OVO STE PROPUSTILI ZA VIKEND

Kako je čovjek niske energije postao trener Dinama, tajni transkripti Franciškovićeve sljedbe i nova bolnica u Blatu

U vikendu tijekom kojeg smo najvjerojatnije identificirali prvi slučaj zaraze omikronom analizirali smo u veliku Plenkovićevu dilemu - uvesti ili ne obavezno cijepljenje
 Cropix

Vikend iza nas obilježili su vrhunski sportski događaji s hrvatskim sportašima u glavnim ulogama. Hrvatska teniska reprezentacija nažalost nije uspjela doći do novog naslova u Davis Cupu, u finalu je slavila Rusija. Bez obzira na finalni poraz u Madridu, tenisači su oduševili zemlju pa će im po dolasku u domovinu biti upriličen doček na Trgu bana Jelačića.

U nedjelju poslijepodne odigran je u najveći hrvatski nogometni derbi, a sjajnom igrom u Maksimiru do pobjede je došao Hajduk. Bijeli su na krilima fantastičnog Marka Livaje došli do pobjede od 2-0 čime su najljućeg rivala preskočili na ljestvici. S druge strane, Željko Kopić će debi na Dinamovoj klupi htjeti što prije zaboraviti.

- Ideja da bi Željko Kopić, čovjek niske energije koji ne bi izazvao šok niti u vrtićkoj skupini "leptirići", dok se petogodišnjaci na rođendanskoj zabavi gađaju tortama, mogao razvedriti i pozitivno isprovocirati Petkovića, Oršića i društvo dobar je štof za emisije Krešimira Mišaka o onostranim fenomenima i, naravno, uvijek zahvalan materijal za satiru, napisao je, između ostalog, komentator Jutarnjeg Dražen Krušelj nakon utakmice.

image

Igrači Dinama

Marko Todorov/Cropix

Proteklog vikenda istražili smo i kako su preko zatvorenih grupa na društvenim mrežama sljedbenici nedavno uhićenih Marka Franciškovića i Natka Kovačevića htjeli osnivati radikalne ćelije.

- Trebalo bi dovršiti ono što nije uspio Danijel Bezuk...koji je koncept samostalnih ćelija...pripremite se, ovo je rat..., stoji među porukama korisnika koji su predlagali i da bi svi trebali unutar svojih gradova krenuti u gerilski način ratovanja "dok Marko ne pošalje konkretnu poruku".

Inače, Franciškoviću je u subotu određen jednomjesečni istražni zatvor, a mi smo doznali što je rekao u svojoj obrani.

image

Marko Francišković

Luka Gerlanc/Cropix

- Ideju pohoda na Zagreb o kojoj sam pričao treba gledati u vizualnom smislu, a radi se o iznošenju mojih vjerskih i političkih stavova i zamisli. Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski rat. Cilj mi je bio da se kroz vizualnu prezentaciju zainteresiraju mediji. Ja sam pozivao na medijski vizualni i idejni rat što je potpuno legitimno, rekao je Francišković. Cijelu njegovu obranu pročitajte OVDJE.

U vikendu tijekom kojeg smo najvjerojatnije identificirali prvi slučaj zaraze omikronom u Hrvatskoj analizirali smo u veliku Plenkovićevu dilemu - uvesti ili ne obavezno cijepljenje protiv covida-19.

Kako piše naš Marko Špoljar, premijer će tu politički riskantnu odluku, kojom bi se zamjerio mnogim građanima, kao i dijelu svoje biračke baze, odgađati koliko god bude mogao, bez obzira na to što se može pretpostaviti da će ta tema biti sve aktualnija u vrhu Europske unije, a posljedično su mogući i pritisci prema zemljama članicama EU da slijede primjere austrijske i njemačke vlade.

image

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Damjan Tadic/Cropix

U Magazinu smo objavili i ekskluzivni razgovor s Brigitte Bardot. Što je ostalo u životu slavne glumice nakon četiri muža, stotine ljubavnika, tri pokušaja samoubojstva i 48 filmova u 20 godina karijere, provjerite u tekstu našeg Đina Kolege.

image

Brigitte Bardot

Columbia/Iena/Raoul J. LevyCollection ChristopheL via AFP

Punih 30 godina sveučilišna bolnica u zagrebačkom Blatu bila je sinonim za propali projekt. Nedjeljni je ekskluzivno donio izgled novog projekta čija je realizacija upravo krenula, a koji bi se trebao početi graditi u veljači 2025. godine.

Cijeli posao bio bi vrijedan dvije milijarde kuna, a Sveučilišna dječja bolnica imala bi 535 bolničkih postelja, 257 kreveta za dnevnu skrb, 68 mjesta predviđenih za jedinice intenzivnog liječenja te 11 modernih operacijskih dvorana za sve vrste kirurških intervencija nad malenim pacijentima.

Svoje mjesto tamo će s vremenom naći cijela Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, Kukuljevićeva, pedijatrija i ginekologija KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Merkura.

image

Nova bolnica u Blatu

Jl

- Ovo je važan korak, istina početni, ali bitan napredak u nastavku realizacije projekta gradnje nacionalne dječje bolnice na južnoj obali Save uz buduću Sveučilišnu bolnicu, čime bismo znatno povećali razinu kvalitete pružanja zdravstvenih usluga najmlađim pacijentima ne samo iz Zagreba, već i svih drugih krajeva Hrvatske - kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da je riječ o modernoj bolnici, opremljenoj najsuvremenijom opremom, ali i uz koncentraciju izvrsnosti stručnog liječničkog i drugog medicinskog kadra trebala bi predstavljati još jedan centar izvrsnosti u hrvatskom zdravstvenom sustavu. I to je, smatra, važan poticaj da se ustraje na ostvarenju ovog ambicioznog projekta.

Bolnica na kraju grada prve bi pacijente trebala primiti u veljači 2028. godine.

Izdvajamo još i priče o hrvatskim carinicima s kojima je reporter Nedjeljnog proveo jedan dan i koji su otkrili kako operiraju krijumčari zabranjene robe; ispovijest vlasnika MB Holdinga Muharrema Balata o tome kako ga je prevario hrvatski poduzetnik Dragan Jurilj; poslovni procvat privatnih bolnica kojima se prihod povećao više od 30 posto otkako je počela pandemija; analizirali smo i mogu li masovni prosvjedi srušiti Aleksandra Vučića; a odveli smo vas i u šetnju ilegalnim Zagrebom.

image

Muharrem Balat

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Obuka carinika i policajaca

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07