PLENKOVIĆ U SISKU

‘Kad vas udari potres od 6.2 po Richteru, ne može sve u roku od tri sata izgledati kao apoteka‘

Ovo nije nekakva utakmica natjecanja tko će prvi pomoći. Ovo je situacija u kojoj moramo imati sinergiju djelovanja, rekao je
Andrej Plenković
 Ivana Nobilo/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u popodnevnim satima Sisak te se tom prilikom obratio javnosti, prenosi N1.

“U Majskim Poljanama je došlo do velikog rušenja, gotovo da nema kuće koja nije stradala. Čini mi se da su oni, s obzirom na to da su bili blizu epicentra potresa, pretrpjeli štete koje su nažalost i uzrokovale pogibiju naših sugrađana u Majskim Poljanama. Mislim da se tamo trebaju napraviti ozbiljni zahvati u procesu obnove”, kazao je Plenković.

Plenković je zahvalio i svim zdravstvenim djelatnicima koji su se cijepili protiv koronavirusa.

“Nastavit ćemo i s procesom cijepljenja što većeg broja zdravstvenih djelatnika, da nam ne popusti fokus na činjenicu da je covid-19 još među nama”, kazao je premijer.

Plenković je komentirao i svoju današnju izjavu o “demontiranju povjerenja u državu i institucije”.

“Razgovaram sa svim kolegama ministrima, a razgovarao sam i s pripadnicima vojske, policije, HGSS-a, Crvenog križa. Ljudi prate jedno ozračje koje se stvara koje bi trebalo svesti na nedostatak povjerenja u funkcioniranje države, u funkcioniranje institucija. Vodite računa da institucije postoje tu da bi trajno obavljale neki posao. To znači da će ovdje i za mjesec dana, dva i tri mjeseca ovdje biti i hrvatska vojska i policija i civilna zaštita i Crveni križ i HGSS. Oni će tu biti trajno”, pojasnio je Plenković i dodao:

“Moja je poruka vrlo jasna: zahvalnost svim spontanim inicijativama građana diljem Hrvatske koji su pokazali veliko srce, solidarnost da pruže ruku pomoć, ali poruka je bila i da ovo nije nekakva utakmica natjecanja tko će prvi pomoći. Ovo je situacija u kojoj moramo imati sinergiju djelovanja onih koji su za to nadležni, onih koji žele od srca učiniti dobro djelo i zato ovo nemojmo doživljavati kao utakmicu, kao neku priliku za demontiranje povjerenja u državu i instituciju. Hrvatska država je pokazala u mnogim krizama da zna pronaći rješenja, pronaći će ih i ovdje”, poručio je Plenković.

“Kad vas udari potres od 6,2 po Richteru, onda je nemoguće da u roku od tri sata sve na tom opustošenom području izgleda kao da ste došli u apoteku, to nije realno”, kazao je Plenković i dodao da su 23 sata te večeri sve organizacije bile operativne.

“Mi kao Vlada, ne samo da proglašavamo Dan žalosti, što je simbolička gesta, nego u trenutku kad se u manje od 24 sata završava financijska godina, zaključava riznica, iznalazimo 120 milijuna kuna interventnih sredstava koje će pomoći i Sisku i Glini i Petrinji i drugim gradovima i mjestima”, istaknuo je Plenković, dodajući da će pomoć biti kontinuirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 12:04