KRAJ VELIKOG PROCESA

JUTARNJI U SUDNICI Sanader je bio ljutit, Branka Pavošević na rubu suza: 'Tužna sam. Tužna...'

Neki su plakali, neki su stoički istrpjeli presudu, a sutkinja je upozorila: ‘Neki bi njihovo žaljenje u ovoj opustošenoj zemlji mogli shvatiti kao ismijavanje...’
Zagreb, 110314.Zupanijski sud. Izricanje presude u slucaju Fimi Media.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX / BORIS KOVACEV

Ivo Sanader u sudnicu je ušao krvavih očiju. S bocom obične vode u ruci. Pozdravio je samo Ratka Mačeka.

Pravosudni policajci uveli su ga točno tri minute prije deset sati, za kada je jučer najavljeno čitanje presude u povijesnom slučaju Fimi-Media.

Sanader je već uhodan. Vidi se da mu je poznata procedura. Prethodni proces nije bio toliko siguran. Sad kao da izlazi za neku govornicu. Isto kao što je nekad nastupao u Saboru, Vladi. Odmjerava u prolazu novinare. Pozdravlja. Mladena Barišića nije ni pogledao. Sjedi u prvom redu.

‘Spavao sam kao beba’

Točno u deset ulazi sutkinja Ivana Čalić.

“Krivi su...” otpočela je jednostano čitanje presude.

Stroga je. Maček u sudnicu ulazi predzadnji.

“Spavao sam kao beba, da se kćer nije probudila, zakasnio bih”, dobacuje. Nevenka Jurak ga samo gleda. Čudi se. Ništa ne komentira. Na sedativima je, pitanje je je li sinoć oka sklopila. I u kafiću, nedaleko od suda, u kojem je ljubavni par Barišić i Jurak sjeo to jutro popiti kavu, prepoznaje se na njoj nervoza. Naručuje samo čašu vode. Barišić naručuje kavu. Šali se. Djeluje opuštenije. Na njihovim iskazima bazira se cijela optužnica, pa i sama preusuda.

“Salata u zatvoru je dobra”, pokušava se našaliti Jurak dok čeka ulazak sutkinje.

Objašnjava mi kako je salata domaća jer je uzgajaju u kaznionici u Požegi.

KAKO ĆE SANADER PLATITI 15,2 MILIJUNA KUNA? Sud će mu uzeti novac s bankovnih računa i od prebogate umjetničke kolekcije

“A što sve ljudi danas jedu, hrana u zatvoru je super”, nadovezuje se Pavošević.

“Znam, već sam bila unutra”, dodaje. Teško se nosi sa svim tim.

I Branka Pavošević, bivša šefica financija u HDZ-u, zbija šale s novinarima. Podrugljivo komentira HDZ.

“Da, to je danas stranka poštenih ljudi”, komentira.

Ali nakon izricanja presude - Sanader devet godina zatvora! Barišić tri godine! Jurak dvije godine! Pavošević godinu i šest mjeseci! - euforija nestaje.

Svi su potonuli. Sutkinja Čalić kao da ih riječima udara.

Padaju: prvooptuženi, drugooptuženi...

Blagajnica u suzama

Provukao se samo Maček s uvjetnom zatvorskom kaznom. Sve ostale sutkinja Čalić je osudila. Oduzela im otuđeno. Sanaderu sve s niza računa: njegovih, supruginih pa i onih od njezinih roditelja i djece, zaplijelila mu je umjetnine, odijela.

Njegovu obranu nije prihvatila. “Nije logična”, rekla je.

Barišićev iskaz jest, kao i onaj Jurak i Radošević.

Sanader je nervozno popravljao odijelo.

“Idemo dalje...” govori odvjetnicima s kojima nakon čitanja presude ostaje sjediti u sudnici. Ljutit je.

Pavošević je na rubu suza. “Tužna sam, tužna”, ponavlja.

Nepravomoćnom presudom svi su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi-Media.

Sanader će morati vratiti 15,2 milijuna kuna!

OD 'JADNI NAŠ SANADER' DO 'UNIŠTILI SU SVE' Reakcije čitatelja na presudu bivšem premijeru i HDZ-u

HDZ ostaje bez 30 milijuna kuna!

Jurak osobno mora vratiti 2,5 milijuna kuna!

Oduzima se i 11,8 milijuna kuna s računa Fimi-Medije.

Sanaderovi odvjetnici se ljute. “Cijela presuda temelji se samo na Barišićevom iskazu, a šezdeset svjedoka demantiralo je njegove navode”, komentirao je odvjetnik Čedo Prodanović na izlasku sa suda. Odvjetnica Jadranka Sloković proziva i novinare.

