POVRATAK U ŠKOLE

Kako će se odvijati nastava od ponedjeljka? Doznali smo za koje se opcije odlučio dio županija

Sve odluke o tome očekuju se do kraja tjedna, a većina njih odnosit će se na razdoblje do 12. veljače, kad će se opet razmatrati situacija
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Uži kabinet Vlade u srijedu je satima raspravljao o tome treba li i na koji način produljiti epidemiološke mjere koje traju do 31. siječnja. Kako doznajemo, jedino oko čega su bili jednoglasni jest da županije, ovisno o situaciji, same donesu odluku kako će se odvijati nastava od ponedjeljka.

Odluke o tome očekuju se do kraja tjedna, a većina odluka odnosit će se na razdoblje do 12. veljače, kad će se ponovno razmatrati situacija.

Nakon što su škole u novome polugodištu krenule s nastavom uživo samo za niže razrede osnovnih škola i maturante, dok su ostali razredi na online nastavi (nešto više od 70 posto škola ima kombinaciju A i C modela, uživo i na daljinu), u Ministarstvu obrazovanja očekuju da će većina županija od 1. veljače popustiti epidemiološke mjere i otvoriti škole za sve osnovce.

Odluku kojom se od ponedjeljka svi osnovci vraćaju u škole donijela je među prvima Primorsko-goranska županija. Osim maturanata, srednjoškolci u toj županiji nastavljaju s nastavom po C modelu, no uz organizaciju stručne prakse u školama i kod poslodavaca.

I osnovci Zadarske županije od ponedjeljka će se vratiti u škole, srednjoškolci - osim završnih razreda - ostaju na nastavi na daljinu, no i tu se vraća praktična nastava u redovni režim.

Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila je također vratiti u škole sve osnovce, kao i učenike završnih razreda trogodišnjih srednjih škola, a Brodsko-posavska županija u škole vraća i osnovce i sve srednjoškolce.

Grad Zagreb odluku će donijeti u četvrtak, a bit će objavljena nakon sastanka gradskoga stožera, kažu u Gradskom uredu za obrazovanje.

U Osječko-baranjskoj županiji je preporuka da od 1. do 12. veljače u osnovnim školama nastava za svih osam razreda odvija u školi. U srednjim školama nastava će se provoditi prema modelu C (nastava na daljinu), izuzev učenika završnih razreda, za koje se preporučuje (kao i do sada) nastava prema modelu A kako za nastavu u školi tako i za praktičnu nastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:44