SADA JE I SLUŽBENO

Jutarnji u posjedu zadnjeg izvješća EK: Spremni ste za članstvo, ali još uvijek vas pratimo

zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Europska komisija danas će usvojiti i objaviti posljednji godišnji izvještaj o napretku Hrvatske, a uz njega će objaviti i pozitivno mišljenje o prijemu Hrvatske u članstvo EU.

Time će Europska komisija formalno završiti i zadnje procedure prije potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora.

Jutarnji je list imao uvid u oba ova dokumenta u kojima se potvrđuje da je Hrvatska spremna za članstvo u EU. Nakon pozitivnog mišljenja Komisije sada će početi procedura u Europskom parlamentu za davanje pristanka. Parlament će o davanju pristanka za članstvo Hrvatske u EU glasati 1. prosinca, a države članice će konačnu formalnu odluku o prijemu Hrvatske donijeti na sastanku ministara 5. prosinca, dan nakon održavanja hrvatskih izbora.

U ovogodišnjem izvješću o napretku koje će se objaviti danas poslijepodne u svim se poglavljima navodi da je Hrvatska postigla veliku razinu spremnosti za članstvo u EU, da je uskladila sve zakone s pravnom stečevinom EU, a da će to u potpunosti morati učiniti prije 1. srpnja 2013. godine.

U izvješću se navodi da je zaključenje pregovora rezultat toga što je Hrvatska proteklih godina ispunjavala sveobuhvatna mjerila za zatvaranje, uključujući i teška poglavlja poput Pravosuđa i temeljnih prava te Tržišnog natjecanja.

Hrvatska je uspostavila popis niza važnih uvjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije, uvela novi objektivan i transparentan sustav imenovanja sudaca i tužitelja, a znatno je poboljšala provedbu programa za zbrinjavanje povratnika, navodi se među ostalim zbog čega je ovogodišnji izvještaj tako pozitivan.

Hrvatska je postigla visok stupanj pripremljenosti za preuzimanje odgovornosti članstva nakon pristupa. Ona ispunjava kopenhagenske političke kriterije. Očekuje se da ispuni sve gospodarske kriterije i one iz zajedničke pravne stečevine EU (acquis) do 1. srpnja 2013. godine, stoji u izvješću.

U mišljenju Europske komisije, koje će se danas usvojiti kao posebni dokument, Hrvatsku se poziva da do 1. srpnja 2013. završi prevođenje i provjeru svih acquisa da bi se osigurala pravna jasnoća u primjeni zakonodavstva EU.

U mišljenju Europske Komisije navodi se i da je jedan od ciljeva Europske Unije produbljenje solidarnosti među njezinim narodima uz poštovanje njihove povijesti, kulture i tradicije.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:29