DUŽNOST DJECE

KAKO ĆETE IH NATJERATI? Od 1. rujna vaša djeca po zakonu moraju prati suđe, usisavati...

Izmijenjeni članak Obiteljskog zakona djeci nalaže sudjelovanje u obiteljskim poslovima
 Danijel Soldo/Cropix

Prvo ide borba. Onda pregovori. Na kraju ide prijetnja. Tek kad zaprijetim kaznom, stvari se pokrenu - smijući se priča 35-godišnja prodavačica Amalija Ivezić iz Đakova. Majka je troje djece u dobi od sedam, 14 i 15 godina, a suprug Zvonko radi u Njemačkoj.

- Baka i ja smo većinu vremena same s njima. Kad treba nešto napraviti, mogu vam reći da će me najprije poslušati najmanji, 7-godišnji Marko. Ovi stariji - pravi tinejdžeri.

Djeca imaju i obaveze

Dvorište se pokosi tek kad zaprijetim da prije toga nema izlaska van. Kad pitam zašto nisu pospremili krevet nakon što su ustali - zato jer im nisam rekla! Djeco draga, znam ih pitati, da vam svako jutro na frižideru ostavim poruku da kad ustanete operete zube i da se obučete? - pita se mama Amalija. Ovakve situacije, svakodnevne bitke i teški mirovni pregovori za obavljanje svake postavljene obaveze, dobro su poznate svakom roditelju tinejdžera. Međutim, ono što većina roditelja ne zna je činjenica da njihovu djecu i zakon obvezuje da ih poštuju i pomažu im te da budu obzirni prema članovima obitelji. Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, donosi članak koji definira dužnosti djece stoji: Dijete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u obiteljskoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obzirno prema članovima obitelji.

Dakle djeca, da bi se držala zakona, dužna su pospremati igračke, svoj krevet, maknuti tanjur ili, kad porastu, iznositi smeće, kositi travnjak, staviti suđe u perilicu ili usisati stan. I biti obzirni prema braći i sestrama.

- Neka stoji u zakonu. Da se možemo na njega pozvati - smije se mama Amalija i dodaje: - Istina je zapravo da su mi djeca dobra. Dobri su u školi, odlikaši, i na kraju uvijek naprave što treba. Samo treba biti uporan - kaže mama. Sin, 15-godišnji Ivan, na jesen će u prvi srednje, smjer računalni tehničar, a godinu dana mlađa Ivona krenut će u 8. razred.

Slično zakonsko rješenje predloženo je i u Španjolskoj.

Španjolsko iskustvo

Španjolci su bili još precizniji: propisali su da su djeca, uz obavljanje primjerenih kućanskih poslova, dužna i pisati zadaću, poštivati školska pravila i marljivo učiti. Kao i kod nas, ne postoje kazne za one koji se zakonskih obaveza neće pridržavati: jasno je da se provedba takvih odredbi ne može kontrolirati. To mogu jedino roditelji.

- Takva odredba je iznimno korisna i za djecu i za roditelje. Ovdje se radi o temeljnom načelu poštivanja roditelja i pomaganja u dijelu koji je djeci primjeren - kaže psihoterapeutkinja Jelena Vrsaljko iz Centra Proventus.

Unošenjem takvih odredbi u zakon, dodaje, društvo šalje poruku o važnosti tog načela. Djeca tako uče da od najranije dobi imaju obveze i odgovornosti, a roditeljima - koji su sve skloniji prepopustljivom odgoju - olakšava da prihvate opravdanost pravila da djeci treba postavljati granice i davati obaveze.

STARI ZAKON

Članak 90.

Dijete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im te biti obzirno prema članovima obitelji.

NOVI ZAKON

Dužnost djeteta u obitelji

Članak 89.

Dijete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u obiteljskoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obzirno prema članovima obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2022 15:18