naslovom "Definiranje ustavnopravnog okvira za provedbu referenduma u Republici Hrvatskoj".

Kad je posrijedi Ustav, HDZ predlaže da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma sa sadašnjih 10 posto ukupnog broja birača u Hrvatskoj smanji na 250.000 potpisa (čl.87 Ustava).

HDZ predlaže da se u Ustav vrati referendumski kvorum, tj. da se odredi najmanji broj birača koji je potreban da bi se referendumski prijedlog smatrao usvojenim. Kvorum odlučivanja na referendumu iz Ustava je izbačen 2010., uoči referenduma o ulasku Hrvatske u EU jer su i HDZ koji je tada bio na vlasti, a i oporba strahovali da bi dotadašnji visoki referendumski kvorum od najmanje 50 posto birača koji je bio ustavom propisan da bi se referendum smatrao uspješnim, doveo do propasti referenduma o ulasku Hrvatske u EU. Tada je izmijenjen članak 87. Ustava pa on od 2010. glasi "na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu" što teorijski omogućuje i najmanjem broju birača na referendumu da donesu odluku o primjerice promjeni Ustava.

Sada HDZ predlaže ponovno uvođenje u Ustav kvorum prema kojem bi se Ustav i organski zakoni mogli na referendumu mijenjati samo ako za prijedlog glasa najmanje trećina ukupnog broja birača u Hrvatskoj, dok bi ostala referendumska pitanja morala dobiti potporu najmanje četvrtine ukupnog broja birača u RH.

Kad je riječ o referendumu o stupanju Republike Hrvatske u saveze s drugim državama, HDZ predlaže najviši kvorum - takav bi referendumski prijedlog morala podržati najmanje polovina od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

HDZ predlaže i izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Tim bi se zakonom definirale teme za koje se ne može raspisati referendum. Time bi Ustavni sud, ističe se u prijedlogu HDZ-a, dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka utvrđenim u članica 1. i 3, Ustava.

Ustavni bi sud promjenama Ustavnog zakona dobio i ovlast proglasiti referendum nedopuštenim i u onim slučajevima kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika Republike ili Vlade Republike Hrvatske.

Prema prijedlogu HDZ-a, Ustavni bi sud također dobio ovlast predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja. To znači da bi taj sud mogao ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja već nakon objave referendumske inicijative, prije nego se počnu prikupljati potpisi.

Na poziv HDZ-a na razgovor o ustavnom uređenju referenduma, odazvale su se sve saborske oporbene stranke osim Mosta i stranke Dalije Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:36