NENAD BAKIĆ

‘Kad sam ulazio u Varteks Čačić mi je rekao: ‘Ni sam ne znaš u koja si se go**a uvalio‘‘

‘Pod mojim vodstvom i zbog mojih ulaganja Varteks je ostvario po prvi puta operativnu dobit u dužem vremenskom razdoblju‘, kaže Bakić

Nenad Bakić; Radimir Čačić

 Tomislav Krišto, Ranko Šuvar/Cropix

Nakon što je Nenad Bakić, najveći pojedinačni vjerovnik i najveći pojedinačni dioničar Varteksa, ovog tjedna objavio kako je ustupio, odnosno prodao, svoju tražbinu prema Varteksu od 42 milijuna kuna, i to tvrtki Meta Nekretnine j.d.o.o, Jutarnji.hr u srijedu je objavio priču s još nekim pojedinostima vezanim uz taj posao.

Tvrtku Meta Nekretnine j.d.o.o osnovala je odvjetnica Ksenija Čerin u lipnju ove godine sa temeljnim kapitalom od 10 kuna. Ista odvjetnica nekoliko dana kasnije osnovala je i tvrtku Damak upravljanje d.o.o. u kojoj je direktor i jedan od osnivača Damir Vanđelić, bivši šef Fonda za obnovu. No osim te poveznice, otkrili smo i još jednu tvrtku koja ih povezuje.

Naime, supruge Vanđelić i Bakić imaju zajedničku tvrtku vezano za projekte koji se ostvaruju u Rovinju. Vanđelić i Bakić potvrdili su nam da su prijatelji, potvrdili su nam i da njihove supruge imaju zajedničku tvrtku, ali tvrde kako Meta nekretnine j.d.o.o. i Damak upravljanje d.o.o. nemaju veze jedna s drugom. Činjenica da ih je osnovala ista odvjetnica je tek, kaže Bakić, slučajnost.

Jedan od sugovornika u tekstu bio je i nekadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je, između ostalog, komentirao i Bakićevu prodaju tražbine prema Varteksu.

- Ništa tu nije nejasno i potpuno je očito što se dogodilo. Želi se zaštititi u odnosu na druge vjerovnike i staviti se u ravnopravni položaj s njima, koji njima ne može objasniti jer će teško pronaći argumente. On je vodio politiku kompanije zadnjih nekoliko godina i za to ga smatraju odgovornim, rekao je Čačić za Jutarnji.hr.

Nakon objave teksta stigla nam je i reakcija gospodina Bakića koji Čačićeve tvrdnje naziva netočnima te " tračevima i insinuacijama". Reakciju ispod prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

jučer ste u svom web izdanju objavili članak https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ne-povezuje-samo-odvjetnica-cerin-bakica-i-vandelica-i-njihove-supruge-imaju-zajednicku-tvrtku-15222291, za koji molim da u svrhu točnog informiranja javnosti dodate odgovor i link na njega u dotičnom članku.

U članku je većinu prostora dobio g. Čačić s netočnim tvrdnjama, tračevima i insinuacijama. Istina je sljedeća: Kad sam se aktivno uključio u upravljanje Varteksom, prvo sam se došao predstaviti tadašnjem županu, g. Čaiću, upravo bojeći se mogućeg reketarenja lokalne politike. Primjerice, jako je čudno da za područje Varteksa nije bio donesen UPU. On me obeshrabrio riječima ‘Ni sam ne znaš u koja si se go**a uvalio, nećeš uspjeti‘. Bilo je upravo suprotno. Pod mojim vodstvom i zbog mojih ulaganja Varteks je, iako prethodno praktički propala kompanija koja je u prethodnim godinama ostvarila skoro milijardu (!) kuna gubitka, ostvarila po prvi puta operativnu dobit u dužem vremenskom razdoblju, čini mi se više od 20 godina, poslujući s velikim hendikepima u dvije među najtežim industrijama – moda i tekstil. To je bio najnevjerojatniji preokret. Usprkos krizi, da nije bilo reketarenja banaka u najgorim trenucima, taj bi se uspjeh i nastavio.

