GLOBALNI UTJECAJ

KAKO ĆE SE TRUMPOV ULAZAK U BIJELU KUĆU ODRAZITI NA BALKAN 'Prva bi se u neprilici mogla naći jedna hrvatska susjedna država'

 Getty Images

Očekujem da SAD i dalje ima ključnu ulogu i u okviru NATO-a i globalno. Svi, naravno, očekujemo prve poteze nove američke administracije, rekao je Andrej Plenković.

Premijer smatra da će, unatoč nekim izjavama Donalda Trumpa, NATO i dalje biti visoko na listi prioriteta buduće američke administracije. “Moramo raditi distinkciju između predizborne retorike i retorike u vrijeme tranzicije te konsolidirane politike američke administracije”, istaknuo je Plenković.

Prerano

Profesor Ivo Banac, pak, smatra da je prerano davati ocjene što se može očekivati od Trumpova mandata, ali i to, prema njegovu mišljenju, već samo po sebi dosta govori. “Situacija je nepredvidiva jer njegove izjave znaju biti kontradiktorne, ali ono što govori o NATO-u, EU i ulozi Njemačke ili hvali Brexit, rekao bih da je neuobičajeno za američkog lidera, iako može izazvati zabrinutost”, kaže Banac. On se ne slaže s nekim analitičarima, pogotovo u SAD-u, koji paničare čak toliko da smatraju da će SAD postati čimbenik nesigurnosti, izgubiti političku moć ili da je ovo početak kraja zapadne civilizacije. “Svakako da treba biti oprezan, ali vjerujem da stvari ipak nisu tako dramatične”, dodaje Banac koji smatra da su američka demokratska tradicija i institucije prejake da bi se to dogodilo samo tako ili u nekom brzom roku. “Nije lako mijenjati preko noći bilo čiju politiku, a pogotovo ne američku”, objašnjava Banac.

Profesor Tvrtko Jakovina smatra da je Trump amater koji ne razumije finese diplomacije i politike, pa i onoga što SAD znači u međunarodnim odnosima. “Trump može napraviti nered koji će od SAD-a načiniti čimbenika nestabilnosti ili nepredvidivog u političkom djelovanju”, ističe Jakovina. On misli da bi (će) se nestabilnost SAD-a pojačavala s mogućim distanciranjem Washingtona od EU i vrijednosti zapadne civilizacije. SAD ne smije dopustiti da se (a neke Trumpove najave idu u tom smjeru) sukobljava s EU, Kinom, arapskim zemljama, jer to slabi poziciju SAD-a i otvara previše fronta.

“Neki na Balkanu, ali i u Rusiji, smatraju da će s Trumpom doći do nove podjele sfera, kako je to bilo prije 50-60 godina. No, to su staromodna razmišljanja, često u stilu ‘što se babi snilo’. Mnogi imaju velika, često nerealna očekivanja od Trumpa, ali smatram da se, pogotovo ne u skorije vrijeme, američka politika prema ovom prostoru neće bitnije mijenjati”, napominje Banac.

Jakovina smatra da oni koji su njegov izbor pozdravili šampanjcem (Rusija), smatraju kako je došlo vrijeme za redefiniranje odnosa, pa bi se moglo dogoditi da SAD odredi svoje prioritete i možda “prepusti” Rusiji neka područja. “Tu bi Ukrajina prva nastradala jer najava ukidanja sankcija može predvidjeti takav scenarij.”

Crna Gora

Jakovina smatra da bi se to moglo dogoditi i na Balkanu te da bi se u prvom redu Crna Gora mogla naći u neprilici, a Hrvatska bi morala biti oprezna jer bi upravo ona postala rubna zemlja u toj novoj pretpostavljenoj preraspodjeli utjecaja u Europi.

Branko Caratan, profesor s Fakulteta političkih znanosti, kaže da se na unutarnjem planu može pretpostaviti konzervativni korak unatrag, od pokušaja rušenja Obamine zdravstvene reforme pa nadalje, a na planu međunarodne politike predsjednik Trump je najavljivao izvjesni izolacionizam, slabljenje podrške EU i NATO-u, zaoštravanje odnosa s Kinom i arapskim svijetom, implicitnu podršku desnom populizmu u Europi, ali i resetiranje odnosa prema Rusiji. Međutim, sastav nove administracije govori da će nova vlast u Washingtonu donijeti dominaciju interesa bogate i ekstremno konzervativne Amerike.

U kombinaciji populizma i konzervativizma sve postaje moguće, posebno u vanjskoj politici. Najava zatopljenja odnosa s Moskvom mogla bi biti zaboravljena. SAD ulazi u neizvjesnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:40