METKOVSKI POLITIČAR

JUŽNI KRAK AFERE AGRAM Jambo postaje svjedok pokajnik u slučaju financiranja Bandićeve kampanje?

Po nekim računicama ispada da je barem trećina troškova Bandićeve kampanje stigla iz Metkovića
Metkovic, 130110.Milan Bandic posjetio je i doveo pomoc poplavljenim djelovima Metkovica. Grad Zagreb poslao je cizme, camce, vodu i prehrambene mamirnice.Metkovski gradonacelnik Stipe Gabric Jambo i Milan Bandic zajedno su obisli poplavljena podrucja.Bandic i Jambo posluzili su se autetnicim proizvodima doline Neretve suhim smokvama i mandarinama .Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
 Denis Jerkovic / CROPIX

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kojemu je određen 30-dnevni pritvor u Remetincu i protiv kojega istražitelji tek prikupljaju ključne dokaze kojima će ga pokušati baciti na konopce, mogao bi pasti na skliskom terenu, ali sasvim daleko izvan hrvatske metropole - u Metkoviću! Pritvoreni moćnik najizloženiji je, naime, u dijelu predmeta “Agram” koji se bavi financiranjem njegove predsjedničke kampanje 2009./2010. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Dok za drugu točku rješenja o provođenju istrage, zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom “Bramgrad projekt”, pri čemu je Zagreb oštećen za 12 milijuna kuna, kako tvrde istražitelji, vjerojatno treba obaviti vještačenja vrijednosti, u slučaju financiranja kampanje već na prvi pogled jasno je da je Bandićeva kampanja, barem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, financirana nesrazmjernim količinama novca od nesrazmjerno velikog broja ljudi.

Po nekim računicama ispada da je barem trećina od ukupno 20 milijuna kuna troškova Bandićeve kampanje stigla iz Metkovića. Među ljudima koji su tada poduprli Bandića iznosima do maksimalnih 90 tisuća kuna ima i socijalnih slučajeva, smiju se Metkovčani.

Ta se epizoda istražuje odavno. Policija se zainteresirala za slučaj neposredno nakon tih predsjedničkih izbora, a kako se može doznati, tadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić bio je osobno zainteresiran da se USKOK angažira. Bebić je, naime, još od konca devedesetih u sukobu sa Stipom Gabrićem Jambom, a tadašnji metkovski gradonačelnik navodno je bio angažiran u prikupljanju pomoći Bandićevoj kampanji.

Prema službenim podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, Bandić je na kampanju potrošio 15,2 milijuna kuna. Od donacija je, međutim, skupio tek 8,6 milijuna kuna. Prema procjenama koje su u siječnju 2010. godine objavili GONG i Transparency International, Bandićeva kampanja zapravo je stajala čak 19,2 milijuna kuna.

Istraga kako su se donacije prikupljale započeta je još 2010. godine, a prije godinu dana krenulo se ozbiljnije, da bi uoči uhićenja zagrebačkoga gradonačelnika i njegovih suradnika svjedoci bili ispitivani serijski.

Što je u međuvremenu napravljeno? Koliko se neslužbeno može doznati, s liste Bandićevih oduševljenih pristalica iz Metkovića i Dubrovnika dosad je ispitano 250 svjedoka na okolnost uplate.

Priča se da su se istražitelji naslušali bajki o ujacima u inozemstvu koji su slali pare, o prodaji imovine, dobitku na kladionici, a sve u svrhu izbora Milana Bandića za predsjednika države. Sve to, laži i istine, moraju se provjeriti, samo zahtijeva dosta vremena. Kako su donatori došli do toliko novca?

Novac je najprije u Metković stigao iz Zagreba, a onda ga je trebalo “usitniti“, to jest rasporediti po imenima. Kako se radilo o velikoj količini, a lista ljudi od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Stipe Gabrića Jambe bila prekratka, navodno su ubačene pričuvne snage po principu tko se koga sjetio tako da se na koncu među Bandićevim gorljivim pristalicama našlo više stotina ljudi, što iz doline Neretve, što iz susjedne Hercegovine, odnosno Gabele, Čapljine i okolnih sela.

Koliki je ukupni iznos zasad je nemoguće procijeniti, no poznato je da su maksimalni iznos od 90 tisuća kuna uplatila 24 štovatelja Milana Bandića, među kojima je i Stipo Gabrić Jambo i nekoliko članova njegove uže obitelji. Samo taj dio ukupno iznosi 2,18 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija .

U metkovskoj priči najvažniji svjedok je Stipo Gabrić Jambo. Više je puta razgovarao s istražiteljima, a što je rekao o “operaciji Bandića za predsjednika“ još nije poznato. Jambo više nije na vlasti, izloženiji je udarima nego ranije, dok s druge strane stoji nekoliko stotina potencijalnih svjedoka. Dovoljno je da jedan kvalificirani svjedok pri zdravoj svijesti i savjesti kaže da je “posudio” ime i adresu, “na nagovor toga i toga”.

U Metkoviću se već kalkulira da je Jambo ključni svjedok u slučaju Bandić - kampanja. Štoviše, pritisnut iskazima mogao bi postati svjedokom pokajnikom, pa bi tako Bandić i pao - preko Metkovića.

Novac darovao i Pero Vićan

Među donatorima iz Dubrovnika su poznati poduzetnici i sportski djelatnici, a najzvučnije ime svakako je čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan, dogradonačelnik u vrijeme Dubravke Šuice koji je uplatio maksimalnih 90 tisuća kuna.

Toliko je uplatila i članica njegove stranke Doris Lepeš Matić, a jednako tako i cavtatski poduzetnici Andro Gandić i Lukša Glavinja. Njih su “u stopu” s istovjetnim iznosima uplata pratili poduzetnik i sportski djelatnik Stanko Manenica te tehnički tajnik Županijskoga nogometnog saveza Jozo Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:06