ODLAZAK LEGENDE HRT-a

‘Kad je izgovorio onaj čuveni pozdrav braniteljima izazvao je čuđenje, no zapravo je fantastično pogodio...‘

Kao voditelj i urednik bio je točka koja smiruje kaos i nervozu, svaki put šireći dobre vibracije, rekao je Dubravko Merlić

Branimir Dopuđa i Mirjana Rakić (druga s desna)

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Preminuo je Branimir Dopuđa, novinar i urednik Hrvatske radiotelevizije, kojeg će javnost posebno pamtiti po legendarnoj odjavi Dnevnika tijekom Domovinskog rata: “Cijenjeni gledatelji, želim vam ugodnu večer, a hrvatskim braniteljima, ma gdje bili, poseban pozdrav".

Ugledna vanjskopolitička novinarka, sad u mirovini, Mirjana Rakić, opisuje Branimira Dopuđu, koji joj je bio kolega na HTV-u, na prvom mjestu kao dobru osobu.

- Svi pamtimo odjave Branimira Dopuđe u Dnevniku: ‘Cijenjeni gledatelji, želim vam ugodnu večer, a hrvatskim braniteljima, ma gdje bili, poseban pozdrav‘. Bio je osobnost koja je definitivno ostavila trag na ekranu, prepoznatljivo lice Dnevnika i nadam se da će mu odati priznanje u HTV-ovoj središnjoj informativnoj emisiji jer je definitivno to zaslužio. Silno mi je žao zbog njegove smrti, jer bio je stvarno dobar urednik i dobar kolega. Iako je bio voditelj i urednik Dnevnika, bio je vrlo samozatajan i nikad se nije gurao u prvi plan. Moram priznati da me prilično zatekla ova vijest - istaknula je Rakić.

Marija Nemčić, ravnateljica programa HRT-a, surađivala je s Dopuđom u Programu za slobodu.

- Kad je sam od sebe izgovorio onaj čuveni pozdrav braniteljima izazvao je čuđenje, no zapravo je fantastično pogodio trenutak. Bio je vrlo draga i simpatična osoba, jednostavan, brz i nikad nije komplicirao. Bio je izuzetno kolegijalan, samozatajan, široke duše i srca i po tome ću ga pamtiti - rekla je Nemčić.

- Jako me pogodila vijest o odlasku Branimira Dopuđe. Sjećam ga se od svojih prvih dana na HTV-u, početaka u Informativnom programu, što je bilo ranih 90-ih. Bio je izuzetan kolega, uvijek pun razumijevanja za nas mlade. Kad bi on vodio neku emisiju poput Dnevnika, bilo je to uvijek s velikom koncentracijom i staloženošću, uvijek smiren. Svi smo učili od njega, jer Dnevnik uvijek generira tu kaotičnost, no on je kao voditelj i urednik bio točka koja smiruje taj kaos i nervozu, svaki put šireći dobre vibracije. Bio je svakako jedna od važnijih osoba u povijesti Dnevnika. Izražavam sućut obitelji Branimira Dopuđe - rekao je producent i novinar Dubravko Merlić.

HRT-ov urednik i novinar Renato Kunić također kaže kako je Branimir Dopuđa bio smiren i staložen, dobar čovjek i veliki profesionalac.

- S njim je stvarno bio užitak raditi. Jer bio je smiren, točno je znao što radi i od njega se puno moglo naučiti. Da, baš je znao kako se dobro radi Dnevnik, posebno u ta naša vremena prije svih portala. A pritom nikad nije bilo nikakvih tenzija, svađa. Bio je baš dobar kolega - zaključio je Kunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:56