IZA KULISA

Kako će izbori utjecati na stranke?

Milanović će se sada teže boriti s jednako dobrim retoričarom Plenkovićem
 Goran Mehkek / CROPIX

Prvi prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj, koji će se održati u rujnu, rezultirat će i nekim bitnim promjenama u najvažnijim političkim strankama. U situaciji kada je jedna stranka u procesu biranja novog vodstva (HDZ), ni druga najveća stranka (SDP) neće moći ignorirati novog lidera desnog centra koji će im parirati na izborima. Novi politički procesi u HDZ-u zasigurno će utjecati i na sve druge političke stranke i aktere.

Što čeka HDZ-ovce?

HDZ se nalazi na prekretnici. Nakon Karamarkove ostavke otvara se put da krenu u smjeru moderne, demokršćanske stranke desnog centra koju će najvjerojatnije voditi Andrej Plenković. Sadašnji vrh HDZ-a mogao bi pragmatično odlučiti da je Plenković pravi čovjek za ovaj trenutak u kojem se stranka našla jer vjerojatno procjenjuju da on jedini može protiv Zorana Milanovića. S Plenkovićem na čelu HDZ želi vratiti ugled i rejting, a za to će trebati mijenjati i liste za Sabor.

Što se događa u SDP-u?

Politički se može reći da su oni sa zahtjevom za opoziv Tomislava Karamarka natjerali Most da ga ide rušiti, no očito nisu procijenili da bi Karamarko, osim iz Vlade, mogao otići i s čela stranke. Milanović će se sada teže boriti s jednako dobrim retoričarom Plenkovićem. SDP ne nudi ništa novo, dapače, najavljuje iste liste za Sabor te kozmetičke promjene u mogućoj novoj lijevo-liberalnoj Vladi. Istodobno Milanović najavljuje malo širu "narodnu" koaliciju u kojoj bi rado vidio HSS. Za to su im spremni dati tri mjesta na listi i Ministarstvo poljoprivrede.

Hoće li se Most oporaviti do početka izbora?

Prema zadnjim anketama, mogli bi osvojiti 12 mandata, koliko imaju i sada. Planiraju organizirati stranku, privući još neke jake nezavisne čelnike, a poruka u kampanji će im očito biti da su HDZ i SDP isti. Ali, ovaj put sigurno ne mogu igrati na kartu da neće ni s kim. Velika je vjerojatnost da će im Prvu izbornu jedinicu nositi Tihomir Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:52