StoryEditor
OTKRIVAMO

JUTARNJI U POSJEDU PAPIRA KOJI OTKRIVA KUJUNDŽIĆEVU LAŽ Smjenu u Vinogradskoj pokrenuo tek 9. siječnja, a tvrdio da je odluku donio još prije Božića

O smjeni sam doznao iz medija i još, tjedan dana poslije, nisam dobio ni usmenu ni pismenu obavijest o tome, kaže prof. dr. Orešković
 CROPIX

Na prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića prije tjedan dana smijenjen je predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice, prof. dr. Slavko Orešković. Njegova smjena dogodila se dva dana nakon što je ministar stopirao sjednicu Vijeća na kojoj je trebala biti smijenjena Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja te bolnice.

Jutarnji list posjeduje dokument koji je poslan Vladi 9. siječnja, dakle na sam dan sjednice Vlade, što govori da ministar Kujundžić nije govorio istinu kada je tvrdio da je smjena prof. Oreškovića koincidencija, te da nema veze sa slučajem Zadravec, nego je riječ o izmjenama u upravnim vijećima po bolnicama koje su se pripremale gotovo četiri tjedna.

Dokument koji dokazuje da ministar zdravstva Milan Kujundžić nije govorio istinu o tome kad je odlučio smijeniti prof. dr. Slavka Oreškovića
 

Bez prigovora

Ministar je po svemu sudeći u zakonske izmjene, odnosno prilagođavanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodao Oreškovića, iako to nije bilo predviđeno.

Kako doznajemo od izvora bliskog Vladi, prijedlog za smjenu prof. dr. Oreškovića jedini je došao na dan sjednice, dok su ostali bili pripremljeni ranije.

- Izmjene u upravnim vijećima bile su vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen lani, tako da je zaista u bolnice kojima je osnivač jedinica regionalne samouprave i Grad Zagreb trebalo imenovati članove koji su predstavnici Republike Hrvatske - kaže naš izvor i dodaje kako je bilo poznato i da će se smijeniti predsjednika Upravnog vijeća KBC Rijeka Željka Krznarića, na čije je mjesto instaliran državni tajnik Željko Plazonić.

Sugovornik tvrdi kako je smjena prof. dr. Oreškovića dobro odigrana i zapravo “neprimjetno” ubačena u paket.

- Nejasno je samo kako ministru nije jasno da je riječ o eksponiranoj vijesti koja neće proći ispod radara, te da će svi povezati dva i dva - kaže izvor.

Smijenjeni predsjednik Vijeća prof. dr. Slavko Orešković kaže kako ne zna kada je donesena odluka o njegovoj smjeni, te da predsjednika Upravnog vijeća bira i razrješuje Vlada RH.

- Ono što je činjenica jest da nikada nisam dobio prigovor na svoj rad, ni pismeno ni usmeno. S druge strane, o smjeni sam doznao iz medija i još, tjedan dana kasnije, nisam dobio ni usmenu niti pismenu obavijest o smjeni - kaže prof. dr. Orešković.

S obzirom na “koincidenciju”, ministra smo na dan smjene pitali o razlozima, kada je diplomatski odgovorio da je riječ o duže vremena pripremanoj odluci te da je prof. Orešković smijenjen jer oni kao vlasnici ustanove, kada procijene da mogu bolje, moraju napraviti promjene.

Jučer se, pak, Kujundžić nije javljao na telefon, tako da nismo mogli dobiti komentar na nove okolnosti i činjenicu da nam proteklog tjedna nije rekao potpunu istinu.

Čovjek od povjerenja

Trakavica koja je počela na jutarnjem kolegiju 18. prosinca prošle godine, kada je prema izjavama svjedoka Dijana Zadravec, prvo verbalno, a potom i fizički, napala Miju Primorac, voditeljicu Odjela nabave medicinskih proizvoda u toj bolnici, očito neće uskoro dobiti epilog.

Naime, umjesto smijenjenog Oreškovića, na mjesto predsjednika Vijeća došao je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, koji bi, kako nam je sam rekao, trebao krajem mjeseca preuzeti upravljanje Vijećem.

Iako je on ministrov čovjek od povjerenja, ostaje mu odgođena sjednica s jednom točkom dnevnog reda: prijedlog za smjenu Dijane Zadravec.

Naime, prijedlog je stigao na osnovi jednoglasnog zaključka Povjerenstva za unutarnji nazor i jednoglasne odluke Radničkog vijeća (koje ima 15 članova) koji su dali mišljenje ravnatelju prof. dr. Mariju Zovku da Zadravec mora biti smijenjena sa svih rukovodećih funkcija.

Problem licence

Budući da se zamjenici ravnatelja imenuju i razrješuju na zahtjev ravnatelja, ostaje vidjeti kako će se ovaj slučaj razriješiti.

Valja naglasiti da ovo nije prvi put da ministar Kujundžić urgira za Dijanu Zadravec. Tako je uz odgodu sjednice i smjenu predsjednika Vijeća rješavao i problem licence.

Naime, Zadravec je oko pola godine bila bez licence, odnosno dozvole za rad s pacijentima. Bivši predsjednik HLK, Trpimir Goluža, prije nekoliko dana je za medije rekao kako je ministar Kujundžić izravno radio pritisak na njega i kolege iz HLK da se izađe u susret Zadravec.

“Na kraju je to riješeno tako da je uz prilaganje određenih potvrda omogućeno i kolegica je dobila produljenje licence. Ali iskreno ću vam reći da je ministar Kujundžić izravno radio pritisak na mene osobno”, rekao je Goluža za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 07:51