NAPAD NA ANTIFAŠIZAM

Kajin: Hrvatska Vlada služi se receptom srpskih nacionalista iz 1990. Prekapanje jama im je jedini adut za izbore

'Vlada kao da želi potvrditi gotovo zaboravljenu Tuđmanovu tezu da je NDH bila volja hrvatskog naroda'
Pula, 150211.Predstavnici SAB-a Miljenko Bencic (potpredsjednik SAB-a RH), Tomo Ravnic (predsjednik SAB-a Istarske zupanije) i Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a, u prostorijama Skupstine Istarske zupanije u Pazinu odrzali su press konferenciju na temu "Napad institucija na tekovine antifasizma."Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

PAZIN - Prekapanje jama i procesuiranje navodnih komunističkih zločina napad je na antifašizam, a ne na komunistički zločin - rekao je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima ovo što radi hrvatska Vlada već je viđeno 90. godine prošlog stoljeća kada su srpski nacionalisti šetali uokolo s moštima Cara Lazara i na taj način homogenizirali srpski narod.

- Taj recept danas želi hrvatskom narodu sa iskapanjima grobišta, šest mjeseci prije izbora, ponuditi Vlada Jadranke Kosor, a sve kako bi Karamarko mogao mirno spavati. Prekapanje grobišta ovoj vlasti je jedini adut za izbore - ustvrdio je Kajin.

Dodao je kako je i Sanader 2007. dijelio naciju na crno i crveno, „ali je to radio nježnije preko Thompsona, dok ovi moraju zariti dublje do kosti i tu dolazi do problema jer im je cilj, a kako bi dobili izbore izjednačiti antifašizam i fašizam“.

Oni, Vlada, Jadranka Kosor i Karamarko, mišljenja je Kajin u tome imaju još jedan problem, jer prozivaju ljude, Manolića , Boljkovca, koji su stvarali HDZ i koji su bili vodeći ljudi hrvatske države. Kajin se složio s izjavom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da su izmi zlo.

- To vrijedi i za fašizam, nacizam, nacionalizam, boljševizam, komunizam, ali i Karamarko mora priznati da su antifašistički ustanak u Hrvatskoj predvodili komunisti i da bez narodnooslobodilačke borbe nikada Istra, Rijeka i Zadar ne bi bili dio Hrvatske - kazao je saborski zastupnik.

On tvrdi kako je ekipa u Vladi zločesta, jer želi suditi antifašističkom pokretu kojeg su dio bili Boljkovac i Manolić i „kao da žele potvrditi gotovo zaboravljenu Tuđmanovu tezu da je NDH bila volja hrvatskog naroda“. Damir Kajin ustvrdio je i kako je zasigurno bilo zločina poslije pa i za vrijeme rata te da nevine žrtve treba rehabilitirati, oplakati i kršćanski pokopati.

- No neka se vlast zbog nečije nesanice ne poigrava i revidira povijest 2. svjetskog rata i antifašističkog pokreta - zaključio je Damir Kajin. Revidiranje povijesti, kako su rekli, na press konferenciji osudili su i potpredsjednik SAB-a Hrvatske Miljenko Benčić i predsjednik istarskog SAB-a Tomislav Ravnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05