ODBIO SUDJELOVATI

KAJTAZI USTAO USRED EMISIJE I NAPUSTIO STUDIO HRT-a Uzrujao se zbog drugog gosta: 'Samo dan nakon prosvjeda koji je suorganizirao napadnuti su Romi'

 Screenshot / HRT

Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina gostovao je u emisiji ‘Studio 4’ na HRT-u, uz načelnicu općine Pribislavec Višnju Ivačić i njezinog zamjenika Željka Baloga. Međutim, rasprava nije predugo trajala jer je Kajtazi, zbog problema sa zamjenikom načelnice, napustio studio, piše HRT.

Pod nazivom ‘Želim normalan život’ na čakovečkom središnjem trgu u subotu je održan prosvjed na kojem se okupilo oko 1000 građana. Organizirala ga je skupina građana iz Ulice Ante Starčevića u Pribislavcu, a koja se naslanja na romsko naselje. Mnogi su prosvjed nazvali rasističkim i uperenim protiv cijele romske zajednice o čemu su razgovarali gosti u ‘Studiju 4’.

Kajtazi je odmah rekao da ne želi sudjelovati u emisiji jer je pozvan zamjenik načelnice.

- Pokušavali smo razgovarati, ali s njima je to bilo nemoguće. O ovoj temi već sam iznio svoj stav i iznenađen sam što ste pozvali i zamjenika načelnice koji nije bio u Hrvatskoj, već u Njemačkoj. Načelnica je nekada permanentno bila kod mene da joj pomognem i ja sam joj svaki put pomogao. Govorila mi je protiv svog zamjenika i odjednom ona skupa s njim organizira ovakav prosvjed. Oni dobro znaju kako smo željeli pomoći. U mom je mandatu puno učinjeno u Međimurskoj županiji - rekao je Kajtazi i dodao kako se prosvjed nije trebao održati.

- Zamjenik načelnice činio je sve da se stanje u Međimurskoj županiji ne poboljša, a to su riječi načelnice općine Pribislavec. Dobio sam potporu načelnika općina u Međimurskoj županiji koji nisu sudjelovali u prosvjedu. Sve nevladine organizacije rekle su kako je ovaj prosvjed čisti rasizam i diskriminacija romske zajednice, kao i govor mržnje. Već drugi dan nakon prosvjeda došlo je do problema i situacija je loša zato što su napadnuti Romi - završio je Kajtazi i napustio studio.

Ivačić je tad rekla da je u svoja tri mandata, koliko je načelnica, uvijek ozbiljno rješavala probleme Općine. Naglasila je da su Kajtazijeve konotacije ‘vrlo neodgovorne i ne želim o njima diskutirati’. Potvrdila je da je Kajtaziju govorila o nesuglasicama sa zamjenikom, no isto tako je rekla da su rješavali sve probleme u Pribislavcu zadnjih 20 godina.

- U proračunu općine sudjelujemo s 50 posto u financiranju predškolskog odgoja, sudjelujemo u održavanju infrastrukture i među rijetkima smo koji smo putem FAR programa pokušali riješiti uvođenje kvalitetne komunalne infrastrukture u romskom naselju. U mome mandatu bilo je zaposleno iz redova romske nacionalne manjine više od 500 mještana, na što sam ponosna - rekla je za HRT i dodala da nakon ovog prosvjeda nije bilo nikakvih incidenata.

Balog se pak odbio ispričati zbog izjave u kojoj je Kajtaziju rekao ‘da prvo nauči hrvatski jezik pa neka onda javno istupa’.

- Ne želim se ispričati. Kako je moguće da jedan saborski zastupnik, koji je čuo moje ime kao legitimno izabranog predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i kao zamjenika općinske načelnice iz reda romske nacionalne manjine, bojkotira gostovanje zato što sam ja ovdje. Ja sam morao bojkotirati njega, zato što me je 2017. godine pokrao na izborima - rekao je Balog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:02