HRVOJE ZEKANOVIĆ

‘Kad smo shvatili da Plenković bez desnice ima većinu, bili smo u šoku. Pupovac? Nema on utjecaja‘

Nije želio potvrditi da pregovara s Marijanom Petir i Goranom Dodigom. Rekao je da je s HDZ-om razgovarao više puta.

Hrvoje Zekanović

 Damjan Tadic/Cropix

Nezavisni zastupnik u Saboru Hrvoje Zekanović, koji se nedavno razišao s Hrvatskim suverenistima i općenito parlamentarnom desnicom, u intervjuu za Novi list govorio je o zaokretu u političkoj karijeru i mogućoj suradnji s HDZ-om.

Istaknuo je kako ništa u životu i politici kod njega nije isplanirano, a da mu i supruga nerijetko prigovara da stvari čini stihijski. Kaže da se govor koji ga je koštao isključenja iz stranke o važnosti cijepljenja jednostavno dogodio, da nije bio isplaniran.

Ispričao je kako je uoči izbora prije pola godine postojala nada da će neke stranke desnice surađivati s HDZ-om.

– Pouzdano znam da smo u predizbornoj koaliciji, koju su činili Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i još neki, svi priželjkivali da ćemo biti potrebni HDZ-u za sastavljanje Vlade. Kada se ispostavilo da Plenković ima većinu i bez nas 16 izabranih zastupnika, bili smo u šoku i nevjerici. Svi se ti zastupnici danas nadaju da će nakon idućeg izbornog ciklusa biti s HDZ-om, koji je ipak najjača stranka desnog centra, makar su se približili centru

Poručio je da još nije postao član vladajuće većine, kako se šuškalo u medijima u zadnje vrijeme, a na upit da li planira odgovorio da ne zna. Ispričao je da već nekoliko tjedana razmišlja kako će si olakšati rad u Hrvatskom saboru, na način da uđe u neki klub ili formira novi. O tome razgovara sa zastupnicima.

Nije želio potvrditi da pregovara s Marijanom Petir i Goranom Dodigom. Rekao je da je s HDZ-om razgovarao više puta.

– Kalkulira se da ću ja osnovati klub s Marijanom Petir i Goranom Dodigom i da ćemo onda biti dio većine u Saboru. Ali, imate primjer kluba Darija Zurovca, Damira Bajsa i Veljka Kajtazija u kojem je samo potonji u koaliciji s HDZ-om. Znači da klub može biti i vladajuće-oporbeni. Da zaključim, ja sam trenutačno u opoziciji, a ako uđem u parlamentarnu većinu, ne znam što bi tu bilo sporno. Mene je kompletna oporba otjerala, niti jedan njihov klub ne simpatizira moje političko djelovanje, kaže Zekanović za Novi list.

Govorio je o političkoj djelovanju u zadnjem desetljeću te komentirao današnji HDZ.

– Moj je ulazak u politiku bio motiviran željom da pridonesem micanju lijevo-liberalne Vlade Zorana Milanovića. Uključio sam se u Hrast i mi smo u vrijeme Tomislava Karamarka koalirali s HDZ-om u cilju rušenja Milanovića. Danas smo opet suočeni s razgoropađenom ljevicom, kada se zbroje glasovi SDP-a, Možemo i ostalih priljepaka, HDZ je u problemu. Bez obzira na to što ja aktualnoj vlasti zamjeram puno toga, ne bih volio da sutra predsjednik Vlade bude netko iz redova te ljevice. U tom bi se slučaju dogodile stvari koje ni ovaj umjereni HDZ ne otvara kao temu i postali bismo u puno većoj mjeri lijevo-liberalno društvo, a ja sam demokršćanin.

Dotaknuo se u intervjuu i Milorada Pupovca, šef SDSS-a.

– Da, bio sam s njim u koaliciji godinu i pol dana. Baš u to vrijeme je Pupovac postao sinonim za sve što ne valja u odnosu prema Domovinskom ratu ili hrvatskim braniteljima. On tu, naravno, nije nedužan, imao je cijeli niz izjava i postupaka na osnovu kojih je stvorena percepcija o njemu. Podsjećam samo da je prije koji mjesec u Saboru govorio o etničkom čišćenju Hrvatske. Međutim, Pupovčev utjecaj ne prelazi nekoliko desetaka milijuna kuna koje dobije od Vlade. Nema Pupovac neki politički utjecaj na to što radi premijer Andrej Plenković, odgovorio je.

– Andrej Plenković je autonoman u svojim odlukama koje se tiču i unutarnje i vanjske politike. Miloradov utjecaj svodi se na tih nekoliko desetaka milijuna kuna iz državnog proračuna, koje on distribuira Srpskom narodnom vijeću, Novostima i slično. Ako uzmemo da je on to dobro istrgovao, a Plenković je Hrvat, onda njihov odnos možemo nazvati hrvatsko-srpska trgovačka koalicija, što sam ja prvi izgovorio.

– Ne bježim ja od toga da sam brendirao Pupovca kao glavni problem našeg društva, ali nemam ništa protiv njega kao osobe. Moj Šibenčanin Boris Milošević je, međutim, primjer da se interese srpske nacionalne manjine može zastupati i na drukčiji način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:22