SLUŽBENI DOKUMENT

Kakav gaf Europske komisije: Hrvatska dobila packe zbog klimatskog plana, ali pogledajte koju su nam zastavu stavili!

Naša je zemlja je podbacila u većini područja, ali Europska komisija je podbacila kad je u pitanju poznavanje nacionalnih simbola
 Lourens Smak/Alamy/Alamy/P/Lourens Smak/alamy/alamy/p

Europska komisija je u utorak 18. prosinca objavila ocjenu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) za Republike Hrvatsku, a ocjena bi bila nekakva mršava dvojka. Naime, Hrvatska je podbacila u većini područja s tek malom utjehom da ni većina ostalih europskih zemalja nije učinila puno više. Štoviše, neke zemlje svoj nacionalni plan nisu ni poslale na ocjenu Europskoj komisiji.

Hrvatska jest uspjela smanjiti emisije CO2 vezane uz promet, građevinu, otpad i malu industriju, ali je podbacila kad su u pitanju emisije vezane uz zemljište, prenamjenu zemljišta i šumarstvo.

Potrošnja energije u Hrvatskoj je i dalje viša od cilja koji je zacrtala EU, s tim da je udio energije dobiven iz obnovljivih izvora energije manji od zacrtanog.

EK nam također zamjera što naš dokument ne sadrži informacije o planu istraživanja i inovacija u području obnovljivih izvora energije, nedostaju jasni ciljevi kad je u pitanju skladištenje CO2, a nema ni sveobuhvatne analize socijalnih pitanja, odnosno rizika opasnosti od energetskog siromaštva.

Kao šlag na tortu, o navedenim pitanjima nije provedena ni javna rasprava.

Međutim, ni Europska komisija nije svoju domaću zadaću napravila baš jako pažljivo pa je na dokument o ocjeni hrvatskog plana objavljenom na službenim stranicama EK-a, stavila hrvatsku zastavu s grbom s prvim bijelim poljem. To su bili službena zastava i grb, između ostaloga, za vrijeme ustaškog režima.

Pretpostavka je da su zaposlenici EK-a proguglali ‘zastava Hrvatske‘ i onda objavili prvu koja im se učinila zgodnom, ne provjerivši pritom da se doista radi o službenoj zastavi i grbu Republike Hrvatske.

image

Zastava u dokumentu EK-a

https://commission.europa.eu/system/files/2023-12/Factsheet_Commissions_assessment_NECP_Croatia_2023.pdf

Europska komisija je, u međuvremenu, sporni dokument uklonila sa svojih mrežnih stranica, no isti je dokument, s istom pogrešnom zastavom, još neko vrijeme nakon toga bio objavljen na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:16