OLAKŠANJE ZA KREDITNE DUŽNIKE

KAD BI SE USVOJILA IDEJA MINISTRA LINIĆA S kamatom od pet posto kredit za stan jeftiniji do 75.000 eura!

Najviša efektivna kamatna stopa bi se odredila pravilnikom, a ne zakonom

Ostvari li se najava ministra financija Slavka Linića o ograničavanju najviše kamatne stope na stambene kredite na pet posto, to će donijeti značajne uštede svima onima koji su se kreditno zadužili kako bi kupili svoju nekretninu.

Procjene pokazuju da bi na stambenom kreditu od 100.000 eura, uz rok otplate 25 godina, ušteda u konačnici mogla iznositi i do nevjerojatnih 75.000 eura.

Značajna razlika

Ako uzmemo iznos stambenog kredita od 100.000 eura uz rok otplate od 25 godina i jednokratnu naknadu od 1 posto te uspoređujemo sadašnje stanje na tržištu kredita s kamatnom stopom od 5 posto, razlika je značajna. Najniža razlika na ukupan trošak kredita iznosi 7849 eura, no valja napomenuti kako se ovdje radi o ponudi banaka, namijenjenoj isključivo klijentima.

INFOGRAFIKA Što će promijeniti porez na nekretnine: Pojeftinit će cijene kvadrata i iznosi stanarina!

Takve ponude za klijente banke u praksi karakterizira niža kamatna stopa, niža naknada za administraciju kredita te povoljniji uvjeti općenito. Najveća razlika, pak, iznosi više od 25.000 eura, izračunali su na portalu kompare.hr. Uzmu li se pak u obzir trenutno najnepovoljnije ponude banaka na tržištu stambenih kredita, razlika je još veća i značajnija.

Ponuda banaka

Ako nove uvjete usporedimo s aktualnim ponudama banaka za neklijente (kamata do 9,5 posto) i naknadu od tri posto, razlika je još veća u odnosu na najskuplju ponudu i iznosi više od 75.000 eura, pojašnjavaju na portalu kompare.hr. Svakako treba uzeti u obzir da tražitelji stambenih kredita detaljnjim proučavanjem ponuda banaka mogu ostvariti i brojne olakšice.

Trenutno je u ponudi na tržištu i niz nešto povoljnijih stambenih kredita za stanove čiju su gradnju financirale same banke ili su pak zbog potpunog zastoja na tržištu nekretnina sklopile partnerstvo s određenim graditeljem kako bi oni uspjeli prodati svoje stanove, a banka plasirala kredit.

Takvi krediti na tržištu imaju nešto povoljnije kamatne stope koje se kreću između pet i šest posto. Bitno je naglasiti da su ovo teoretske i okvirne razlike u ukupnoj cijeni kredita te da će se primjenom novog zakona mijenjati i drugi parametri izračuna kredita, kao što su jednokratna naknada, jamstva i slično, a moguće je da se neke vrste stambenih kredita jednostavno i ukinu, kao što su krediti s iznimno visokim kamatnim stopama, istaknuo je Matej Heder, voditelj marketinga portala kompare.hr.

Kamatna stopa

Trenutno je na tržištu čak šezdesetak različitih ponuda banaka jer pojedine banke imaju i nekoliko linija stambenih kredita, ovisno o tome radi li se o klijentima ili ne. Kamatne stope kreću se od 4,99 posto do čak 9,50 posto pa su moguće uštede doista značajne. Kod kredita s najnižom kamatom od 4,99 posto riječ je o kamatnoj stopi koja vrijedi samo za prve dvije godine otplate, a nakon toga se podiže i do 7 posto.

Hrvat koji podigne trenutno najnepovoljniji stambeni kredit na tržištu s kamatom od 9,50 posto trebao bi na kredit od 100.000 eura na 25 godina plaćati mjesečnu ratu od 873 eura, a u konačnici će otplatiti čak 263.000 eura! U Ministarstvu bi najvišu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite i način obračuna ubuduće definirali pravilnikom, a ne zakonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:26