KANDIDATI U SABORU

Kajin: Naknade ZAMP-a su harač nad haračem

Kajin je neizravno prozvao Josipovića tijekom rasprava o Zakonu o elektroničkim medijima
 Goran Sebelic / CROPIX

ZAGREB - U Saboru sjede četiri predsjednička kandidata i često se događa da oni i saborske govornice koriste za obračune sa protukanditatima odnosno svoju predsjedničku kampanju. Tako je danas u saborskoj raspravi o Zakonu o elektroničkim medijima IDS-ov kandidat za šefa države Damir Kajin neziravno prozvao SDP-ovog kandidata Ivu Josipovića.

- Kabelske televizije uništavaju se haračem nad haračem, a to su ZAMP-ove naknade! To treba ukinuti - istaknuo je Kajin. On se ustvari obrušio na Josipovića koji je jedan od idejnih tvoraca Zakona o zaštiti autorskih prava na osnovu kojih se glazbenicima isplaćuju naknade za korištenje njihovih pjesama.

- Javljaju mi se ljudi koji plaćaju ili moraju platiti 800 ili 900 tisuća kuna ZAMP-u - tvrdi Kajin.

IDS-ov zastupnik također je optužio komercijalne televizije da ruše ustavni poredak, jer u izbornoj kampanji prednost daju kandidatima koji su po ukusu kapitala.

- Iako je režimska televizija, HTV je mila majka prema komercijalnim televizijama. Kapital dirigira komercijalnim televizijama. Danas su izbori i na komercijalne televizije ne može se doći bez novca - kaže Kajin.

Nenad Stazić (SDP) s druge strane nije štedio upravo HTV i to ponovno zbog posebne emisije u kojoj je emitiran jednosatni govor bivšeg premijera i čelnika HDZ-a Ive Sanadera sa Sabora njegove stranke u srpnju. Zakon, podsjetio je Stazić, zabranjuje političkim strankama da budu sponzori emisija osim u vrijeme izborne promidžbe.

- Ne znam je li HRT uzeo novac od HDZ-a za prikazivanje posebne emisije sa konvencije HDZ-a, ali sponzorirati se može i sa raznim uslugama, a to je onda korupcija - upozorava Stazić koji podsjeća kako se HRT još tada opravdavao da je Sanaderov govor emitiran zbog interesa javnmosti.

- Tko određuje što je interes javnosti? Hloverka. Jer ona kaže da za konvenciju HDZ-a postoji interes javnosti, a za recimo konvenciju HSS-a ili HSS-a ne postoji - dodaje Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05