DRUGA STRANA PRIČE

'KAD SLUŠAM KAKO PRIČAJU DA NE MOGU PRONAĆI RADNIKE...' Ispovijest Hrvatice koja je očajno tražila, ali nije dobila sezonski posao

 
 REUTERS, Ilustracija

U potragu za radnicima u sezoni mnogi su poslodavci krenuli već početkom godine, i od tada se žale da ih ne mogu pronaći dovoljno. No, ta priča ima dvije strane medalje – kako onu poslodavaca tako i tražitelja posla.

U srpnju su objavljeni podaci da u turizmu nedostaje oko 2.700 radnika unatoč tome što burza bilježi oko 170.000 nezaposlenih građana. Čak se govorilo i o tome da bi se tražile kvote za uvoz radne snage za turističke djelatnosti koje su deficitarne. Uz velik broj nezaposlenih u vlastitoj zemlji, pitanje je – je li to uistinu potrebno.

Pojedini građani koji su tražili posao u turizmu bili su nemalo iznenađeni odbijenicama koje su primili, donosi Dnevnik.hr. Jedna od njih je i visokoobrazovana komunikologinja i politologinja koja je zimus tražila posao u turizmu.

U veljači ove godine Vlatka Vužić htjela je pronaći posao u turizmu. S obzirom na to da je neko vrijeme već prije radila kao turistički pratitelj i kao studentica radila je pomoćne poslove u hotelima i kuhinjama, rad u turizmu nije joj stran, a kako je čula da je na tom području ''suša'' kad je riječ o djelatnicima, pokušala je karijeru početi razvijati upravo u toj industriji na poziciji recepcionarke.

Javljanje na razne oglase: 'Do razgovora o uvjetima i plaći ne bi ni došli'

Već početkom godine, u siječnju i veljači počela se javljati na razne oglase za poslove koji bi se trebali početi obavljati u predsezoni. Kako je i očekivala, na brojne molbe nitko joj nije ni odgovorio, ali to nažalost nije uobičajeno u Hrvatskoj pa se zbog toga nije ni uzrujavala.

Međutim, nakon što ju je nekoliko poslodavaca pozvalo na razgovor, on bi obično završavao insinuacijama da je prekvalificirana i s obzirom na brojne kvalifikacije koje ima – nepouzdana da će u sektoru ostati.

''Do razgovora o plaći i uvjetima ni s jednim od tih poslodavaca u turizmu nisam ni došla'', rekla je Vlatka za DNEVNIK.hr. Molbe je slala poslodavcima i na otocima na jugu i srednjoj Dalmaciji, Istri… svima koji su bili zainteresirani otvoriti vrata karijeri u turizmu.

'Govorili su mi "Sumnjam da biste bili zadovoljni na ovako niskoj poziciji"'

Ispričala je kako je tekao jedan od razgovora za posao recepcionarke jednog od lanca hotela.

''Pitali su me: Jeste li vi sigurni da biste se bili spremni preseliti na more šest mjeseci? Sve su to legitimna pitanja. Rekla sam – naravno da bih. Nisam zaposlena, imam iskustva u turizmu i želim raditi sezonu, svejedno mi je hoćete li me poslati na sjever ili jug, spremna sam se prilagoditi vašim potrebama. Gospođa s kojom sam razgovarala na jedinom intervjuu na koji sam bila pozvana rekla mi je: Meni ovaj vaš CV govori da ste vi radili na nekim višim pozicijama. Sumnjam da bi bili zadovoljni na ovoj poziciji (recepcionerke). Vjerojatno biste posao napustili čim biste dobili bolju ili stalnu ponudu. Znate li vi što vas sve čeka? Odmah mi je bilo jasno da mi se više neće javiti. Razumjela bih da sam slala molbe, tj. ponude za zaposlenje s nekom očekivanom plaćom pa da su procijenili da sam u traženjima pretjerala pa mi se zato nisu javljali. Ne, o plaći nikada nije bilo ni riječi, tj. do tog dijela nismo uspjeli doći'', kaže nam Vlatka.

''Kad slušam kako kukaju da ne mogu pronaći radnike...''

Ona je samo jedna od mnogih koji su na društvenim mrežama objavili svoja iskustva o odbijenicama u turizmu iako su bili kvalificirani.

''Frustrira me to kad slušam kako kukaju da ne mogu pronaći radnike, a znam kako su izignorirali moje ponude i znam da nisam jedinstven slučaj. To je žalosno. Godinama sam radila u turizmu i na terenu kao pratitelj, a i u agencijama u operativnom dijelu. Bila sam stalno u kontaktu s hotelijerima, puno puta rješavala razne situacije bilo na licu mjesta, bilo telefonski s recepcijom, tako da imam sliku o tome kako taj posao izgleda i što zahtijeva'', priča Vlatka, koja je u međuvremenu pronašla posao, ali u drugom sektoru nevezanom za turizam.

U čemu je problem s kojim se suočavaju poslodavci kada traže zaposlenike u sezoni, Dnevnik.hr je pitao u Hrvatskoj udruzi poslodavca, ali odgovor do zaključenja članka nisu dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:06