BIOOTPAD!?

Jutarnji u posjedu zapisnika Inspektorata: ‘Evo što smo našli na Jakuševcu nakon odrona‘

U posjedu smo zapisnika Državnog inspektorata koji je proveo nenajavljeni nadzor

Urušeni dio odlagališta

Jutarnji list došao je u posjed zapisnika Državnog inspektorata koji je proveo nenajavljeni nadzor odlagališta nakon prvog urušavanja na Jakuševcu koje se dogodilo 11. studenog. U sklopu tog nadzora u laboratoriju je provedena i karakterizacija zatečenog otpada te je utvrđena veća količina biootpada i otpada sa groblja koje se ondje zapravo ne bi trebalo odlagati.

- ...navedeni uzorci su uzeti s dvije nove hrpe/pošiljke prikupljenog otpada, a koje vizualno po svom sastavu nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu ključnog broja već biootpadu i otpadu s groblja. Zatečena količina predmetnog otpada je cca 30 kubika... - navodi se u zapisniku Državnog inspektorata u predmetu urušavanja dijela zapadnog dijela pokosa plohe 6-2 odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec i uzorkovanja urušenog dijela tijela odlagališta.

Jutarnji list je došao u posjed zapisnika od 20. studenog ove godine, a koji je izvršio inspektor Državnog inspektorata "temeljem više zaprimljenih predstavki 11. studenog 2023. godine".

- U predstavkama se navodilo da se s prostora nadziranog odlagališta istočnim dijelom Novog Zagreba šire teški i neugodni mirisi... - stoji u zapisniku. Naime, 17. studenog Inspektorat je zaprimio Izvještaj o stanju odlagališta nakon urušavanja, kojim je inspekcija obavještena da je istoga dana došlo do dodatne erozije, a da je sve uzrokovano oborinama. Međutim, u laboratoriju je naknadno utvrđena karakterizacija otpada te je utvrđeno da se radilo o biootpadu i otpadu s groblja.

U zapisniku stoji i izjava predstavnika nadzirane osobe koji je kazao:

- Vezano uz zatečeni biootpad i otpad sa groblja, isti je greškom dovezen na odlagalište te je po utvrđenju da ne odgovara miješanom komunalnom otpadu, jedna pošiljka biootpada vraćena pošiljatelju za što predočavamo vagarinku i Zapisnik o odbijanju preuzimanja dostavljenog otpada. Ostali otpad je u fazi vraćanja pošiljatelju te se ovog trenutka čeka prijevoz kako bi i njega vratili. Po obavljanju vraćanja ćemo dostaviti preslike dokumentacije.

Podsjetimo, tri osobe osobe ozlijeđene su u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec koji se dogodio jutros. Opširnije pročitajte OVDJE

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je opovrgnuo optužbe da je do današnjeg odrona došlo zbog odlaganja biootpada na Jakuševcu, istaknuvši da se biootpad kompostira, a na Jakuševac odlaže miješani komunalni otpad.

I zastupnica Možemo! i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić je danas, odgovarajući na navode zagrebačkog HDZ-a, da je do jutrošnjeg odrona došlo zbog velikih količina biootpada, kazala da se o tome posebno raspitala i da se biootpad tamo ne odlaže.

image

Zapisnik Inspektorata

image

Zapisnik Inspektorata

image

Zapisnik Inspektorata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 15:05