NAPETI ODNOSI

KAKO ĆE BEOGRAD UZVRATITI UDARAC ZAGREBU? 'Srbija bi zbog slučaja Vulin mogla zabraniti ulazak dvojici hrvatskih ministara'

 
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Vlada Srbije u četvrtak će odlučiti o recipročnim mjerama koje je najavio srbijanski šef države Aleksandar Vučić nakon što je srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku, a beogradski mediji u utorak nagađaju da bi na tom popisu mogli biti ministri u hrvatskoj vladi Tomo Medved i Damir Krstičević.

Večernje novosti navode da bi Beograd poslije proglašenja Vulina nepoželjnom osobom u Hrvatskoj mogao uzvratiti istom mjerom ”na skandalozne poteze službenog Zagreba” i uskratiti gostoprimstvo “pojedinim dužnosnicima” hrvatske vlade.

List ocjenjuje i da su Banski dvori “sramno prešutjeli ustaške parole ‘Za dom spremni’ usred Jasenovca, u danu komemoracije žrtvama ovog stravičnog logora”.

“O daljim koracima Beograda znat će se u četvrtak, nakon što ministri na sjednici Vlade razmotre novonastale okolnosti u odnosima Srbije i Hrvatske”, pišu provladine Večernje novosti i, pozivajući se na neimenovane izvore, navode kako bi popis hrvatskih dužnosnika “mogao biti poduži, jer nije mali broj hrvatskih ministara koji su davali neprimjerene izjave o Srbiji, pa čak i otvoreno podupirali one koji glorificiraju ustaštvo”.

“Među njima je i ministar branitelja Tomo Medved, koji je prošle godine bio na Thompsonovom koncertu u Slunju, 5. kolovoza, na dan pogroma Srba iz Hrvatske. Sporne izjave davao je i ministar odbrane Damir Krstičević, koji je uoči posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj tražio da se najprije ‘ispriča zbog velikosrpske agresije’ ”, navode Večernje novosti.

Premijerka Ana Brnabić je potvrdila danas da će Vlada Srbija sutra uvesti kontramjere Hrvatskoj, a na pitanje novinara da precizira o čemu je riječ, Brnabić je kratko rekla: 'Vidjet ćete sutra".

Vučić je poručio u ponedjeljak da će službeni Beograd uzvratiti recipročnim mjerama na odluku hrvatskih vlasti da srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglase nepoželjnom osobom, ocijenivši reagiranje hrvatske vlade kao “ishitreno i nervozno”.

“Ta reakcija je bila ishitrena i nervozna i ne razumijem je, da budem iskren. Srbija će, kao suverena i nezavisna zemlja sasvim sigurno reagirati recipročnim mjerama. A kakvim mjerama, pretpostavljam da će odluku donijeti Vlada Srbije na svojoj sjednici u četvrtak”, rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:31