MILANOVIĆ NA HVARU

‘Kad gori, mislite na sebe i na svoje obitelji, a željezo je željezo. Sankcije? Žao mi je što sam bio u pravu...‘

Milanović je također uputio kritike Vladi zato što nema hangara za helikoptere Black Hawk

Zoran Milanović

 Josko Supic/Cropix

U mjestu Vrbanj na otoku Hvaru, kod mjesta pogibije mještanina koji je pokušao spasiti svoju imovinu i bager, predsjednik Republike Zoran Milanović se susreo s vatrogasnim zapovjednicima i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara, piše Dnevnik.hr.

- Pozivam sve ljude kad se nađu u ovoj situaciji da misle na sebe, na svoje obitelji, željezo je željezo, rekao je na početku Milanović, osvrnuvši se na smrt osobe koja je u požaru pokušavala spasiti svoj stroj. Predsjednik je također čestitao svim vatrogascima: - Ovo je trebalo gasiti u šumi, kanaderi tu imaju ograničenu mogućnost djelovanja.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix

Istaknuo je kako bi bilo najbolje da je svih šest kanadera spremno za sezonu, ali "eto, to su Vlada i ministar napravili": - Nije mi jasno zašto ih nije bar pet. Zanima me samo zašto posao nije završen.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix

Kritika zbog hangara i brodova

Milanović je također uputio kritike Vladi zato što nema hangara za helikoptere Black Hawk koje smo dobili od Amerikanaca, kao i izgradnju obalnih ophodnih brodova, od kojih je samo jedan gotov. Rekao je da je to posao koji je dobilo hrvatsko brodogradilište i MORH mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju.

- ‘Prošlo je sedam godina, a samo jedan brod plovi. Ja od siječnja 2016. za to ne odgovaram. A to nije bio izmišljen projekt, to je bio stvaran projekt, financiran je, brodovi su bili dizajnirani. Posao je dobilo jedno hrvatsko brodogradilište koje je sada u poteškoćama, ali to me ne zanima. kazao je Milanović. Dodao je da MORH ‘‘mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju da vojska, odnosno mornarica, obalna straža dobije ono što ih ide‘‘ te da ‘‘to nije dobar posao‘‘.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix

Osvrnuo se i na dolazak slovenskog predsjednika Boruta Pahora u Sinj. - On je u Splitu, sutra ide u Tursku. Bilo mu je jako drago kad sam ga pozvao. Dočekan je kao najbolji prijatelj, rekao je Milanović, a citirao ga je Dnevnik.hr.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix

Zatim se ponovno osvrnuo na rad Vlade:

- Vlada treba poraditi prije svega na korupciji. Svakome se može dogoditi da ima kukolja, ali baš toliko... Koliko puta ljudi govore da ih to ubija u pojam i da zato odlaze van. Ovo s energentima, uvijek se može više. To treba pratiti, isto kao kad vatrogasci vise nad šumama.

Komentirao je Milanović i sankcije Rusiji.

- Zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu ne funkcioniraju i Rusiji to neće naškoditi, ali je naškodilo nama.

Opisujući situaciju u svijetu kao "nestabilnu" i ustvrdivši da se "polako gubi kompas", šef države je upozorio da "sve to skupa izgleda kao proljetni maslačak i samo moliš Boga da nitko ne kihne i sve skupa ne odleti".

Odgovor zapada je, rekao je Milanović "nikakav, baš nikakav", dodavši da "imamo sankcije koje ne funkcioniraju".

Naglasio je da je to "govorio od prvog dana" i da mu je žao što je bio u pravu.

- Sankcije ne funkcioniraju, Rusiji to neće naškoditi, ako je to cilj (...) i što se dogodilo, naškodilo je nama, rekao je predsjednik države.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix

O Vučiću

Vezano uz izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je kazao da mu nije jasno zašto neki Srbi dolaze ljetovati u Dalmaciju, Milanović je rekao: - Dolaze na more i meni je to drago, dobro došli. To je susjedna država i ne moramo se u svemu slagati.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix

Na pitanje zašto to Vučić radi, odgovorio je: - Ne znam, nisam predsjednik Srbije nego Hrvatske. I neću nikad biti predsjednik Srbije. Ovo je moj posao. Dobro, Vučić bar ne priča o srpskom moru, za sada. Ima tu puno folklora. Dok sam dolazio ovamo vidio sam barem pet, šest automobila s beogradskim oznakama, zaključio je predsjednik Republike.

image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix
image

Zoran Milanović u obilasku požarišta

Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:56