OBNOVA U SISKU

Kada županija ili vlasnik ne budu mogli pokriti troškove, podmirit će ih država?

Saborski zastupnik Celjak rekao je da se u izmjenama Zakona koje se odnose na Sisak još razmatraju bolja rješenja u korist Sisčana
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon žustre rasprave o obnovi Siska nakon potresa, Vlada bi ipak mogla riješiti problem sa sufinanciranjem, doznaje Nova TV. Dnevnik Nove TV doznaje da će, u slučajevima kada županija ili vlasnik ne budu mogli pokriti svoje troškove, obnovu ipak platiti država.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Celjak rekao je ranije u subotu da se u izmjenama Zakona o obnovi, koje se odnose na Sisak još razmatraju bolja rješenja u korist Siščana. Celjak je na konferenciji za novinare u Sisku komentirao današnje priopćenje sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost zbog primjene zagrebačkog modela obnove na Sisak.

Ikić Baniček (SDP) je navela da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb. Kako kaže, dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto, Sisak to neće moći.

- Odakle umirovljenicima udio za obnovu od 20 posto, a mnogi su već sada opterećeni kreditima i ovrhama? Kako će svojih 20 posto financirati Županija koja je zadužena 80 milijuna kuna, a 40 milijuna kuna prebacuje iz godine u godinu? - pitala je gradonačelnica Siska i navodi kako joj nije jasno zašto Vlada ovakvim zakonom kažnjava Sisak i Siščane.

Ukazuje na to da se Zagreb i Sisačko-moslavačka županija nikako ne mogu mjeriti po svojim proračunima, a u isti koš se ne mogu staviti niti po kriteriju vrijednosti stanova. Bitna je razlika u cijeni stanova u Sisku i u centru Zagreba.

- Nama se nakon potresa dogodila još jedna tragedija, a to je Vlada - rezignirana je Ikić Baniček.

Reagirajući na to, Celjak je kazao da gradonačelnica Siska izaziva kaos na terenu uoči lokalnih izbora.

- Vodi se žustra rasprava vezano uz nacrt Zakona o obnovi koji je pokrenula gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, koja od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu i nezadovoljstvo ljudi prema Vladi kako bi uhvatila što bolju početnu poziciju za nadolazeće izbore. Nacrt zakona je dobar, Vlada će financirati obnovu na potpomognutim područjima u stopostotnom iznosu. U dijelovima koji se odnose na grad Sisak još se razmatraju bolja rješenja. U komunikaciji s članovima Vlade razmatramo nekoliko rješenja u korist Siščana, rekao je Celjak.

Dodao je da se bolje rješenje traži za participaciju Siščana u financiranju obnove s 20%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56