MARIĆEVA RAČUNICA

‘Kad bismo podvukli crtu i rekli koliko nas korona do sada košta, to je gotovo 21 mlrd kuna‘

‘Kroz par dana ćemo na sjednici Vlade izaći s novom projekcijom za cijelu godinu pa ćemo vidjeti kakva će biti prihodovna strana‘
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u RTL-u Danas i govorio o gospodarskoj krizi do koje je došlo zbog epidemije koronavirusa te o vladinim reformama.

- Dosad je za očuvanje radnih mjesta isplaćeno 6,3 milijardi kuna, treba tome pridodati dodatne troškove koje smo imali za zdravstveni sustav koje početno nismo planirali, a i neke druge izdatke. Sve skupa kad zbrojimo to je negdje oko 11,2 milijarde kuna do sada. To je sve već podmireno iz državnog proračuna, rekao je Marić.

Osvrnuo se i na prihodovnu stranu proračuna. Zatraženo je ukupno oko 5,3 milijardi kuna otpisa, a do sada je otpisano 2,5 milijarde kuna, rekao je ministar.

- To sve skupa kad zbrojite i dodate ovaj pad poreznih prihoda uslijed korone, mi smo došli do razine od gotovo 21 milijardu kuna kad bismo podvukli crtu i rekli koliko nas korona do sada košta. Kroz par dana ćemo na sjednici Vlade izaći s novom projekcijom za cijelu godinu pa ćemo vidjeti kakva će biti prihodovna strana. Projekcija pada će biti niža, očekujemo bolji rezultat nego smo na početku računali, dodao je.

Kada je riječ o plaćama u školstvu i državnim i javnim službama, Marić kaže da se Vlada drži sporazuma koje su potpisali, a na jesen će se opet dogovarati sa sindikatima.

- Ne bih ništa najavljivao javno. Sjest ćemo i s njima skupa raspravljati, rekao je.

Govorio je i o novcu iz Europske unije i dodao da je na jedan dio moguće računati već do kraja godine.

- Prije par dana odobren je SURE program, on je ipak zajam, ali ga praktički od sada možeemo koristiti. milijardu eura ukupan iznos. Prve novčanice iz dijela REACT EU već su moguće do kraja godine. Iduću godinu, ono na što možemo račuanti, je 10 posto nekakvog predujma, mi računamo na oko tri milijarde kuna. Nacionalni plan oporavka svih zemalja šalje se do travnja, onda se on vrednuje, evaluira i do kraja iduće godine će krenuti do konkretizacije projekata. No neke mjere već idu do kraja ove godine, kaže Marić za RTL.

Kada je riječ o ovrhama, Marić poziva sve, pa i vjerovnike, na zajedničko djelovanje. Mjera kojom je Vlada pomagala dužnike ističe u listopadu.

- Kao što smo mi s poreznim dugovima, svi koji su išli u odgodu i kad je to završilo nije nam bila namjera 'skočiti za vrat', nego dajemo mogućnost obročne beskamatne otplate do 24 rata. Tim bi se trebali neki drugi vjerovnici voditi da ne dođe do neželjenih efekata, dodao je Marić.

Istaknuo je da mu je danas u Banskim dvorima američki veleposlanik Robert Kohorst uručio nacrt sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om te da se nada uspješnom rješenju tog problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:41