JE LI BAČIĆ DOBAR IZBOR?

‘Kad ga vidim, uvijek se sjetim kako je jedne zime istrčao iz Sabora za Jadrankom Kosor i to bez kaputa...‘

Prati ga optužba da je u stranački sef spremio 2 milijuna kuna i 300.000 € koje mu je donio Mladen Barišić

Bačić je bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi Jadranke Kosor


 

 Ranko Šuvar/Cropix

- Kad vidim Bačića, uvijek se sjetim kako je jedne zime istrčao iz Sabora za Jadrankom Kosor dok je bila predsjednica Vlade, i to bez kaputa, sve samo da bi je ispratio do Vlade, pa se poslije vraćao po kaput - prisjetio se naš sugovornik blizak HDZ-u koji smatra da je Bačić trenutačno dobar izbor za ministra graditeljstva jer ima potrebnu političku potporu, ali samo ako na poziciju šefa Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje dođe netko tko će biti, slikovito rečeno, "bager".

- Branko Bačić nije ta vrsta, on je s Korčule, ali nije Marko Polo koji je došao do Kine. Pa Bačiću treba netko tko će biti u stanju "kopati" i "gurati" da bi došao do Kine, odnosno obnovio Baniju - smatra naš sugovornik i dodaje: - Je li Bačić dobar čovjek? Jest. Ima li potporu premijera? Ima. Ali hoće li biti uspješan kao ministar? Nisam baš siguran. To bi trebao biti netko poput Marine Matulović Dropulić ili Anke Mrak Taritaš, treba koordinirati i pokrenuti taj tromi sustav, a sve to treba realizirati u izuzetno kratkom roku - dodaje naš sugovornik.

Politička neugodnost

Bačić je, inače, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, a tijekom karijere već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

- Bačić nije tip osobe koja će lupiti šakom o stol i narediti kako dalje, a to je u ovom trenutku jedino rješenje jer lipanj nije daleko. I premijer Plenković je sigurno svjestan toga da se s Banijom solidarizirala cijela Hrvatska, to je tema na kojoj se izbori mogu i izgubiti - komentira još jedan naš sugovornik.

Politička neugodnost koja prati Bačića je izjava bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević da je Bačića, čim je u srpnju 2009. postao glavni tajnik HDZ-a, upoznala s pojedinostima o stranačkom crnom fondu. Prati ga i optužba da mu je rizničar HDZ-a Mladen Barišić pošto je razriješen donio dva milijuna kuna i 300 tisuća eura u gotovini, koje je Bačić spremio u stranački sef.

No, Bačić je u HDZ-u ostao i nakon Sanadera, Kosor i Karamarka te ostao i podržao Plenkovića. Dosad je više puta izabran za saborskog zastupnika HDZ-a, a nakon ulaska u Sabor 2003. imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Razne funkcije

Bio je i načelnik Općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije Vlade, bio imenovan za ministra graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine ponovno je izabran za zastupnika u Sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postao je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Ima kuću u Blatu, vikendicu u Prigradici i stan u Zagrebu

Branko Bačić je rođen 1959., završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije. U HDZ-u je od 1990.

Njegova imovinska kartica otkriva da mu saborska plaća iznosi 19.953 kune i da ima dva kredita; jedan u iznosu od 22.880 eura u UniCreditu i drugi od 35.000 eura u PBZ-u.

Vlasnik je kuće u Blatu od 183 četvorna metra vrijedne oko sto tisuća eura, vikendice u Prigradici vrijedne oko 1,5 milijuna kuna te stana od 66 četvornih metara u Zagrebu približne vrijednosti 975 tisuća kuna.

On i supruga posjeduju dva automobila kupljena na kredit, VW Passat iz 2015. i VW Polo iz 2008. Bačić je vlasnik nekoliko građevinskih zemljišta, voćnjaka, oranica i šuma na Korčuli.

Na štednji je u trenutku podnošenja kartice u siječnju 2021. imao 27 tisuća eura, a supruga je imala 184.750 kuna, što je dobila kao otpremninu. Uz to, bila je vlasnica 1990 dionica Blata 1902 d.d., a mjesečno od nesamostalnog rada prima malo više od tri tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:09