NA KRIVOJ ADRESI

KADA JE OTVORIO POŠTU, SRCE MU JE STALO Rješenje o ovrsi do Splićanina putovalo - 14 godina, a cifra ogromna...

Novčarska kuća je 2001. podnijela sudu ovršni prijedlog radi pljenidbe pokretnina, i to zbog duga od nešto više od 11 tisuća kuna

Ništa nisam sumnjao kad sam dobio plavu kuvertu od splitskog suda, no kad sam je predignuo na pošti i kad sam je otvorio, oblio me hladan znoj, ostao sam u šoku! Vidio sam samo cifru i više ništa drugo – govori nam 57-godišnji Splićanin kojeg ćemo za ovu priliku nazvati Mladen (pravi podaci poznati redakciji).

Mladen je, naime, u kuverti dobio rješenje o ovrsi, i to, pazite sad, punih 14 godina nakon njegova donošenja. Kako sad ima uspješnu tvrtku, a ni supruga mu ne zna za ovu situaciju, tako nije želio ići u javnost s pravim identitetom, piše Slobodna Dalmacija.

’Ubit će me kamate’

A cijela je priča krenula nakon što je jedna novčarska kuća 17. siječnja 2001. godine podnijela sudu ovršni prijedlog radi pljenidbe pokretnina, i to zbog duga od nešto više od 11 tisuća kuna. Te godine, tri dana poslije, dakle 22. siječnja 2001. godine, Općinski sud u Splitu donio je rješenje o ovrsi i tad nastaje “rupa” od 14 godina.

U dokumentima koji se nalaze u spisu, a koje nam je uzrujani Mladen pokazao, stoje zabilješke da je dostava pokušana 2001. godine, no da nije uspjela jer je ovršenik na drugoj adresi. Nakon toga, 2003. godine, novčarska je kuća dostavila sudu podatak da se Mladen nalazi na adresi na Pujankama, a pet godina poslije sudski je ovršitelj izišao na tu adresu i Mladena, naravno, tamo nije našao.

– Ja na toj adresi na Pujankama nikad nisam bio niti sam tamo ikad bio prijavljen, niti je moja tvrtka, koju sam tada imao, bila na toj adresi, i nemam pojma odakle im to. Pa evo, i sad su mi ovo rješenje dostavili na adresu koja je navedena u tom ovršnom prijedlogu iz 2001. godine i normalno sam je predignuo.

Cijelo sam vrijeme i boravio i prijavljen sam na toj adresi. No, što sad da radim, ubit će me kamate koje su svih ovih godina strahovito narasle, tako da ispada da je moj dug sad oko 40 tisuća kuna – govori naš sugovornik i dodaje kako već odavno nema karticu te novčarske kuće te kako misli da je dug čak i podmirio u cijelosti.

– Ne mogu to izričito tvrditi jer je prošlo toliko puno godina, ali mislim da sam to riješio. Ali, recite mi, kako to dokazati sada, pa tko čuva uplatnice toliko dugo, pogotovo ako nemaš pojma da si u ovrsi. Kad sam vidio tu cifru, puka san, otvorio sam odmah bolovanje. Evo, čim počnem govoriti o tome, preznojim se od muke – drhtavim glasom pojašnjava nam Mladen koji se obratio odvjetniku. Ovaj je, pak, ne želeći da ga navodimo imenom, napravio jedino što je mogao nakon toliko godina.

Nije usamljeni slučaj

– Podnio sam predsjedniku Općinskog suda u Splitu zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Za donošenje rješenja sudu je trebalo tri dana, dok je za njegovu dostavu bilo potrebno 14 godina. Već sama činjenica da ovršni postupak traje toliko godina dovoljna je za zaključak da je postupanje suda u konkretnom ovršnom postupku izvan svakog razumnog roka. Zato tražimo od predsjednika Općinskog suda da utvrdi da je naš zahtjev osnovan i da odredi najkraći mogući rok ne dulji od 30 dana u kojem se mora riješiti ovaj predmet – pojašnjava nam Mladenov odvjetnik.

Napomenimo i da u razgovoru s nekoliko njegovih kolega koji se također bave ovakvom vrstom slučajeva doznajemo da ovo nipošto nije jedinstven slučaj te da ima puno situacija u kojima razna sudska pismena, pogotovo u ovršnim postupcima, putuju od suda do stranke više od desetljeća, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:04