URED PREDSJEDNIKA

KAKO FUNKCIONIRA PANTOVČAK U VRIJEME KORONAKRIZE Doznali smo u kakvim uvjetima predsjednik Milanović obavlja posao

 
Zoran Milanović i Pantovčak
 Damir Krajač / Hanza Media

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića svoj rad je, kao i druge institucije, prilagodio restriktivnim mjerama koje su na snazi zbog epidemije koronavirusa. Predsjednik Milanović, predstojnik njegova Ureda Orsat Miljenić, glasnogovornik Nikola Jelić i svi savjetnici koji su u statusu državnih dužnosnika svaki dan dolaze na posao na Pantovčak, dok za državne službenike vrijede druga pravila.

Oni su, u skladu s uputama Ministarstva uprave, podijeljeni u dvije grupe tako da jedna petnaest dana radi od kuće, a druga dolazi na posao u Ured predsjednika, a nakon dva tjedna se rotiraju.

- Poštuju se i primjenjuju sve mjere zaštite protiv širenja virusa. Na ulazu u svaku prostoriju u Uredu predsjednika su sredstva za dezinfekciju i pazi se na socijalnu distancu. Upravo se zbog toga sastanci održavaju u najvećem salonu u cijelom Uredu - kaže glasnogovornik Jelić.

Milanović sa svojim suradnicima svaki dan održava kolegij, a sastanci koji uključuju osobe izvan Ureda predsjednika održavaju se sa što manjim brojem ljudi. U pravilu to su sastanci koji su vezani uz izravne ovlasti predsjednika, a odnose se na sigurnosne službe i vojsku. Jelić kaže da se ne planiraju sastanci s građanima, a još su ranije odgođena sva planirana putovanja u inozemstvo.

Nakon potresa u Zagrebu predsjednik Milanović sudjelovao je na dva sastanka državnog vrha, u dva navrata je obišao razrušeni grad, imao konferenciju za tisak i obraćanje građanima putem televizije. Na Pantovčaku smatraju da je to primjereno situaciji i predsjedničkim ovlastima.

Komunikacija predsjednika države i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića također funkcionira. Na Pantovčaku kažu da Milanović prati sve poteze i mjere koje se poduzimaju u vezi s borbom protiv virusa, ali i ekonomske mjere. Svakodnevno ih analizira sa svojim savjetnikom za gospodarstvo. Za sada se o njima ne izjašnjava niti ima namjeru osnivati svoje, paralelne savjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:57