STIŽE ANTICIKLONA

Jutra će biti hladnija, ali ljetu nipošto nije kraj: Evo što nas čeka nakon naglog osvježenja

More zasad na većini postaja mjeri oko 27 stupnjeva, iako je na primjer u Crikvenici palo ispod 25
 Vlado Kos/Cropix

Iako je blagdan Velike Gospe prošao - ljetu nije kraj, samo će biti ugodnije. Promjena vremena na kopnu je mnogima donijela željeno osvježenje, ali uskoro opet slijedi zatopljenje, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U utorak je u 14 sati je u Zagrebu bilo samo 20 stupnjeva, a Bjelovar, Križevci, Sisak i Gospić mjerili su samo 17 stupnjeva, dok je na Plitvicama bilo 15.

No nakon prolaska fronte u srijedu će jačati utjecaj anticiklone pa se očekuje stabilizacija vremena.

image
DHMZ

Mjestimična kiša, u Dalmaciji i poneki neverin, mogući su još u prvom dijelu srijede, tijekom koje će oblaka biti sve manje. I bura će slabjeti, ali će još mjestimice biti jaka, pod Velebitom na udare i olujna. Već prema sredini dana u Dalmaciji će bura okretati na sjeverozapadnjak.

Temperatura u nizinama kretat će se između 13 i 17, u gorju će se spuštati i do jednoznamenkastih vrijednosti, između 9 i 13, a na moru od 16 na sjeveru do 26 na jugu.

image
DHMZ

Do sredine dana razvedravanje pa će poslijepodne u središnjim predjelima biti pretežno sunčano. Temperatura ipak ostaje niža, od 23 do 26.

Na istoku zemlje poslijepodne sunčanije od jutra, osobito u Podravini. Uz sjeverni vjetar temperatura u najtoplijem dijelu dana između 23 i 25.

U gorju i na sjevernom Jadranu sunčano. Bura će poslijepodne malo oslabjeti, uz zapadnu obalu Istre i okrenuti na zapadne smjerove. Temperatura na moru između 26 i 29, u gorju od samo 18 do 23.

image
DHMZ

U Dalmaciji djelomice do pretežno sunčano, a u unutrašnjosti može pasti još malo kiše. Zapuhat će sjeverozapadnjak koji će krajem dana opet okretati na buru. Mjerit će se većinom oko 30 stupnjeva.

More zasad na većini postaja mjeri oko 27 stupnjeva, iako je na primjer u Crikvenici palo ispod 25, izvijestila je meteorologinja Maja Bubalo za Novu TV.

image
DHMZ
image
DHMZ

Od četvrtka će biti većinom sunčano, na Jadranu i vedro, uz slabiji vjetar, te sredinom tjedna uz razmjerno svježa jutra, osobito u gorju, a mjestimice i maglovita.

Dani će biti djelomice do pretežno sunčani i postupno sve topliji, a prema vikendu temperatura će rasti i danju ponovno gotovo posvuda prelaziti 30 °C.

Na moru sunčano. Jutrima će puhati slaba do umjerena bura, danju do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Noći i jutra ostaju topla, a dani sve topliji, osobito u Dalmaciji gdje će biti vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:55