NEPOUZDANI SVJEDOK

Jutarnji uhvatio Sanaderovog punca u laži. Lagao je USKOK-u: Ipak je bio u Austriji!

Na Šarićevu austrijskom računu pronađeno je oko milijun eura. On tvrdi da u toj zemlji nije bio 20 godina. Jutarnji list uhvatio ga je u laži. Šarić je 18. travnja 2005. odletio u Beč. Vratio se pet dana kasnije
 CROPIX

ZAGREB, SPLIT - Na ispitivanju u USKOK-u 23. prosinca i nekoliko puta kasnije u medijima Ivo Šarić, punac Ive Sanadera, izjavio je da 20 godina nije bio u Austriji te da stoga ne zna ništa o računu otvorenom na njegovo ime u toj zemlji.

Međutim, koliko je njegovo svjedočenje pouzdano pokazuje i podatak koji je ekskluzivno otkrio Jutarnji list: Šarić je bio u Austriji u travnju 2005. godine.

To dokazuju i žigovi u putovnici, izdanoj 2002. godine. Vjerne kopije putovnice do kojih je došao Jutarnji pokazuju da je Ivo Šarić 18. travnja 2005. putovao iz Zagreba i sletio u Beč te da je 23. travnja odletio iz Beča u Zagreb.

To pokazuje da Šarić možda nije tako pouzdan svjedok kakvim se dosad činio. Pravno gledajući, on niti nije svjedok, nego osumnjičenik, ali na temelju njegove izjave da u Austriji nije bio 20 godina USKOK je zaključio da je njegov zet Sanader bio organizator tog pranja novca ako je u Austriji, bez Šarićeve prisutnosti, otvorio bankovni račun na Šarićevo ime. Sanader se, doznajemo, pojavljuje kao opunomoćenik na Šarićevu računu.

Problem u komunikaciji

Ivo Šarić ispitan je u svojstvu osumnjičenika 23. prosinca 2010. u USKOK-ovim prostorijama u Splitu. Istražitelji su, kako doznajemo, odmah pitali Šarića razumije li da ga ispituju kao osumnjičenika za pranje novca. Sumnjiče ga zbog računa na njegovo ime u bankama u Hrvatskoj i Austriji na kojima je, kako su rekli, deponirano oko milijun eura. Ivo Šarić odgovorio im je: “Nisam razumio”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:31