NA TRIBINI U SPLITU

Kajin: Hebrang i Vidošević nemaju potrebe Hrvatsku mijenjati jer im je i do sada u njoj bilo dobro

Pula, 260109.Damir Kajin (saborski zastupnik) na press konferenciji u prostorijama IDS-a. Tema press konferencije su Slovensko Hrvatski odnosi.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

SPLIT - Idem na predsjedničke izbore onako kako se '41. išlo u partizane. Svjestan sam da, kada bi bio izabran, ne bih mogao postati predsjednikom svih građana, jer će uvijek biti onih deset posto predvođenih ideologijom zvanom novac. Ali mene zato zastupa većina koju jednom riječju mogu nazvati - sirotinja.

Kazao je to Damir Kajin, predsjednički kandidat IDS-a i saborski zastupnik, na danas održanoj tribini u Splitu oštro prozivajući bivšeg premijera Ivu Sanadera zbog bijega u trenutku financijskog kraha države, eskalacije nezaposlenosti, korupcije. - Sanader je postavio temelje hrvatskoj hobotnici kojoj treba prerezati korjene.

Njegovi ljudi, koji su krali ne samo za svoj nego i još nečiji račun, danas su na udaru i dalje očekuju da ih upravo on štiti. Bez da upremo prstom u bandu koja 90-tih nije imala ništa, a sad su stupovi društva i preko svojih se kandidata i dalje trude da sve ostane isto, u Hrvatskoj se stvari neće promijeniti - naglasio je Kajin.

Smatra da predsjednički kandidati Hebrang i Vidošević nemaju potrebe Hrvatsku mijenjati jer im, kazuje, i do sada u njoj bilo dobro. A to dobro je vanjski dug koji iznosi 42 miljarde eura, svaki treći mali obratnik blokiran, Dalmacija u potpunom gospodarskom i socijalnom slomu, s izvozom manjim za 45 posto u odnosu na lani, brodogradilištima na izdisaju.

Kajin tvrdi da primjer Uljanika, koji nije dobio ni kune iz proračuna, a funkcionira dok su druga brodogradilišta na koljenima, pokazuje kako brodogradnja može funkcionirati. Osudio je i Sporazum sa Slovenijom koji će, kako kaže, u konačnici rezultirati gubitkom više od 100 km četvornih hrvatskog teritorijalnog mora.

Kajin će se, postane li predsjednik, među ostalim založiti i za decentralizaciju, jer više nema tvrtke u Hrvatskoj s više od 300 ljudi bez sjedišta u Zagrebu, kao što nema sjedišta ni banke, ni ministarstva dalje od glavnog grada koji je metropola, dok su svi ostali provincija.

- U ovoj zemlji, kaže Kajin, nema veće mafije od pravosudne, te dodaje: "Treba stvoriti pretpostavke za pravičnu socijalnu i gospodarsku politiku i solidarizirati se s narodom, biti njihov glas. U tom smjeru idu moja nastojanja u kojima život izgubiti mogu, ali obraz neću - poručio je Kajin s tribine u Splitu dodajući da će predsjednik Mesić, bez obzira što mu neki sada neutemeljeno spočitavaju, ostati u pamćenju kao dobar predsjednik, a novi bi trebao krenuti tamo gdje je on stao.

Kajin: Kopat ću kao traktor John Deer



Ja neću kopati kao konj, kako je kazao Milan Bandić, nego kao traktor John Deer, koji je san svakog poljoprivrednika. I to kako bih iskorjenio političku hobotnicu korupcije bez čega Hrvatska nema budućnosti.

Prema mojim saznanjima, svi putevi te koruptivne hobotnice vode prema bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Držim kako se aktualna vlada ne može boriti protiv korupcije, niti osigurati dostojan život građanima.

Ona samo može trgovati hrvatskim teritorijem. Zbog svega toga zalažem se za prijevremene izbore, a mislim da bi HDZ na duže vrijeme trebalo maknuti s političke scene - kazao je u subotu predsjednički kandidat Damir Kajin na tribini u Šibeniku. On tvrdi kako je Hrvatska pred gospodarskim, financijskim i socijalnim kolapsom. - Iduća godina za realni sektor bit će ista kao 2009. godina za bankarski.

Preživjet će samo izvozna ekonomija, a kolabirati sve ono što je na domaćem tržištu - mišljenja je Kajin. Stipu Mesića okarakterizirao je dobrim predsjednikom jer je sačuvao institucije od vojnog puča i započeo proces detuđmanizacije Hrvatske.

Ekonomistu Antu Babića, koji je tražio da se ukine pravo glasa starijima od 70 godina, nazvao je budalašem dok je za Milana Bandića kazao da ide u izbore jer ne može sastaviti zagrebački proračun za iduću godinu. ( Krešimir GULIN/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:55