ZVONO ZA UZBUNU

Kajin: Plan je samo Vladino priznanje da se došlo do dna

Po Kajinovom mišljenju jedina mjera od koje vladajuća koalicija bježi kao vrag od tamjana, bili bi prijevremeni izbori
 Srećko Niketić/CROPIX

PULA - Na idućim parlamentarnim izborima, ova će Vlada biti kažnjena od građana, zbog čega će doći do promjene vlasti. A hoće li ova garnitura vladajućih završiti u ropotarnici povijesti, pokazat će vrijeme. Gospodarska ofenziva premijerke Jadranke Kosor, uz logične, ali i štetne mjere, priznanje je Vlade RH da se došlo do dna. Da su ove mjere zvono za uzbunu shvatili su i u Vladi, koja je zemlju dovela do ponora, u čemu aktualna vlast ne vidi svoju odgovornost. Ovaj ekonomski program svjedoči o političkom i gospodarskom debaklu vladajuće koalicije - tako je u utorak komentirao premijerkine nove ekonomske mjere za spas hrvatskog gospodarstva saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

Po njegovom mišljenju jedina mjera od koje vladajuća koalicija bježi kao vrag od tamjana, bili bi prijevremeni izbori, koji bi označili nove vrijeme i novu politiku, s novim ljudima, iako ne vjeruje da će do njih doći. Do tada ova će se Vlada koprcati do boli, smatra on.

Po njegovoj ocjeni, ovi će bolni rezovi najviše pogoditi lokalnu samoupravu, jer se kreše najizdašniji porez na dohodak, ali i staru populaciju, kao i one u područjima od posebne državne skrbi, zbog najavljenog ukidanja poreznih olakšica za liječenje, kamate na stambene kredite, dopunsko zdravstveno osiguranje.

Brine ga najava Borislava Škegre o novom zaduženju Hrvatske „ teškom“ milijardu eura, koje će se prebaciti novoj Vladi, dok pozdravlja ukidanje „harača“ za 310.000 radnika i 34.000 umirovljenika, te stopu poreza na dohodak od 12 %, čime će se destimulirati rad na crno.

Pita se je li ukidanje harača tempirano baš za Dan mrtvih, zapravo potez Vlade u „počast“ mrtvom gospodarstvu i umrtvljenom građanstvu? Kajin smatra da je ovaj ekonomski program, zapravo Vladin izborni program, kako bi neutralizirala štetu u javnosti koju je pretrpjela zbog registra branitelja, „ svađe“ s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem zbog njegova stava o BiH, te opasnog urušavanja ekonomije.

Strah ga je da izlazna strategija za nekonkurentsku industriju, uz potpore za zbrinjavanje i prekvalificiranje, nije najava stečaja odnosno likvidacije većeg dijela hrvatske brodogradnje, jer naplata 12 milijardi kuna državnih jamstava za brodogradnju, ističe Kajin, značila bi stečaj države.

'Jakovčić i ja još uvijek nismo došli u fazu da se gađamo bocom vode'

O odnosu između njega i šefa stranke Ivana Jakovčića, koji ga je „oprao“ zbog teških riječi upućenih politici premijerke, koju je ocijenio gotovo zločinačkom, Kajin je kazao kako njih dvojica mogu otvoreno o svemu razgovarati, pa i o onomu oko čega se ne slažu, što nije uobičajeno u političkim strankama . - Nakon toga možemo otići na ručak, iako se to događa rijetko. No, još uvijek nismo došli u fazu da se gađamo bocom vode - zaključio je Kajin, aludirajući na svađu šibenskog SDP-ovog dvojca, dodajući kako ne odustaje ni riječ od onoga što je rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20