ŠTO SU NAPRAVILI?

Kakav je skor koalicija Možemo! ostvarila izvan Zagreba: Evo gdje se još bore za vlast

Kandidatkinja platforme Suzana Jašić osvojila je 35,8% glasova, a lista za Gradsko vijeće 32,9%, drugi su po snazi
predsjednica Gonga Suzana Jašić
 Damjan Tadić/Cropix

Uz prilično izglednu pobjedu koja im se smiješi u Zagrebu, koalicija Možemo! se u drugom izbornom krugu bori za vlast i u srcu Istre - Pazinu.

​Kad je posrijedi izborni nastup platforme Možemo! izvan Zagreba, nakon izborne noći i prebrojanih glasova vidljivo je da su na ovim izborima krajnje štedljivo odvagnuli svoje snage i resurse - natjecali su se u samo četiri županije i osam gradova za koje su procijenili da u njima imaju realne šanse osvojiti vijećničke mandate i ući u gradska vijeća i županijske skupštine.

U Pazinu se za gradonačelničku poziciju bori kandidatkinja Možemo! Suzana Jašić. Ta nekadašnja direktorica Gonga koja se iz Zagreba vratila u rodni Pazin, zasnovala obitelj i pokrenula svoju tvrtku, u minule četiri godine je bila nezavisna gradska vijećnica.

Na nedjeljnim je izborima za gradonačelnicu Pazina osvojila 35,8 posto glasova, a lista Možemo! za Gradsko vijeće Pazina je s 32,9 posto glasova postala druga po snazi, odmah iza koalicije predvođene IDS-om. Iako njezin protukandidat IDS-ovac Renato Krulčić u drugi krug ulazi s 12 posto prednosti, Jašić je izjavila kako misli da ima dobre šanse za pobjedu.

IDS nema većinu

"Mislim da je IDS izvukao u prvom krugu maksimum koji je mogao dati, i to nakon nesrazmjerno velike i duge kampanje u kojoj su koristili ne samo sve stranačke nego i gradske resurse.

U drugom krugu računam i na glasove onih birača koji nisu mislili da je poraz IDS-a u Pazinu moguć, a uvjerena sam da će se meni preliti i dio glasova drugih kandidata", kazala nam je Jašić. Od 13 mjesta u Gradskom vijeću, IDS je osvojio 6, dakle nemaju većinu, a Možemo! četiri. Jašić je uvjerena da bi nakon pobjede mogla formirati i većinu i u Gradskom vijeću.

Od četiri županije u kojima se platforma Možemo! natjecala za županijske skupštine, najbolji rezultat je ostvaren u Istarskoj županiji, gdje je lista koju je nosila Koviljka Aškić dobila 9,35 posto glasova. Koalicijska lista platforme Možemo! i "Srđ je naš" koju je nosio Marko Giljača u utrci za skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije osvojila je 9,26 posto glasova.

U Karlovačkoj županiji lista Možemo! prevođena Anom Matan osvojila je 8,15 posto glasova, a u Primorsko-goranskoj županiji lista te platforme koju je nosio Orjen Petković osvojila je 5,94 posto glasova.

U svih osam gradova u kojima se Možemo!, osim Zagreba, natjecalo osvojili su mjesta u gradskim vijećima. Najbolji rezultat lista Možemo! izvan Zagreba je postigla u već spomenutom Pazinu od 32,9 posto. Lista Možemo! koju je predvodila Dušica Radojčić je u Puli, gradu iz kojeg dolazi predsjednik SDP-a Peđa Grbin, pretekla po snazi SDP. Možemo je na izborima za Gradsko vijeće Pule osvojilo 16,84% glasova, gotovo 2 postotka više od SDP-a.

Drugi u Dubrovniku

Treća po uspjehu za gradska vijeća je lista Možemo! u Karlovcu predvođena Draženkom Polović s 16,19% glasova. Možemo! je time postalo treći po snazi klub u karlovačko, Gradskom vijeću. U utrci za dubrovačko Gradsko vijeće lista Možemo! u koaliciji sa "Srđ je naš", koju je predvodio dugogodišnji aktivist Đuro Capor, osvojila je 14,16% glasova i postala druga po snazi politička grupacija u Dubrovniku, gotovo za 6 posto jača od tamošnjeg SDP-a.

Lista Možemo! u gradu Korčuli s osvojenih 12% glasova ušla je u Gradsko vijeće, a kandidatkinja SDP-a Nika Silić Maroević, koja je pobijedila već u 1. krugu utrke za gradonačelnicu, s Možemo! u Korčuli ima šanse postati dio vladajuće koalicije.

Možemo! je u Gradsko vijeće Rijeke ušlo sa skromnijim rezultatom od 7,64%, a u Osijeku sa 7,38% osvojenih glasova.

Prkić: Koalicija s Pametno? Ne znamo još

U Splitu je lista Možemo! u koaliciji s Pametno Splita i Dalmacije osvojila 9,54 posto glasova i tri mandata u Gradskom vijeću koje sada broji 31 vijećnika.

Decidiran odgovor na pitanje hoće li Možemo! i Pametno u drugom izbornom krugu u Splitu podržati Ivicu Puljka i biti dio vladajuće koalicije ako on postane novi splitski gradonačelnik nismo dobili.

"Ne mogu vam u ovom trenutku ništa konkretno reći, moramo sjesti, razgovarati i donijeti o tome zajednički stav", kazao nam je kandidat te liste za splitskog gradonačelnika Jakov Prkić, bivši član Puljkove stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:31