VELIK INTERES BRANITELJA

JUTARNJI U VETERANSKOJBOLNICI 'Već prvog dana 60branitelja pitalo za liječenje'

Braniteljima očito treba bolnica koju će smatrati svojom, kaže ravnatelj dr. Ivan Švajger
 Tmislav Krišto/CROPIX

ZABOK Da, interes branitelja za liječenje, već je jučer prvog dana rada Veteranske bolnice, bio je velik. Čak njih šezdesetak raspitivalo se o mogućnostima liječenja. Očito im je trebala jedna centralna bolnica u kojoj će najprije pokušati riješiti svoje zdravstvene probleme i koju će smatrati svojom središnjom zdravstvenom ustanovom u kojoj neće morati dugo čekati i objašnjavati zašto trebaju neki pregled ili terapiju, kaže dr. Ivan Švajger ,ravnatelj zabočke bolnice.

Od potpisa do realizacije

On je zajedno sa zagrebačkom HVIDRA-om i braniteljskim udrugama Krapinsko-zagorske županije prije nekoliko mjeseci i pokrenuo ovu ideju o osnivanju Veteranske bolnice za branitelje. Nakon što su svoje ‘da’ rekli u četvrtak i branitelji i ministar zdravlja, Veteranska je bolnica krenula u život. Svi su, čini se, zadovoljni prije svega što se neće trebati čekati na njezinu realizaciju - od ‘potpisa’ na zaključcima do realizacije protekao je tek jedan dan.

Osim toga, za razliku od većine hrvatskih bolnica OB Zabok potpuno je nova ustanova čije zdanje na ‘zagorskom bregu’ ne izaziva zazor i strah. Široki hodnici, prostrane sobe, nova oprema, kreveti koji ne škripe i ne raspadaju se dovoljno su jamstvo da će branitelji koji budu trebali medicinsku pomoć u toj bolnici boraviti u zaista ljudskim uvjetima. Trenutno je u fazi dovršavanja dio bolesničkih soba i ambulanti na četvrtom katu gdje bi trebao biti centar Veteranske bolnice. Nisu zaboravljeni niti branitelji s PTSP-om pa će psihijatrijski odjel angažirati još dva ili tri psihijatra. Švajger napominje da je u bolnici prije nekoliko mjeseci proradila ambulanta za liječenje PTSP-a što je ostvareno u suradnji sa stručnjacima iz Psihijatrijske bolnice Vrapče koji se dugo bave tim zdravstvenim problemom branitelja. Među ostalim, konačno će branitelji imati mogućnost liječenja tzv. fantomske boli odnosno boli koju osjećaju u ruci ili nozi koju nemaju. Naime, do sada je to bio zanemaren problem premda je često prisutan kod branitelja invalida.

Švajger kaže kako bolnica u Zaboku ima ambulantu za bol i odličan tima anesteziologa, a po potrebi će se organizirati i dodatna edukacija i to ne samo u tom dijelu već i u svim ostalim specijalizacijama kako bi liječnici i drugo medicinsko osoblje znalo rješavati probleme branitelja.

Kirurzi na edukaciji

- Primjerice, dvojica kiruga trenutno su na edukaciji o liječenju dekubitusa u Švedskoj. Bolnica će se brzo dodatno opremiti i maksimalno organizirati baš po mjeri skrbi o braniteljima. Jedna će medicinska sestra imati zadatak koordinacije što brže i učinkovitije skrbi za branitelje koji će se liječiti u Zaboku, kaže dr. Švajger.

Dodaje kako je već formirana i radna skupina koja će se baviti organizacijom medicinske skrbi branitelja u cijeloj zemlji što znači da bi se uskoro trebali oformiti regionalni centri. Naime, ideja je da branitelji medicinsku skrb mogu dobiti i u drugim medicinskim centrima u Hrvatskoj. No, OB Zabok trebala bi postati centar izvrsnosti i edukacije svih onih koji širom zemlje rade s braniteljskom populacijom ili će to tek činiti kako branitelji više ne bi imali problema barem s medicinskom skrb.

Kako do skrbi u veteranskoj bolnici

Branitelji koji trebaju medicinsku skrb u zabočkoj bolnici osobne podatke, uputnicu i medicinsku dokumentaciju mogu poslati ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem pošte na adresu Opća bolnica Zabok, jedinica za central-no naručivanje, (s napo-menom Veteranska bol-nica), Bračak 8, 49210 Zabok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 03:21