PODIGNE LI SE OPTUŽNICA

KAKO BI MOGLO IZGLEDATI SUĐENJE TODORIĆU Uz suca, sudit će mu i dvoje građana sudaca porotnika

Da je slučaj Agrokor u nadležnosti USKOK-a, sudila bi tri suca, ali tužitelji ne smatraju da je počinjena šteta plod udruživanja u zločinačku organizaciju
Ivica Todorić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Županijski sud u Zagrebu u potpunosti je kapacitiran za suđenja većeg opsega kakvo bi moglo biti Ivici Todoriću, njegovim sinovima i suradnicima iz koncerna.

Predsjednik suda Ivan Turudić navodi da zgrada ima dvije dvorane u kojima se mogu održavati veća suđenja, a bude li protiv Todorića podignuta optužnica, moglo bi mu se suditi u takozvanoj plavoj sindikalnoj dvorani na prvom katu.

Potencijalni problem predsjednik zagrebačkog županijskog suda vidi u vještačenju, odnosno u činjenici da se ono provodi u inozemstvu. Ako se pojavi sumnja u nalaz, pitanje je hoće li se tražiti dopunska vještačenja i gdje će se provoditi.

Troškovi vještačenja

Troškove prvog vještačenja, koje se provodi na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, podmirit će Državno odvjetništvo iz svojega budžeta. Budući da se u startu procijenilo da će postupak protiv osnivača Agrokora proizvesti puno veće troškove od uobičajenih predmeta, Vlada je lani u svibnju na zahtjev tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odobrila zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, koje vodi ovu istragu, 5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha. Ta su sredstva namjenski bila dodijeljena tužiteljstvu, i to sa svrhom utvrđivanja mogućih nepravilnosti u Agrokoru.

Najveći je dio rezerviran za potrebe izrade vještačkog nalaza i mišljenja. Kako je Jutarnji list već izvijestio, ovo je vještačenje povjereno renomiranoj revizorskoj kući KPMG, odnosno njezinoj podružnici u Varšavi, čiji bi stručnjaci svoj vještački nalaz, ako dođe do sudskog postupka, trebali prezentirati i braniti na sudu. Prema neslužbenim informacijama, troškovi vještačenja mogli bi premašiti iznos od tri milijuna kuna. Bude li dodatnih vještačenja tijekom eventualnog sudskog postupka, ona će se provoditi na trošak suda. Budu li Todorić i ostali eventualni optuženici na kraju osuđeni, morat će podmiriti sve te troškove, a u slučaju njihova oslobođenja podmirit će ih država.

Zanimljiv je detalj ovog predmeta, koji će zasigurno biti najkompleksniji i najzahtjevniji gospodarski spis otvoren u Hrvatskoj, u činjenici da će Todoriću, njegovim sinovima i ostalim eventualnim optuženicima suditi jedan profesionalni sudac i dva suca porotnika. Da je slučaj Agrokor u nadležnosti USKOK-a, sudila bi tri suca profesionalca, ali tužitelji ne smatraju da je 1,6 milijardi kuna teška šteta počinjena Agrokoru plod udruživanja u zločinačku organizaciju koju bi formirao Todorić kako bi novac koncerna pretakao u svoj džep, pa je predmet u nadležnosti redovnog županijskog državnog odvjetništva.

Na pitanje koliko bi moglo trajati suđenje, Turudić nije odgovorio navodeći da to sve ovisi o broju optužnica i okrivljenika.

Istraga

Kazneni postupak u slučaju Agrokor još je u fazi državnoodvjetničke istrage. Tužiteljstvo je ispitalo gotovo sve svjedoke. Kad je riječ o inkriminaciji vezanoj uz tvrtke u Švicarskoj i Nizozemskoj, putem međunarodne pravne pomoći ispitan je dio svjedoka, stranih državljana. Upravo na taj način, u suradnji s pravosudnim tijelima drugih zemalja, ubrzo bi trebao biti ispitan i posljednji predviđeni svjedok koji živi u Nizozemskoj.

Tako je najveći i najzahtjevniji posao koji još treba odraditi u fazi istrage provođenje knjigovodstveno financijskog vještačenja. Prema nekim najavama, ono bi moglo biti završeno do kraja ove godine. Ako bude tako, već se početkom sljedeće godine može očekivati zaključenje istrage te odluka o podizanju optužnice ili, što je malo vjerojatno, o obustavi postupka protiv 15 osoba koje su sada pod istragom.

Ono u čemu će slučaj Agrokor odskakati od svih dosadašnjih vjerojatno će biti obimnost dokazne dokumentacije i broj spornim financijskih transakcija, jer je obuhvaćen dug period, od 2006. naovamo, te praktično kompletno poslovanje koncerna Agrokor i s njim povezanih tvrtki.

Drugi postupak, vezan uz sporno financiranje Agrokora preko Nexus fonda, obuhvaća nešto manji broj okrivljenika te izdvojene poslovne događaje koji su inkriminirani, pa bi suđenje u tom slučaju, ako do njega dođe, ipak bilo manje komplicirano i zahtjevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:08