NAJTRAŽENIJI POSLODAVCI

Kako do najveće plaće? U školu za pilote ili u TDR

Najbolje se školovati za stručnjake za telekomunikaciju, pilote i liječnike
Slavonski Brod 301109.U Brodsko posavskoj zupaniji ima 14902 nezaposlena sto je 20% vise nego u istom periodu prosle godine.Vecina ih misli da nece naci zaposlenje preko biroa za zaposljavanje.Na slici biro za zaposljavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - Trenutačno nema otvorenih natječaja - stoji na žalost mnogih na web stranicama Tvornice duhana Rovinj koja je zbog visine plaća već godinama jedan od najtraženijih poslodavaca u Hrvatskoj.

Prema podacima o prosječnim neto plaćama po djelatnostima za 2008. godinu Državnog zavoda za statistiku najbolje su plaće upravo u proizvodnji duhanskih proizvoda. Zaposleni s visokom stručnom spremom s neto plaćom od 14.113 kuna, koji rade u toj djelatnosti, najplaćeniji su visokoobrazovani radnici u državi i vrlo je vjerojatno da rade baš u TDR-u. Upravo u toj industriji i NKV radnik može zaraditi neto plaću od 4647 kuna što je svega 727 kuna manje od plaće visokoobrazovanih u obrazovanju, dakle profesora, ili 500 kuna manje od prosječne plaće u državi.

Sudeći prema podacima o plaćama DZS-a, trenutno se najbolje školovati za pilote, stručnjake u farmaceutskoj industriji, inženjere u telekomunikacijskoj industriji ili pak liječnike.

Svi oni imaju neto plaće veće od 10.000 kuna ili raspon plaća i do tri prosječne plaće u državi. Budući da u, slučaju liječnika, školovanje sa specijalizacijama traje petnaestak godina, ne čudi da će netko ipak odabrati kraće školovanjei bez obzira na to zaraditi više od prosječne plaće u državi.

Hitno se selite u Zagreb ili Rijeku

Najveće prosječne neto plaće od 6040 kuna, što je 879 kuna više od državnog prosjeka, isplaćene su 2008. godine zaposlenima u Gradu Zagrebu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako se ponovno potvrdilo da život u hrvatskoj metropoli jamči najviše plaće u državi, a najčešće i najbolju ponudu poslova. Plaće veće od državnog prosjeka dobili su još jedino zaposleni u Primorsko-goranskoj županiji, a najlošije su prošli zaposleni u Međimurskoj županiji koji prosječno zarađuju 4133 kune ili 1028 kuna ispd državnog prosjeka.

Kada je riječ o konkretnim djelatnostima i stručnoj spremi na razini županija, najveća prosječna neto plaća od 16.251 kune isplaćena je 2008. u Karlovačkoj županiji, i to zaposlenima s visokom stručnom spremom koji rade u poslovanju nekretninama.

U Zagrebačkoj županiji odlično stoje zaposleni u prijevozu i skladištenju, koji zarađuju najviše u toj županiji pa VSS radnik ima prosječnu neto plaću od 12.822 kune, a zaposlenik s višom stručnom spremom čak 14.200 kuna. U gotovo svim županijama najbolje je raditi u rudarstvu i vađenju, dakle poslovima vezanim uz naftni i plinski biznis, vađenju kamena, ruda ili solanama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:48