ŠOKANTNI MAIL

Kako je Đuro Horvat u samo četrnaest minuta povećao troškove za pet milijuna kuna!

Iz Rijeke je u 11.05 stigao mail u Tehnix. U 11.19 dobili su odgovor: ‘Direktor šalje prijedlog...‘
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Europsko tužiteljstvo tereti Đuru Horvata da je neosnovano podigao ukupnu cijenu gradnje sortirnice za najmanje 506.000 eura, a tu optužbu temelje prvenstveno na analizi građevinskog vještaka.

Osim toga, ulovili su i e-mail prepisku iz koje je vidljivo kako je upravo Đuro Horvat praktički jednim potezom pera, u samo nekoliko minuta, izmijenio troškovnik tako što je povećao cijenu za pet milijuna kuna. No, povećanje u toj mjeri ipak nije prihvaćeno.

Dogodilo se to sredinom 2019. godine kada je projektant Darko Žagar od riječkih gradskih vlasti, s obzirom na to da je od prethodne ponude prošlo godinu i pol, dobio upit da provjeri procjenu troškova gradnje jer naknadno neće biti moguće povećanje sredstava.

Žagar je upit poslao Horvatu u 11.05 sati, a odgovor je dobio već u 11.19, i to od djelatnice Horvatova Tehnixa koja ga izvještava da "direktor šalje prijedlog".

Prekrižio i potpisao

A taj prijedlog procjene glavnog projekta imao je samo jednu preinaku. Horvat je, zaključuju iz prepiske istražitelji EPPO-a, dio procjene koja se odnosi na radove za halu sortirnice kemijskom olovkom prekrižio procjenu od 5,5 milijuna kuna za građevinske radove i umjesto toga upisao 10,5 milijuna kuna te je, shodno tome, uvećao ukupni iznos za cijeli projekt.

Dakle, u samo 14 minuta Horvat je uspio isprintati dokument, provesti analizu troškovnika, ponovno skenirati dokument i preko svoje djelatnice vratiti ga Žagaru. Da ne bi bilo zabune tko je napravio prepravku, Horvat je na rekapitulaciju stavio svoj potpis.

Skupi čelik

Na kraju su istražitelji, na temelju analize vještaka, zaključili da je Horvat u konačnoj i prihvaćenoj ponudi povećao troškove same opreme sortirnice za 30 posto, od čega se samo deset posto može opravdati rastom cijena na tržištu. Uz tako "dodana" nepuna dva milijuna kuna, vještak je pronašao i neosnovano povećanje od 1,4 milijuna na uračunatoj cijeni čelika.

Naime, u jednoj stavi Tehnix je ponudio potrebnu količinu čelika za 28,42 kune po kilogramu, što približno odgovara tržišnoj cijeni od 30 kuna po kilogramu. No, u jednoj drugoj stavki čelik je zaračunao čak 58,79 kuna po kilogramu. I na kraju, iako su u općim uvjetima troškovnika već bili uračunati svi radovi do puštanja u pogon, ipak su dodane dvije već predviđene stavke vrijedne oko 550.000 kuna. Dakle, ukupno 3,8 milijuna kuna previše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:39