Gospodin Čačić neprimjereno omalovažava moje poslovno iskustvo i uspjehe. Prvo, ne razumijevajući kompleksnost i izrazitu konkurentnost internetskog poslovanja, te tako ne razumije koliko je teško bilo napraviti MojPosao kao tržišnog lidera koji je redefinirao tržište zapošljavanja u Hrvatskoj, te koji i 15 godina nakon što sam ga prodao, na temeljima koje sam postavio i uz iste ključne ljude iz mog doba, posluje odlično i ostvaruje sve veću dobit i dalje. Osim toga, osnivač sam i većinski vlasnik i niza drugih kompanija koje su i nakon 20 godina lideri u svojim područjima u izrazito zahtjevnim poslovnim modelima. Naš obiteljski dobrotvorni pothvat IRIM – Croatian Makers je, financiran uglavnom našim vlastitim doniranim novcem, je najveći STEM (a možda i šire) nedržavni obrazovni program u EU, iz male Hrvatske. Moj dionički aktivizam je usmjerio našu najveću turističku kompaniju Valamar u pravom smjeru i spašena je imovina malih dioničara, među kojima 10.000 stradalnika Domovinskog rata. Uspješan sam ulagač u razne startupove, od društvenih kao E-glas, koji se fokusira na pomoć djeci s problemima u razvoju, do Gideon Brothers, koji se fokusira na umjetnu inteligenciji u logističkoj robotici. Jedina sam privatna osoba iz Hrvatske uIagač u prvi pravi tehnološki VC fond u regiji. I tako dalje. Dobitnik sam mnogih nagrada, od jednog od ‘Digital champions‘ Financial Timesa, tada jedini iz Hrvatske uz Matu Rimca, Osobe godine Večernjeg lista, Zlatne kune za razvoj poduzetništva i tako dalje. Mnogi mladi ljudi koji su radili u mojim kompanijama su kasnije postali uspješni poduzetnici. S obzirom na sve svoje poslovne neuspjehe i način na koji su nastali, g. Čačić je zadnji koji bi mogao ovako omalovažavati druge. I najmjerodavniji akteri poslovne zajednice to uvažavaju, pa sam i stalni član žirija najuglednijeg poslovnog izbora, EY Poduzetnik godine, čiji laureati su bili Nanobit, Tehnix, Žito, Infobip, Rimac Autombili, Algebra i Bomark pak. Koliko vidim, poduzetnik Čačić nema neki poslovni ugled, što s obzirom na njegove poslovne rezultate, iako je imao stalnu podršku politike, nije ni čudo.

Gospodin Čačić pogrešno tumači moje namjere i pokazuje poslovnu nepismenost tvrdeći da prijenosom svojim potraživanja (uz gubitak) želim doći u ravnopravan položaj s drugim vjerovnicima, konkretno bankama. Kao prvo, nemoguće je da netko osiguran u nižim redovima osiguranja dođe u ravnopravan položaj s višima, to je elementarna pismenost. Drugo, da sam ikad htio doći u ravnopravan odnos s bankama, zar ne bih makar jednom tražio makar kunu isplata na moja potraživanja kad su banke pohlepno grabile, nego – iako sam dao svježi novac, i na to imao svako pravo – svaki put maknuo svoja osiguranja kako bi se banke mogle naplatiti? Treće, moje namjere su moja, ali privatna stvar, no jedan dio je svakako pokušaj otklanjanja od najtežeg razdoblja u mom životu, pokušaj spašavanja ‘Uljanika Zagorja‘ u trenutku kad je destrukcija nekih aktera na koje ne mogu utjecati postala prevelika, za mene je to svršena priča.

Za kraj, osvrnuo bih se na tvrdnju "O dodjeljivanju Varteksu titule projekta od strateškog interesa, Jutarnji je pisao i izazvao, najblaže rečeno ljutnju Nenada Bakića. Takvim je statusom svim budućim kupcima parcela Varteksovog zemljišta zajamčena brza procedura u ishođenju dozvola" koja je neistinita.

Tim projektom kojim je praktički samo definiran položaj infrastrukture jer Varteks ‘slučajno‘ nije imao riješen UPU – nije ‘zajamčena brza procedura u ishođenu dozvola‘, štoviše, ona se i dalje razvlačila kao žvaka. Sama procedura je pokrenuta još 2019. kao pokušaj otklanjanja mogućeg reketarenja lokalne politike jer su prema našim procjenama Varteksove nekretnine duže bile na meti predatora. Kao što sam rekao, jako je čudno da nije bio donesen UPU.

Drugom dijelu tvrdnje također nedostaje kontekst, jer tko se be bi ljutio na ovakvu tvrdnju iz tadašnjeg članka: "Najveći dioničar Varteksa je poznati financijaš i poduzetnik Nenad Bakić. Matematičaru po obrazovanju, javnost vjeruje, pa je Vlada mogla odahnuti kad je u borbi s pandemijom stao uz državu. Zagovarao je odluke Vlade i često stajao na strani vladinom znanstveniku Gordanu Laucu. Podupirući Lauca davao je kredibilitet njegovim diskutabilnim izjavama… U jednom je trenutku Bakić bio jedini relevantni znanstvenik na strani Vlade. U drugome je projekt njegove tvrtke ušao među 24 povlaštenih u sedam godina" koji na neprikladan način povezuje moj rad u pandemiji, za koji ste ispravno primijetili da je zamijenio rad desetaka znanstvenika koji nisu napravili ništa, s ovim projektom. Da sam zbog svog pandemijskog angažmana htio ostvariti neku prednost, zar ne bi to ponajprije bilo tako da se utječe na HBOR koji je svoji nerazumnim ponašanjem i reketarenjem bio jedan od glavnih negativnih aktera u cijeloj priči? Svo moje poslovno djelovanje je bilo mimo politike i često i protiv politike. Također, nije bila istina da sam ‘stao uz državu‘ nego sam samostalno radio svoje analize koje su očito bile utjecajne jer je Vlada odabrala upravo put pandemijskog realizma, a ne lockdowna i ostalih ‘oštrih mjera‘. Moja ‘ljutnja‘ očito nije bila velika kad tada nisam čak ni poslao reakciju na taj tekst.

S poštovanjem,

Nenad Bakić

No, nije istina da sam ‘stao uz državu‘ nego sam samostalno radio svoje analize koje su očito bile utjecajne jer je Vlada odabrala upravo put pandemijskog realizma, a ne lockdowna i ostalih ‘oštrih mjera‘, napisao je Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:52