REKONSTRUKCIJA

Kako je Bezuk došao pred Vladu: Da je stigao samo par minuta ranije, dogodio bi se masakr

Jutarnji je uspio iz policijskih izvora doći do dijela podataka koje su policijski istražitelji otkrili
Prizori s Trga sv. Marka i Tuškanca nakon pucnjave, u sredini napadač Danijel Bezuk
 N1 Televizija/Facebook/Boris Kovačev/Tomislav Krišto/Cropix

Danijel Bezuk u nedjelju 11. listopada u večernjim satima iz Kutine je došao u Zagreb. Sa sobom je nosio kalašnjikov AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm s dva okvira streljiva i pištolj M57. U Zagrebu je uzeo sobu u jednom hostelu u kojoj je prespavao. U ponedjeljak 12. listopada ustao je rano i krenuo prema Banskim dvorima.

Do Gornjeg grada dovezao se taksijem. Iako je automobilom mogao stići do same zgrade Vlade, taksistu je rekao da ga doveze do konobe Didov san na uglu Demetrove i Mletačke ulice. U razgovoru s taksistom rekao mu je da ide u zgradu Vlade, a na pitanje radi li tamo, Bezuk je odgovorio: "Ne, idem u posjet". Nakon izlaska iz taksija pješice je krenuo Mletačkom ulicom prema Markovu trgu. Trebalo mu je samo nekoliko minuta da dođe do svog cilja.

Ispalio 30 metaka iz kalašnjikova

To je djelomična rekonstrukcija kretanja čovjeka koji je u ponedjeljak u 8 sati i 6 minuta prema policajcima koji osiguravaju zgradu Vlade i samoj zgradi Vlade ispalio oko 30 metaka iz kalašnjikova. Jutarnji je list uspio iz policijskih izvora doći do dijela podataka koje su policijski istražitelji otkrili u dosadašnjoj istrazi o Bezukovu kretanju prošle nedjelje i ponedjeljka.

Naši policijski izvori smatraju kako njegovo ponašanje i kretanje ukazuje na čvrstu namjeru i hladnokrvnost u ispunjavanju nauma. U subotu, dan prije odlaska u Zagreb, normalno se družio s prijateljima, čak je pomogao rodbini u branju kukuruza u svom selu, a u nedjelju je mirno krenuo prema Zagrebu.

Osim podatka da je u nedjelju nakon dolaska u Zagreb uzeo hotelsku sobu, zasad nemamo više podataka o njegovu kretanju Zagrebom i je li možda obišao područje gdje će sljedeće jutro krenuti u oružani pohod. Policijski su dužnosnici na početku istrage rekli kako nema informacija da je ranije bio na tom prostoru i izviđao Markov trg i njegovu okolicu.

image
U zidu zgrade na uglu ulica Brezovačkog i Mletačke još uvijek su tri rupe od metaka
Krešimir Žabec/Jutarnji list

Prema svemu sudeći, jako je dobro znao kamo je krenuo jer taksistu nije rekao da ga ostavi odmah pokraj zgrade Vlade, nego nekoliko stotina metara dalje, na lokaciji na kojoj nema policajaca i na kojoj je potpuno zaklonjen od osiguranja. To znači da se taksi kretao Mesničkom ulicom te na raskrižju s Ulicom Tituša Brezovačkog nije skrenuo desno prema Vladi, nego je produžio Demetrovom do Mletačke ulice.

Pušku sakrio ispod jakne

Tih nekoliko stotina metara koje je propješačio Mletačkom ulicom Bezuk je vjerojatno iskoristio da se pokuša smiriti i koncentrirati na ono što slijedi. Budući da je kalašnjikov imao sklopivi kundak, uspio ga je sakriti ispod jakne.

Sve to govori da je prilično dobro isplanirao svoju rutu kretanja te su policijski istražitelji vjerojatno tijekom pregleda njegova računala u njemu pronašli plan Gornjeg grada. Moguće je da je unaprijed isplanirao i rutu svog bijega s Markova trga.
Nakon razmjene vatre s jednim od pripadnika osiguranja ponovno ulazi u Mletačku ulicu i bježi prema Demetrovoj.

U zidu zgrade na uglu ulica Brezovačkog i Mletačke još uvijek su tri rupe od metaka koje je, najvjerojatnije, ispalio pripadnik policije koji ga je pokušao zaustaviti. Bezuk dolazi do Demetrove gdje skreće desno prema Ilirskom trgu i ulazi u park kojim se spušta prema Dubravkinu putu.

Posljednja poruka na Facebooku

U bijegu odbacuje kalašnjikov koji mu je beskoristan jer je prazan i jaknu te negdje kod restorana Dubravkin put bježi u brdo prema Jabukovcu. Budući da se bavio nogometom, vjerojatno je bio u dobroj kondiciji i nije mu trebalo puno vremena da pretrči taj dio puta. Desetak minuta nakon napada stao je i putem mobitela na svom Facebook profilu ostavio svoju posljednju poruku. Dvadeset i pet minuta nakon pucnjave na Markovu trgu ubio se iz pištolja ispred jedne kuće na Jabukovcu.

Sve više indicija govori kako mu je stvarna namjera bila ulazak u zgradu Vlade, ali su ga u tome spriječili pripadnici osiguranja koji su izašli ispred glavnog ulaza te je zapucao na njih.

Pritom pojedini naši sugovornici tvrde kako bi se na Markovom trguu dogodio masakr da je Bezuk stigao koju minutu ranije i počeo pucati. Naime, ispred Vlade je bilo parkirano nekoliko službenih automobila i vozači su bili oko njih. Otišli su netom prije Bezukova dolaska na trg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:30