PROMJENA VALUTE

Kako će zapravo izgledati prelazak na euro: ‘Jedno vrijeme će se moći plaćati i eurima i kunama‘

Na temelju odabranih motiva HNB će početkom kolovoza objaviti otvoreni natječaj za izradu idejnog rješenja hrvatskog eura
Zgrada HNB-a
 Dalibor Brlek/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema dosadašnjim najavama, Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a prije nego euro i službeno postane valuta, morat će se odraditi brojne pripreme, piše Net.hr.

Iz Hrvatske narodne banke kažu da će se kovanice eura s nacionalnom stranom Republike Hrvatske izrađivati u Hrvatskom novčarskom zavodu.

- Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro, kažu iz HNB-a te dodaju da će na temelju odabranih motiva Hrvatska narodna banka početkom kolovoza objaviti otvoreni natječaj za izradu idejnog rješenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca eura.

Građane zanima i do kada će se moći paralelno koristiti i kune i euri.

- Tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima, kažu iz HNB-a. Nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

- U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prva dva tjedna počevši od dana uvođenja eura u trgovinama moći plaćati objema valutama. Po isteku dva tjedna od dana uvođenja eura, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, kažu iz HNB-a za Net.hr.

Novac će se bez naknade moći zamijeniti prvih šest mjeseci. No, ako i nakon tog roka zaboravite promijeniti svoje kune u eure, one vam neće propasti. Naime, u prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. kunski će gotov novac mijenjati u eure u svim poslovnicama bez naknade, a u sljedećih će šest mjeseci za tu uslugu imati pravo zaračunavati naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34