“Što vas briga tko će nas platiti”, dobacuje. Sanader im je, prepričavaju, rekao: “Idemo dalje…”

Barišić i Jurak sve su priznali. Bivši rizničar otkucao je nekadašnjeg prijatelja, šefa, suradnika.

“Sve mi možete reći, ali ne možete mi reći da ne volim predsjednika”, govorio je nekad.

U dobru i zlu

No u rujnu 2010. u telefonskom razgovoru s kćeri mijenja priču:

“Najbolji prijatelji? Najbolji prijatelji koji se niti vide, niti čuju. Godinu dana niti ga vidio, niti čuo, ostavio me kao psa na ulici”, povjerio se Adrijani. Sutkinja Čalić jučer je također utvrdila da Sanader Barišića nije smatrao prijateljem.

“Prijatelj ne bi bespogovorno izvršavao naredbe, zato nije zadužio Biškupića”, zaključila je te dodala da je bivši premijer rizničara smatrao: izvršiteljem.

I Jurak je sve priznala.

Izricanje presude dočekala je mirno.

Bez suza, komentara, povučeno, skrušeno.

Nije bila raspoložena za izjave.

Ni Barišić se poslije više nije žalio.

Oboje moraju u zatvor. Ali ljubavni dvojac sve je preživo: brojne istrage, pritvore, procese, svjedočenja. Političko prijateljstvo nije.

Sanadera danas kao da nikad nisu ni poznavali. Ili se on njih odrekao.

Jer kad je ušao, samo se obratio Mačeku, koji je pak dobio uvjetnu kaznu od šest mjeseci, pa su ga svi ostali prijekorno gledali. Iako je među tom skupinom najomraženiji Ivan Jarnjak, koji se našao tek među svjedocima.

Organizator pljačke

Prvi put u Hrvatskoj osuđena je i jedna politička stranka - HDZ.

Kažnjena je sa 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi-Media ukida se kao pravna osoba, uz oduzimanje 11,8 milijuna kuna.

Sutkinja Čalić odbacila je i zahtjev HDZ-a za odštetom.

USKOK je optužio Sanadera da je bio organizator kriminalne grupe, čiji je cilj bilo njegovo osobno bogaćenje i pribavljanje novca za HDZ. Taj se novac u stranačke crne fondove slijevao iz državnih poduzeća preko -Medije.

HDZ-ova blagajnica Pavošević priznala je da je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio 70-ak milijuna kuna preko agencije Fimi-Media te gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

A sve je počelo na sastanku u Vladi 2007. s direktorima državnih poduzeća, kad im je Sanader naložio da posluju s Fimi-Medijom.

“Kako se ono zove tvrtka?” pitao je tada Barišića.

“Fimi-Medij”, odgovorio je rizničar.

Sutkinja je utvrdila da je u postupku utvrđeno kako je Fimi-Media dobivala poslove i kako je poslovala te da je takvim poslovanjem ostvarivala dobit s kojom je podmirivala obveze HDZ-a; dio je Barišić davao Sanaderu, a dio su zadržavali za sebe.

U postupku su se s jedne strane našli Barišić, Jurak i Pavošević koji su priznali krivnju, a s druge strane Sanader i Maček.

Korupcija je zlo

“Zapravo je ključno pitanje bilo: kome vjerovati? Njima ili Sanderu?” rekla je sutkinja Čalić te dodala:

“Sud je prihvatio iskaze Barišić i Jurak, kao i čitav niz svjedoka koji su potvrdili njihove navode... Sud nije mogao prihvatit iskaz Sanadera jer je bio potpuno nelogičan i neuvjerljiv. Barišić, Maček i Radošević te Jarnjak detaljno su opisali paralelni sustav. Sanader koji je to pokušao dezavurati, ali više svjedoka je potvrdilo da je Pavošević imala povlašten položaj kod njega te da je dolazila kad je htjela, a drugi su čekali...” rekla je sutkinnja. U ovom se procesu, rekla je, najčešće ponavljala teza da nitko ništa nije znao, ali smatra da je nemoguće da je netko u stranci ustrojio takav paralelni sustav financiranja bez znanja samog Sanadera. Njemu je rekla da se smatrao nedodirljivim i neprikosnovenim autoritetom kojem nitko ništa ne može.

“Upali ste u klasničnu zamku u koju upadnu oni koji se smatraju nedodirljivima...” poručila mu je te dodala: “A vi, poput Poncija Pilata s bilježnicom...”

Rekla je da je sud prilikom izricanja sankcija uzeo u obzirom što je Jurak sudu na račun uplatila oduzete novce, dok je Barišić priznao, kako je rekao, radi olakšavanja savjesti.

“Neki bi njihovo željenje u ovoj opustošenoj i osiromašenoj državi mogli shvatiti kao ismijavanje...” poručila je sutkinja Čalić i dodala: “Politička korupcija je zlo...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00